Ber'couple' Itu Sweet atau Tidak?

Salam semua..
Kali ini aku nak berkongsi satu cerita pasal couple-mouple.
Actually istilah couple ni tak wujud pun dalam Islam.


Ber'couple' tu apa?
Ia merupakan satu budaya yang diwujudkan oleh masyarakat remaja zaman kini. Bermula dengan saling berpandangan mata, dan kemudian turun ke hati pula. (haa..betul kan?) Kemudian mereka akan saling mengutus senyuman dan cinta mula berputik. (oh! so sweet..) Bila rasa dah ready, masing2 masuk line. Zaman sekarang mana ada guna nota2 segala..guna sms / internet sudey..hehehe..

So bila dah suka sama suka, maka mereka pun ber'couple'.. Study sama, makan sama..(sweet x?sweet kan..) Kata ganti diri daripada aku-kau ditukar kepada saya-awak, baby-hubby, tak pun abang-sayang (ops!terasa sudey..ngahaha) Sweet gila panggilan2 tersebut kan?

Ada couple yang dilamun cinta ni, hidup rasa tak menentu je. Ibarat 'makan tak kenyang, tidur tak lena, mandi tak basah'. (oh!ini bukan aku!) Kata-kata seperti 'love you', 'miss you' dan seangkatan dengannya akan jadi ucapan harian. (kadang2 bosan gak hari2 dapat ucapan yang sama)

Ada yang kata nak sehidup-semati la..(sangat over ok!) Ada yang sanggup bersumpah untuk setia sehingga ke akhir hayat (jangan sesekali bermain dengan sumpah atau sesumpah) Ada juga yang sekadar nak berteman sahaja tanpa sebarang perjanjian berani mati (ini lebih bagus!)

Sangat bagus rasanya kalau couple tu dapat bertahan sehingga ke jinjang pelamin dan sangat menyakitkan bila kecundang di tengah jalan (sobsobsob)

SO BERCOUPLE NI SWEET ATAU TIDAK?

Ok. Pada pendapat aku sebagai seorang gadis, kalau lelaki tu betul suka kat gurl tu, lebih baik jangan cakap pun word couple ni. Cuba cakap word tunang ke..kahwin ke..baru la sedap sikit dengar. Baru la gurl rasa terjamin sikit dengan hubungan tu. 

Lagi satu, actually kalau pasangan itu dah bersetuju ingin mendirikan rumah dan tangga bersama-sama suatu hari nanti, maka mereka telah pun dikira BERTUNANG dari segi Islam.
So yang couple2 kat luar sana tu, mungkin korang bukan lagi bercouple, tapi dah pun dikira bertunang. So seronok tak? Ngahaha.. 

Ok la..setakat ini sahaja coretan aku..
Holalo...adios!!!

10 comments:

  1. bukan selalu sweet :)

    ReplyDelete
  2. kapel tak sweet langsung, tapi dzai sangat2 suwiiiitttt..ohmaigosh*blushing* haha

    ReplyDelete
  3. bersayang2 .. boleh ke dlm islam ?? =p ; klu dah tunang pon pun taley an.. so; tunang bukan tiket tuk buat maksiat . including bersayang2 . =p *saje menyemak kat blog neh . (;

    ReplyDelete
  4. hehe...btul pe lin ckp kt ats tu...

    ReplyDelete
  5. >>ken
    betul2..tak slalu sweet..klu sweet slalu pn xbez gak..hehe

    ReplyDelete
  6. >>eppiey
    dzai sgt2 suwiiitt?? oh!time kasih abe eppy deh! *blushing*

    ReplyDelete
  7. >>shafika
    yeah u rite! so nantikan post sy akn dtg yg bertajuk 'COUPLE ITU HARAM KE?' hehehe..

    ReplyDelete
  8. >>kamu adalah kamu
    hah?ape yg betul tuh? huhuhu..

    ReplyDelete
  9. sweet bile same2 mkn gule2 je ^^

    ReplyDelete
  10. hahaha..betul gak tuh.jwpn yg bgs!keh3..

    ReplyDelete


up