AWAS!! Anda Mungkin Makan Lemak Babi!!!

Selamat pagi sabtu semua..
Hari ni aku nak cerita pasal lemak babi.
Malam tadi tengah seronok-seronok edit PSM 1 (Projek Sarjana Muda) dalam pukul 2 lebih jugak la, tiba-tiba aku rasa macam nak kemas je segala jenis stok makanan dan minuman aku dalam laci ni.
tengok plastik mi segera, 
~ini la dia mi segera yang ada dalam simpanan aku sekarang~

Dalam tu tinggal 2 paket je lagi.
Then aku keluarkan 2 paket tu dari plastik utama die.
Then entah macam mana hati aku tergerak untuk selidik segala jenis bahan dan ramuan yang digunakan untuk buat mi segera ni.
Aku tengok banyak la pulak E-code yang digunakan.
Macam E452, E501, E621, E627, E631, E551, dan E296.
Ok..disebabkan aku tak tahu pasal E-code segala ni, aku pun terus google.
Tak tahu kenapa dalam banyak-banyak E-code yang tersenarai tu, aku nak search yang E631 dulu.
Bila baca punya baca, ya Allah! Terus laju jantung aku berdegup. 
Dari apa yang aku baca, E631 ni dihasilkan dari lemak babi atau ikan.
So hanya orang yang mewujudkan mi segera ni je yang tahu dia guna lemak babi atau ikan.
Kita yang makan ni dah sah-sah la tak tahu!
Disebabkan kekeliruan melanda, aku try search E-code yang lain.
Memang banyak rupanya E-code yang dihasilkan dari lemak babi dan sememangnya HARAM dimakan oleh kita yang beragama Islam!
Ya Allah..selama ni aku makan main hentam kromo je.
Apa yang aku tengok cuma ada ke tidak tanda HALAL kat plastik tu.
So sebagai pengajaran kepada semua termasuk diri aku sendiri, sebelum beli apa-apa produk, sila baca ada ke tidak senarai E-code ni.

Setelah memyelidiki banyak E-code, ni antara E-code yang kita patut elakkan :
E430 - E436, E470 - E475, E477, E478, E481 - E483, E491 - E495, E542, E570, E572, E631, dan E635.

Dalam fikiran aku sekarang ni, tanda halal sekarang memang susah nak dipercayai!
Disebabkan aku dah keliru samada mi segera yang aku makan selama ni halal atau haram, jadi lebih baik aku sedekahkan pada orang bukan Muslim.

p/s : lepas ni kena lebih berhati-hati dalam memilih sesuatu produk.
bukan setakat makanan je, tapi produk kosmetik juga!

Nak tau lebih lanjut, boleh refer kat laman web ni :
http://www.food-info.net/uk/index.htm 

Related post : Lemak babi

8 comments:

  1. buat la report kat jakim..
    klau kau ade bukti, lg sng.. email je kat jakim ke mane2 website biar org len bace..

    ReplyDelete
  2. >>son goku
    da prob is, kte xtau org 2 buat gne lemak babi atau ikan.klu dy gne ikan xpe.klu dy gne lmk babi cmne??kte xleh nk sahkan perkara tu sbb hny org yg wt ni je yg tau dy gne ape.jakim klu hati bersih xpe.jgn ade plak kakitgn yg pntg disuap trs ambil!

    ReplyDelete


  3. dzai, setahu ak, E471 pon mengandungi lemak babi yang biasanye dibubuh dlm air. ade 1 air yoes bubuh mende tu. so, kene hati2 jugak bila nk minum air dalam packaging ni~

    salam peringatan. =)

    ReplyDelete
  4. >>zalikha farahin
    betul tu.E47# ni memang bahaye sikit.kalau boleh elakkan la kalau dah terbace kat label tu ade E47#.

    ReplyDelete
  5. kalo nk check snrai sykt halal,produk halal bley bkk website ni...
    http://www.halal.gov.my/v2/index.php?ty=directory&type=Z

    pastu kalo rase pelik cmner diorg dpt halal bley tny trus..sbb ni website halal jakim....

    ReplyDelete
  6. orait..tnx anonymous!

    ReplyDelete
  7. eih takkan mamee pon same.
    dah tu benda ape je yang boleh makan kat mesia ni. semua pakat nak taruk babi

    ReplyDelete
  8. >>rainbow skit
    hmm..tau xpe..ssh la kalau sume benda nk letak lemak babi kan..habis la org kt m'sia ni mati kelaparan t..huhuhu..

    ReplyDelete


up