KELAKUAN SEORANG PEROKOK YANG DIBENCI

As'salam kepada semua pembaca..
Entri kali ini aku nak tulis mengenai kelakuan / perangai seorang perokok yang aku tak suka.
First of all, aku nak minta maaf kepada semua perokok yang membaca entri aku ni yep.
Kalau terasa hati, maka berhenti la merokok okeyh! ^_^

Berikut adalah 4 kelakuan yang biasa seorang perokok lakukan :


1) RUMAH. Tolong la jangan merokok di dalam rumah. Buat orang-orang di dalam rumah tu sesak nafas je dengan bau rokok tu.


2) KEDAI MAKAN. Tolong la jangan merokok kat gerai / kedai makan or restoran. Orang datang nak makan makanan yang diorder, bukannya nak makan asap rokok tu.


3) KERETA. Tolong la jangan merokok semasa di dalam kereta. Elok-elok kereta tu bau perfume glade / ambi pur, dah bercampur dengan bau rokok pula. Entah menghasilkan bau apa la pula lepas tu.


4) AIR COND. Tolong la jangan merokok di dalam sebuah tempat yang ada air cond. Tersangat la teruk baunya. Sesak nafas orang yang duduk satu tempat dengan korang tu.


Macam biasa la..aku nak listkan 7 tapi tak cukup idea..
Semua yang aku listkan di atas adalah apa yang aku alami bila berada berdekatan dengan perokok.
Aku sangat7 tidak suka orang yang kuat merokok.
Kalau merokok tu bagi kesan kat perokok tu sendiri je takpe la juga..ni tak..kesan pada orang lain yang menyedut asap rokok tu 2 kali ganda lebih teruk daripada orang yang menghembus asap rokok tu.
Jadi, kepada perokok-perokok sekalian, muhasabah la diri anda untuk berubah yep!
Kalau anda tidak kasihankan diri anda, tolong la kasihani orang di sekeliling anda.
Smoking tidak menampakkan anda cool okeyh!

25 comments:

  1. setuju...nk merokok tgk tempat r..org x meroko lak jd mangsa..

    ReplyDelete
  2. tlglah jgn berckp lepas merokok!

    betapa kena telan sedozen gula2 hacks baru hilang bau rokok!

    ReplyDelete
  3. setuju sgt2~! x suke bile hidu asap rokok terutamanye tym kat kedai mkn..

    ReplyDelete
  4. merokok xda gaya..haha

    ReplyDelete
  5. >>rush d
    tau xpe! huhuhu..

    ReplyDelete
  6. >>pu3iman
    bau rokok sgt busuk! xbernafas dibuatnye..huk3..

    ReplyDelete
  7. >>anon
    same la kite..huhuhu..

    ReplyDelete
  8. >>syazwan
    betul tu..tp nk tmbh skit..merokok xde gaya, mutu dan keunggulan..keh3..

    ReplyDelete
  9. kadang2 tengah membuang ehem2 pon merokok.. adooii

    ReplyDelete
  10. agaknye dgn merokok tuh dpt menyenangkan lg proses membuang dy kot..ngahahaha..

    ReplyDelete
  11. ...wah...tempias terkena pada diri sendiri...terima kasih dengan entry ini...(^_^)


    JOM TENGOK SIAPA MENYOROK KAT SINI ?

    ReplyDelete
  12. hahahahaha..
    sama2 pendekar berkuda! ^_^

    ReplyDelete
  13. tak suke!
    ha..
    not you.
    smokers.

    tapi mostly smokers very hm..not kool just ade style. heh.
    menci... :p

    ReplyDelete
  14. kita pon bole sakit kan klo dok dkt ngn perokok

    ReplyDelete
  15. yaw betol ! sokong 1000% ! tk suka perokok , rokok , dan merokok !

    ReplyDelete
  16. kdg2 terpikir gak.. macho sgt ker kalu smoking ka.. haishh.. tak kena tmpat laa..

    ReplyDelete
  17. anda dapat anugerah,,sila ke belog~

    ReplyDelete
  18. hahahaha..hai dzai btw..

    ReplyDelete
  19. skill merokok memudaratkan kesihatan
    jemput2 jengok2 k..=)
    http://sudugafu.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. >>fint
    same with me! >.<

    >>alinac
    betul tuh! so jauhkan dri dr perokok! huhuhu..

    ReplyDelete
  21. >>ayu
    1000% wow! awesome! ngahaha..

    >>syahmi
    tau xpe! xmacho langsong okeyh! hancur ade lah..ngahaha..

    ReplyDelete
  22. >>fyza
    tnx fyza! ^_^

    >>aming
    hye aming! ^_^

    ReplyDelete
  23. >>sudugafu
    orait..sy jenguk skang! hehehe..

    ReplyDelete
  24. perokok ni patut d benci,menyusahkan...buang duit je....baik belanje anak yatim makan. betul tak?

    ReplyDelete
  25. betul3!!!pandai anon..^_^

    ReplyDelete


up