APAKAH YANG PALING TAJAM DI DUNIA INI?

by - October 24, 2010

tiba-tiba aku nak menulis dalam blog buat kali ke-2 pada hari ini.
hurm..baru lepas baca note kat facebook ainun..
then ada soalan seperti tajuk di atas.


Imam Ghazali bertanya kepada anak muridnya : Apakah yang paling tajam di dunia ini?
Murid-muridnya serentak menjawab : Pedang!
Imam Ghazali : Itu benar, tapi yang paling tajam sekali di dunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti dan melukai perasaan saudaranya sendiri.






ya. memang betul. tepat sekali!
kadang-kadang apa yang kita kata itu boleh menyakitkan hati orang lain.
tapi kadang-kadang senyap pun boleh menyakitkan hati orang gak kan!huhuhu..
so macam mana ya?


hurm..bagi aku la kan..kalau nak berkata-kata tuh biarlah berpada-pada..jangan sampai mengguris hati dan perasaan orang lain..peringatan untuk semua dan untuk aku sendiri..
aku sedar selama ni aku banyak buat salah dengan orang..
pernah mengguris hati dan perasaan ibu bapa, adik-beradik, kawan-kawan, ex-ex..
mintak maaf sangat-sangat kepada semua yang terlibat..
aku hanyalah insan biasa yang tidak lepas dari membuat segala kesilapan..huhu..


oklah..nak sambung buat projek AI ni haa..
tulis post ni pun sebab aku dah bosan membaca benda yang aku tak paham..huhuhu..
holalo...adios!!! 

You May Also Like

2 7 Comments

  1. assalam.
    tp diam lg bagos kot.
    even kalo org sakit hati sebab kite diam.
    kite nak ckp benda yg buruk2.
    wallaha'lam.

    pape pon thanks for sharing.
    ;)

    ReplyDelete
  2. wassalam..
    diam ke cakap ke..
    masing2 ade kebaikan dan keburukan..huhuhu..

    ReplyDelete