7 PANTANG-LARANG SELEPAS MAKAN

by - September 30, 2010

 1) Jangan merokok selepas makan ye! Eksperimen daripada expert2 telah membuktikan bahawa merokok walaupun 1 batang rokok sama dengan merokok 10 batang rokok! Jadi kalau nak cepat dapat kanser, sila la merokok setiap kali selepas makan ye. 

2) Jangan makan buah-buahan selepas sahaja habis makan. Ia akan buat perut anda bloating. So kalau nak makan buah-buahan, makan 1 atau 2 jam sebelum atau selepas makan ye.

3) Jangan minum air teh selepas makan sebab daun2 teh mengandungi kandungan asid yang tinggi. Bahan ni akan membuatkan protin2 dalam makanan jadi hardened. So makanan jadi susah nak hadam.

4) Jangan melonggarkan belt selepas makan. Ini boleh menyebabkan masalah usus. Tak yah nak loggarkan walaupun dah rase perut tu buncit selepas makan. Hihihi..

5) Jangan mandi selepas makan. Ini akan menyebabkan aliran darah meningkat ke tangan, kaki dan badan dan menyebabkan kandungan darah di bahagian perut berkurang. Ini akan melemahkan sistem penghadaman kita.

6) Jangan berjalan sebaik sahaja selepas makan walaupun anda dengar ade orang kate selepas makan jika kita berjalan 100 langkah, boleh membuatkan kita hidup sehingga umur mencapai 99 kononnya. Ini khurafat ye. Kalau dah sampai ajal tu, mati jugak kalau berjalan 700 langkah sekalipun. hikhikhik!

7) Last but not least, jangan tidur selepas makan. Haa..ini selalu orang buat. yela..dah makan kenyang2, pastu ngantuk, tidur la kan. Actuallly makanan yang kita makan tadi tu tak sempat nak hadam dengan proper. So ini boleh menyebabkan masalah gastro-intestinal.

Kalau dah tau..ape lagi..amalkan la ye..hikhikhik..

holalo..adios!!!

You May Also Like

6 7 Comments

  1. cam mane ni..
    sume dalam list ni selalu buat lepas makan..
    haha..
    ;p

    ReplyDelete
  2. hoho..ko nak tau x,,member aku pnh post gak bnde ni..then cikgu aku cakap,,,kalau bende ni betol..Rasulullah da bgtau..

    ReplyDelete
  3. Bukan ke Rasulullah s.a.w dah aja, makan sikit buah sebelum makan,kunyah 40kali baru telan, lepas makan berjalan 40 langkah..

    maaflah kalo aku silap.jahil aku nih.

    ReplyDelete
  4. @arief, aku pun same..slalu buat..haha

    ReplyDelete
  5. @eppiey, kunyah 40 kali 2 agak2 amk ms bp lm ek?hehehe..
    ak pn jahil gak bab ni..mgkn ape yg ak bc ni, zmn kini pnye cre kot..

    ReplyDelete