TIPS JUMPA BAKAL MAK MENTUA

by - December 02, 2010

As'salam kepada semua pembaca..
Post kali ini aku nak bagi tips jumpa bakal mak mentua pula.
Aku tekankan mak mentua sebab selalunya kita takut dengan mak dia je. Mak ni kan detail orangnya. Ayah selalunya sempoi-sempoi je. Tapi kalau dua-dua detail, nasib korang la ye..Ngahaha..
Tips ini sesuai dipraktis apabila bf/gf kamu ingin membawa kamu berjumpa dengan keluarga mereka.
Berikut adalah 7 tips original daripada aku :


1) PAKAIAN. Pakaian biar sopan ye. Yang perempuan kalau boleh biarlah berbaju kurung. Nampak ayu gitu. Even kat luar korang tak pernah pakai baju kurung pun kan. Tapi jadi hipokrit kejap untuk tujuan yang baik apa salahnya kan. Yang lelaki tak payah la nak pakai baju melayu pula. Macam nak pergi beraya la pula kan. Pakai t-shirt dengan seluar jeans pun dah ok. 


2) BUAH TANGAN. Jangan lupa beli apa-apa buah-buahan untuk dijadikan buah tangan. Elakkan datang dengan tangan kosong. Kalau nak beli hadiah untuk satu family tu pun lagi bagus. Ngahaha..


3) SALAM. Masuk rumah jangan lupa bagi salam. Jangan lupa salam tangan mereka. Cium sekali. Kalau yang perempuan, cium pipi bakal mak mentua pun lagi elok. Nampak sedikit kemesraan di situ. Tapi kalau segan macam aku, cium tangan pun ok. Ngahaha..Yang lelaki tak perlu la nak cium pipi bakal mak mentua. Kalau bakal mak mentua tu dah memang tua, takpe je nak cium. Tapi kalau muda lagi, baik jangan cium. Kang lain jadinya kang..Ngehehe..


4) SENYUM. Jangan lupa senyum. Bila senyum wajah nampak lagi manis. Senyum juga dapat menyembunyikan perasaan kita yang agak nervous itu.


5) DUDUK. Duduk tu biar sopan sikit. Yang perempuan kalau duduk di bawah, duduk cara bersimpuh. Yang lelaki tak payah la gatal-gatal nak bersimpuh pula. Macam auww pula kan. Ngehehe.. Kalau duduk atas kerusi, kaki tu biar rapat, jangan dibuka luas-luas pula ye. Lelaki tak pe kot. Dapat bayangkan tak? Ngahaha..


6) MAKAN. Bersopan la ketika makan. Jangan gelojoh. Kalau tidak, anda mungkin direject. Ngahaha..Jangan lupa jemput mereka makan sekali even mereka dah pun makan.


7) BERBUAL. Kalau boleh, jangan duduk senyap sunyi je. Nanti rasa bosan. Berbual la dengan mereka. Buat-buat la kamu ini seorang yang peramah even kamu ini seorang yang pendiam sejak azali lagi.


Ha..itu je la tips-tips yang boleh aku bagi kat korang..
Kalau sesiapa ada rasa nak tambah lagi, boleh bagi kat ruang komen ye.
Kalau nak lagi bagus, datang la rumah bakal mak mentua kita itu bila tiba hari raya..
Bukan setakat ibu dan ayahnya kita dapat jumpa, adik-beradik dan jiran-jiran dia sekali kita dapat jumpa..
Aku dah lepas..Korang dah lepas belum?? Semoga berjaya!!
Ngahaha..

You May Also Like

33 7 Comments

  1. aku dah berjaye juge walaopun tak official.

    naseb sempoi beb.
    bahaha.
    tade lah macam ko an nak berbaju kurung.
    ngahaha.
    i like this post very much.
    5 bintang tok ko~!
    hoyeah~!

    ReplyDelete
  2. hehehe..eyka da bjaya lps hlgn ni..
    ciap tlg msk n bljr resepi baru lg..
    tp dlm hti dok dupdap2 je..
    ngeh3 ^__^
    mood : SUCCESS! :P

    ReplyDelete
  3. mcm mane nak hilangkan perasaan nervous eh bile dtg rumah bakal mertua? huhu..

    ReplyDelete
  4. both my ex da lpas sume nih.tp kitorg clash gk,so wuts d use?haha..pape pn,nasehat nie sgt terbaek n cbe mlwak sket ngn org tue cm kite mlwak ngn kngkwn,tp lau mertua tuh tegas,jgn lar p puji2 die comel cm teddybear lak,ekekeke

    ReplyDelete
  5. nanti mau practice kan jugak r..ngahaha..tapi lom de calon lak..ngeee.:p

    ReplyDelete
  6. >>syaza
    tnx 4 giving me 5 stars!!hoyeah!!ngahaha..
    ble ko jmpe mak dy weh??
    hamboihh..xinform ak pun..hik3..

    ReplyDelete
  7. >>eyka
    tahniah yunk!!! weee...^_^

    ReplyDelete
  8. >>erlaisyaexora
    bc selawat banyak2!! hehehe..
    gud luck yunk!! ^_^

    ReplyDelete
  9. >>ammar
    klu clash, mmg xde gunenye la kan..ngahaha..pape pn, get ready je la utk yg btl2 pny..hehehe..^_^

    ReplyDelete
  10. >>luffy
    insyaAllah..calon anda akan muncul tak lama lagi! tungguuuuu..hihihi..^_^

    ReplyDelete
  11. haha....bgos2....tp x da calon ag la nak wat....dlu dh wat dh pon sbnr nye...smpai skang mkck 2 still ctc ag....:p huhu....

    ReplyDelete
  12. bahaha.
    mampos aku kalau die bace belog ko neh weh!!!
    tade ah officially beb.
    jumpe sekejap jek mase aku baru balik dari jb 2nd time nak anta makcik ngan pakcik die balik umah.
    tepakse la i jumpe.
    takkan i nak lari kot kan~
    siap buat kek beb tok bakal mentua.
    amek ati sket.
    ngahaha.
    wink3~

    ReplyDelete
  13. hahhaa.. juz be yourself.. tu yg aku amalkan.. dan dia da selamat jadi mak mertua aku..

    ReplyDelete
  14. ohoh!! sy calon pon xde lg..
    ups! sory,x terniat pon nk promote diri...kah3
    ckp pasal mak mentua, sem 1 dlu, kne exam amali tema masakan utk mak mentua... wahahaha!! ase nebes lak kn..padahal bukan mak mentua dtg..
    so,thnks tok tips2 nih...
    paling ske, tips pasal berbual..
    tp kalo mak mentua jenis pendiam??
    uh! susahnye...

    ReplyDelete
  15. >>ayie
    mkck tuh confirm da berkenan kt ayie la tuh! ngahaha..

    ReplyDelete
  16. >>syaza
    wahhh..siap buat kek lagi..lepas nih boleh la masak sekali utk dorg k..ngehehe..

    ReplyDelete
  17. >>aizuemi
    wahhh..tahniah2!! ^_^

    ReplyDelete
  18. >>nadirah
    wahh..siap ade exm amali tema masakan mak mentua lagi..bagus2!! hahaha..
    kalau mak mentua tu pendiam, kte bisingkan dy..ngahaha..

    ReplyDelete
  19. waaaaa......best nye da lepas...
    xpe...t ble kte da ad calon kte praktikkn care awk nie ye?
    hehehe...
    mge jodoh pnjg k? :)

    ReplyDelete
  20. eh takotlahh sebab aku kalau salam memang nak ciyom pelok jek..hahahaha

    ReplyDelete
  21. >>nur
    hehehe..tnx nur!!
    semoga awk cpt dpt jodoh yep!
    gud luck yunk! ^_^

    ReplyDelete
  22. >>fyza
    eh itu lagi bagus okeyh!
    ngahaha..
    gud luck yunk! ^_^

    ReplyDelete
  23. seronok laa baca tips ni..tp mang kan asee nervous sikit blee nk jmpee tu.tp pas bpee minit mst ilang nyee nervous tu:)

    ReplyDelete
  24. >>qiss
    yep2!! jap je rs neves tuh..
    t ilang la dy..
    hek3..^_^

    ReplyDelete
  25. ahaha..mak mertua?
    ai..mcm dah x sabar je bunyinye.. :P

    ReplyDelete
  26. >>kak chaied
    ooopppssss...ngahaha..
    mn de x sbr..
    just get ready je la..
    hehehehe..

    ReplyDelete
  27. nice tips...rasa takut lak nk jumpa bakal mak mertua..hehehehe

    ReplyDelete
  28. waniey, gud luck yep!
    prasaan takut at first tu biase..hehe..

    ReplyDelete
  29. tiba2 rsa gelabah...wahahaha padahal tak ada pakwe pun lagi...wahahaha

    ReplyDelete
  30. >>puteri-katek
    preparation itu penting! HAHA! ^_^

    ReplyDelete
  31. >>Nas
    jgn nebes2! relax sudey..hik3..^_^

    ReplyDelete
  32. tips2 yg menarik...first2 mmg mnggelabah..tkot jer..hehhee=p

    ReplyDelete