kls..blog..quiz..


ak rs enjoy g kls ari ni.xtau nape.kls stad kul 10am-7pm.agk lm r tp xselama smlm.
smlm kls full dr 8am-7pm.pnt gle smlm.
tdo pn awl gle.kul 12.30am ak da tdo.kononnye nk bgn la kul 2am.tp hrpn r kn nk bgn klu da sedap tdo.huhu.
anyway, tnx a lot 2 zack sbb kejut ak bgn kul 2am 2.wlupn 2 kali msg dy anta kt ak suh bgn, tp ak skit pn xdgr bunyi hp ak.haha.
last2 dy cl ak kul 2.16am.kejut ak suh bgn.ak ckp je "ye..nk bgn la ni.."tp lps end cl, ak pn menerusN mimp ku semula..haha.
hampeh tul r ak ni.klu zack tau,abs la ak kne mrh ngn dy..huhu..

rum8 ak sedap je tdo di kala ak tgh menaip ni.
padahal skang da kul 4.50pm da.
kul 5pm jap g de kls IP lak.wish me luck for HTML quiz 2day! huhuhu..
k la..cukup la ni..nk b'siap utk g kls lak..bye..salam..

tNx gUys! ^_^

Dzailin Dzulkaflie

XX + XY - sHaRiNg iS seXy
baby_sagy89@yahoo.com
http://xylenedz.blogspot.com

APA PERLUNYA KAWAN/SAHABAT?




ak letak pic ni sbb ni je pic yg ak ade b'gmbr rmi2..
klu sp2 yg xde pic dy dlm tu, jgn sedih..
ade ke x dlm pic ni, korg ttp de dlm hati ak ok..ececeh..

dlm dunia ni kan..
klu xde kwn, ak xtau la cmne..

sbb kwn 2 la:
~teman ketika gelak ketawa
~teman ketika sedih
~teman ketika b'cerita/b'gosip
~teman ketika b'shopping/enjoy
~teman ketika study
~teman ketika makan/minum/tdo
~teman ketika ym/skype/fb/fs/fu/twitter/n seumpama dgnnye

da cukup 7 kan?ak sj je wt smpi 7 sbb xlarat r klu nk tls sume kn..haha..
so selagi kte ade kwn, hargailah dy..jgn gne dy waktu dy senang je..tp ketepiN dy waktu dy ssh..adehh..malang r klu dpt kwn gni..huhu..

lg 1, kte diwajibN tegur kwn kte klu dy wt slh..
klu xdpt tegur dgn mulut, tegur la dlm hati..

tp kne igt, sume org dlm dunia ni
xprefect

xperfect
ok..
jgn kte je pndi tegur org, tp dri sndri yg slh xtau..
ak pn pnh gak cm 2 kot..gle jujur st8ment ak..haha..
ha sbb 2 la kne ade sifat tegur-menegur ni..
spy kte dpt m'p'baiki segala kesilapan n kelemahan dlm dri kte ni..

gler ak bg motivation pgi2 bute ni..haha
al-maklum la..tbe2 je rs nk upd8 blog psl ni..

pape pn, kpd sume kwn2 dzailin, ak syg gler kt korg ok.tp xgler lg la.
esp dak2 scj..luv u all muah7..
jgn ade lg antare kte yg b'gaduh/b'sengketa ok.
ak xmo dgr da itu sume ok.

ape yg penting??? KERJASAMA!!!

tNx gUys! ^_^

Dzailin Dzulkaflie

XX + XY - sHaRiNg iS seXy
baby_sagy89@yahoo.com
http://xylenedz.blogspot.com

LELAKI



LELAKI

Ko pedulikn dia,
Dia ckp ko xbgi kebebasan,
Ko xpeduli,
Dia ckp ko xprihatin...

Ko reject,
Dia ckp ko jual mahal,
Ko terima,
Dia xpedulikan ko...

Dia xdpt kejar ko,
Dia kejar kwn ko,
Dia dpt ko,
Dia kejar org laen lagi...

Dia kuar ngan pompuan laen,
Dia ckp kawan,
Ko kuar ngan lelaki,
Dia ckp ko curang...

Ko bgi diri ko,
Dia ckp ko jenis murahan,
Ko xbgi,
Dia ckp ko xsyg dia...

Ko merokok,
Dia ckp ko pompuan liar,
Dia merokok,
Dia ckp dia lelaki..

Ko pkai mekap lawa,
Dia ckp ko nk tarik perhatian jantan,
Ko xreti mekap,
Dia ckp ko xreti bergya...
  
Ko gna duit,
Dia ckp ko boros,
Dia gna duit,
Dia ckp utk msa depan...

KALO LELAKI BCA NIE,
DIA CKP SUMA NIE SALAH!
KALO KO XBGI BCA,
DIA CKP KO KEDEKUT!

tNx gUys! ^_^

Dzailin Dzulkaflie

XX + XY - sHaRiNg iS seXy
baby_sagy89@yahoo.com
http://xylenedz.blogspot.com

patut ke?


ceh! patutla da lm xmsg ak. xcall ak. rupa2nye sj je nk test ak. hampeh!
ape. igt ak rindu ke. xde mknenye. ak pk yg bkn2 lg ade la. tgk. kn da b'tmbh dosa ak. haish.

tNx gUys! ^_^

Dzailin Dzulkaflie

XX + XY - sHaRiNg iS seXy
baby_sagy89@yahoo.com
http://xylenedz.blogspot.com

LINUX OPERATING SYSTEM


love this color damn much!
black+red
and also the cute Linux penguin cursor! ^_^


after 1 minute idle, it will appear like this.
this is ma screensaver..
simple but i like it! ^_^

History about LINUX that I get from internet:

Linux is an operating system that was initially created as a hobby by a young student, Linus Torvalds. Linus Torvalds enrolled at the University of Helsinki in Finland in 1988 where he studied computer science. Linus had an interest in Minix, a small UNIX system, and decided to develop a system that exceeded the Minix standards. He began his work in 1991 when he released version 0.02 and worked steadily until 1994 when version 1.0 of the Linux Kernel was released. The kernel, at the heart of all Linux system is developed and released under the GNU General Public License and its source code is freely available to everyone. It is this kernel that forms the base around which a Linux operating system is developed. There are now literally hundreds of companies and organizations and an equal number of individuals that have released their own versions of operating systems based on the Linux kernel.

If you're interested in learning about Linux, need help with some aspect of its use or are enthusiastic about it and want to help foster its adoption, you may want to get in touch with a Linux User Group in your area. There are groups in practically every country, region and city in the world, so there is likely to be one near you.


tNx gUys! ^_^

Dzailin Dzulkaflie

XX + XY - sHaRiNg iS seXy
baby_sagy89@yahoo.com
http://xylenedz.blogspot.com

CINTA SEJATI



Kadang kala..
orang yang kamu cintai

adalah orang yang PALING menyakiti hatimu..

dan kadang kala..
teman yang membawamu ke dalam pelukannya

dan menangis bersamamu adalah cinta yang tidak kamu sedari..


tNx gUys! ^_^

Dzailin Dzulkaflie

XX + XY - sHaRiNg iS seXy
baby_sagy89@yahoo.com
http://xylenedz.blogspot.com

da complete ke asgmnt?


pagi yang sunyi lagi sepi.

rmi dak kt wing da lik umh msg2.
termsk la rum8 ak.
jd stad ari ni ak tgl b'seorgn dlm blik 501-08.

asgmnt internet programming yg kne wt webpage dh pn settle.
yg x settle lg asgmnt software modelling yg kne wt report psl requirement engineering.adeh.
jge x dilupekn asgmnt operating system yg kne wt lab gne ubuntu.
nk install ubuntu pn xlps lg.
so cmne nk wt asgmnt 2?pening2.huhu.

update manager dy pny la lm.
dr smlm lg ak update.
smpi ari ni xabs2 lg.
sbb de 132 pckg file yg kne dwnld.huhu.
sabo yolah.. 

tNx gUys! ^_^

Dzailin Dzulkaflie

XX + XY - sHaRiNg iS seXy
baby_sagy89@yahoo.com
http://xylenedz.blogspot.com

CURANG KE?



hm..ape makne curang yg sbnr ek?
yg ak tau, curang 2 klu kte da kawen, kte men kayu 3 4 5 blkg psgn kte.so itu dikira curang.
tp klu setakat couple.men kayu 4 5 6 blkg dy, dikira curang gak ke?
klu soklan 2 ditanya pd ak, ak jwb x.kejam x?haha.
bkn ape.couple 2 lum de pape ikatan yg sah lg kn.lain r klu da kawen.hoho.
pendapat korg cmne plak?ngee~

tNx gUys! ^_^

Dzailin Dzulkaflie

XX + XY - sHaRiNg iS seXy
baby_sagy89@yahoo.com
http://xylenedz.blogspot.com

HAPPY NEW YEAR!!


salam Awal Muharam..
salam 1 Malaysia..
yeah..
kita sudah pun melangkah ke tahun baru..
alhamdulillah kerana kita masih lagi dapat bernafas di dunia ini..
masih lg dpt shopping..2 ak la..haha
k r..2 je nk tls..nk cont wt asgmnt plak..
caicien..

tNx gUys! ^_^

Dzailin Dzulkaflie

XX + XY - sHaRiNg iS seXy
baby_sagy89@yahoo.com
http://xylenedz.blogspot.com

SEM IV 2009/2010


Sem 4 sudah pun bermula.....
:
:
:
hmm..itu je la yang aku nak tulis..
dah takde idea nak taip apa lagi..
hahaha..

Hajatku yang Tak Kesampaian



2007 SEM 1 – NSMC
Bermulalah kehidupan baru aku di NSMC. Aku dapat kos sains fizikal tapi akhirnya aku tukar kepada kos sains hayat sebab aku tak berapa minat dalam subjek fizik. F3P2 bertukar kepada H4P2 after 2 weeks at NSMC. Aku prefer member2 kelas H4P2 compare to F3P2 because they all friendly.
Hari demi hari, bulan demi bulan, life aku di NSMC berjalan seperti biasa. Sehinggalah suatu hari aku received 1 message from unknown no. Bila aku tanya siapa, dia tak pernah bagitahu siapa dia. Boleh dikatakan setiap hari dia mesej aku. Mesej-mesejnya amat menakutkan aku. Dia tahu je ke mana aku pergi dan baju apa aku pakai. Macam stalker.
1 day aku tanya dia, dia dak fizik ke hayat. Dia kata dak hayat. Bila aku tanya balik betul-betul, baru dia mengaku yang sebenarnya dia dak fizik. Dia cakap dia dak hayat sebab dia takut aku tak nak kawan dengan dak fizik. Astaghfirullah, aku kawan je dengan siapa pun yang nak kawan dengan aku. Tak kira la dia tu dak hayat ke fizik mahupun akaun.

2007 SEM 2 – NSMC
Start je sem 2 ni, aku ingatkan dia takde la mesej-mesej aku lagi. Rupa-rupanya ada lagi dia mesej. Selalu tanya aku buat apa. Even masa sem break pun, dia still mesej aku. Rimas gak aku rasa. Until 1 day, aku bagitahu amin (ex-bf), yang dak ni selalu kacau aku.
Masa hari terakhir aku kat NSMC 2, dia mesej aku cakap nampak aku. Aku nak jumpa dia tapi dia tak nak. Dia seboleh-bolehnya tak nak aku tahu siapa dia. Aku rasa marah sangat. Sedih pun ada. Sebab itu la hari terakhir dia nampak aku. Maybe lepas ni dia tak dapat jumpa aku lagi n aku pun tak dapat nak cari dia yang mana 1 lagi.

2008 SEM 1 – UTM
Dia still lagi mesej aku tapi kali ni da jarang-jarang. Dia pernah cakap kat aku yang dia tak nak ganggu aku lagi sebab ada seorang dak laki mesej dia, marah-marah. Aku tahu laki yang dia maksudkan tu amin. Aku pun explain kat dia kenapa aku buat macam tu dengan harapan dia dapat bagitahu aku siapa diri dia yang sebenar. Tapi harapan hanya tinggal harapan. Dia still berdegil tak nak bagitahu. Aku rasa pelik + hairan kenapa dia mengelak sangat bila aku tanya siapa dia. Aku terpaksa pasrah. Aku sedar siapa diri aku. Apa yang boleh aku buat cuma berdoa kepada Allah semoga suatu hari nanti pintu hati dia terbuka untuk bagitahu aku segala-galanya.

2008 SEM 2 – UTM
1 day aku mesej dia tapi bukan dia yang reply mesej tu. Adik dia yang reply. Aku pun mesej je la dengan adik dia. Adik dia bagitahu yang dia sekarang ada kat hospital luar negara coz kena operate. Terus mengalir air mata aku. Aku terlalu risaukan dia. Aku tak pernah lupa berdoa semoga dia cepat sembuh n semoga Allah memberi peluang kepada ku untuk berjumpa dia.
Beberapa minggu lepas tu, dia mesej aku. Dia tahu yang adik dia bermesej dengan aku masa dia takde. Aku terus tanya dia tentang kesihatan dia. Tapi dia langsung tak nak bagitahu aku apa sakit dia. Cuma dia kata dengan aku jangan risau tentang dia. Itu je. Aku agak kecewa dengan dia sebab langsung tak nak bagitahu apa-apa pasal dia kat aku. Aku ni macam tak penting je. Kata nak kawan dengan aku tapi dia buat aku macam ni. Yela..aku sedar siapa diri aku.

2009 SEM 3 – UTM
Dah lama dia tak mesej aku. Curious gak aku nak tau kenapa. Masa sem break ni tiba-tiba aku rasa rindu kat dia. Maybe sebab aku dah lama tak terima mesej dari dia. Semalam, 26/11/2009, tergerak hati nak hantar mesej kat dia.

A = Aku           D = Dia

A :        Selamat hari raya Aidiladha..ampun maaf dipinta..=)

D :       Selamat hari raya Aidiladha juga..maaf ye tapi boleh saya tahu siapa ni?

A :        Hm..saya manusia biasa..insan hina..tak perlu tahu la siapa saya..

D :       Siapa ni? Jangan nak main-main pula..baru minta maaf lepas tu nak cari gaduh pula?

A :        Hm..macam tu la perasaan saya bila awak buat macam tu kat saya dulu..k la, tak yah fikir lagi. saya bukan nak cari gaduh dengan awak pun. Takde niat pun. Sori..

D :       Kalau tak mahu bagitahu siapa, jangan mesej awal-awal lagi..awak mesej ni nak minta maaf @ nak balas dendam kat saya? Jangan fikir? Memang tak pernah fikir pun tapi kalau dah saya pernah buat salah kat awak, sorry la..

A :        Takde niat pun nak balas dendam..tapi..hm takpe la.

D :       Awak k.lyn kn? Patut la macam familiar je no ni. K.lyn sorry, bukan abg tak nak mesej k.lyn tapi dia tak dapat..

A :        Ni adik ikram ke? Akak ingat ikram..

D :       Ni adik dia..adik minta maaf bagi pihak abg..dia tak pernah ada niat nak mainkan k.lyn..

A :        It’s ok..abg buat apa? Kenapa k.lyn mesej dia dulu dia tak reply?

D :       Bukan dia tak nak reply tapi tak dapat reply..

A :        Tapi kenapa?

D :       Dia sakit..

A :        Dia sakit apa adik? Dia kat mana sekarang?

D :       Dia kena barah usus..dia dah takde kak..hari ni hari last adik guna hp dia, nanti mummy nak kemas semua barang-barang dia..

A :        Hah? Kenapa adik tak bagitahu akak?

D :       Sebab abg pernah cakap, biar la kak terus tak suka dia dari sedih sebab berkawan dengan dia..

A :        Adik, akak nak call adik kejap boleh tak?

D :       Sorry kak tapi adik tak sedia nak cakap dengan siapa-siapa..adik dah hilang abg, adik tak sedia nak cakap dengan orang-orang yang abg sayang..

A :        Adik..akak sayang dia dik..akak sayang dia sangat-sangat walaupun akak tak pernah berpeluang untuk kenal dia..akak banyak kali cakap dengan dia nak kenal dengan dia tapi dia halang..akak tak tahu kenapa..akak sedih dik..

D :       Dia tak nak akak kenal dia sebab dia tak nak akak sedih..adik pernah bagitahu dia, at least jumpalah akak walau sekali tapi dia marah adik..sekarang adik dah faham kenapa dia buat begitu..dia tak nak akak sedih sebab dia..akak hidup la macam biasa..kami pun dah pasrah dengan semua ni..

A :        Kenapa adik tak contact akak bagitahu pasal ni? Patut la lately ni akak teringat kat dia..

D :       Itu pesanan dia..adik tak boleh mungkir janji..

A :        Adik..hm..dulu adik ada janji dengan akak, nak bagi gambar dia..tapi sampai sekarang adik tak bagi-bagi..akak tunggu je..

D :       Maaf, adik tak dapat bagi apa-apa..adik nak kemas barang dia ni..akak jangan sedih-sedih k..nite..

A :        Adik..adik tak kesiankan akak ke..cuba adik kat tempat akak, apa yang adik rasa? Tolong la adik..akak merayu..

D :       Maaf..akak hidup la macam biasa, jangan cari abg lagi..hp ni takkan digunakan lagi..

A :        Takpe la adik..apa-apa pun, akak doakan semoga roh arwah dirahmati Allah..amin.. 

Bila aku baca mesej yang dia dah takde, tersentak aku..air mata pun laju je mengalir di pipi.. sampai aku terus jadi tak selera nak habiskan lemang yang aku tengah makan..cepat-cepat aku pergi dapur basuh tangan n terus masuk toilet. Aku tak nak siapa-siapa pun nampak aku nangis. Lepas tu, aku terus naik atas masuk bilik aku. Aku betul-betul tak sangka yang dia pergi secepat itu.
Hajatku ingin berjumpa dengan dia tak kesampaian. Harapan ku selama ni hanya tinggal harapan. Aku terus menangis tanpa henti sampai la kepala aku jadi pening sangat. Aku terus stop menangis and pretend takde apa-apa berlaku bila akak aku masuk bilik. Untuk hilangkan kesedihan di hati, aku online sampai pukul 3.40am. Lepas tu akak aku nak tidur dan aku pun rasa nak tidur gak sebab dah terlalu lewat. Bila aku tutup mata je, aku terus teringatkan dia. Air mata aku mengalir lagi. Sekali lagi kepala aku pening n sampai gigi aku pun sakit. Aku masih tak dapat terima pemergian dia. Malam tu ak tak boleh lelap. Dalam fikiran aku cuma ada dia. Aku terasa rindu sangat kat dia. Aku rindu untuk terima mesej-mesej dari dia. Aku rindu semua gurau senda dia pada aku. Aku teringin sangat nak jumpa dia walaupun hanya dalam mimpi.
Pada keesokan pagi, pukul 7am, ibu kejut aku dari tidur. Tersedar je aku dari tidur, 1st thing yang aku fikir adalah dia. I keep thinking of him. Ya Allah..aku benar-benar merindui dia.. Jelas skali mata ku bengkak sebab menangis semalam. Tapi luckily family aku tak perasan.
10.30am, after kemas rumah, aku terasa nak hantar mesej kat adik dia.

A :        Adik..akak nak minta 1 permintaan boleh?
D :       Nape?
A :        Suatu hari nanti akak nak ziarah kubur dia..tapi akak tak tahu macam mana nak ziarah kubur dia..ke adik tak bagi akak ziarah kubur dia?
D :       Adik tak kisah kalau akak nak pergi tapi nanti adik bagitahu mummy dulu..nanti adik bagitahu akak..
A :        Ok..thanks adik..

Tamat la sudah mesej aku dengan adik dia. Sekarang ni aku menanti jawapannya..aku nak sangat ziarah kubur arwah. Walaupun hajatku untuk bertemu dengan dia tidak kesampaian, semoga hajatku untuk ziarah kuburnya terlaksana. InsyaAllah..
Sama-samalah kita sedekahkan al-Fatihah kepada arwah. Semoga rohnya tenang di sana dan dicucuri rahmatMu ya Allah..amin..

Walaupun susah untuk aku terima semua ni, tapi aku terpaksa kuatkan semangat. Life must go on. Aku rasa dia pun tak suka tengok aku asyik menangis je. Dia tak nak aku sedih-sedih n sentiasa nak tengok aku happy. Itu la yang dia pernah kata kat aku dulu. Jadi aku cuba untuk tidak menangis lagi. Tapi itu tak bermakna yang aku lupakan dia. Dia sentiasa dalam hati aku. Sampai bila-bila pun aku akan ingat dia.

up