TIPS MENGHILANGKAN RASA MARAH

As'salam kepada semua pembaca.
Post kali ini aku nak bagi 7 tips menghilangkan rasa marah.
Tips-tips ini semuanya berdasarkan pengalaman aku yang cepat marah orang.
Ngahaha~


1) Menangis. Sebenarnya menangis ini bagus sebab dapat melegakan sedikit hati yang tengah panas itu. Ini bagi aku la, kalau korang aku tak tahu la kan. Ngehehe~


2) Dengar lagu kuat-kuat. Ini pun bagus. Kita lepaskan kemarahan kita itu dengan mendengar lagu kuat-kuat. Janganlah dengar sahaja, nyanyilah sekali! Ngihihihi..Tapi ingat, jangan sampai menggangu jiran sebelah pula ye!


3) Cerita kepada orang yang kita rapat. Contohnya kawan baik, parents, adik-beradik, atau bf/gf. Cerita kepada mereka apa yang buat anda rasa marah sangat. Tapi jangan sampai dorang pula yang menambahkan kemarahan anda! Ngahaha~


4) Makan coklat. Contohnya cadbury. Coklat memang bagus untuk dimakan kerana ia dapat menenangkan kita. Jadi lepas ini jangan lupa beli stok cadbury banyak-banyak supaya boleh makan time tengah marah nanti. Ngehehe~


5) Blogging. Ini kepada sesiapa yang ada blog je la kan. Kalau yang tak ada blog, bolehlah tulis dalam diari masing-masing. Luahkan segala apa yang anda rasa di sini.


6) Keluar. Pergilah shopping ke, tengok wayang ke, karaoke ke..walaupun agak membazirkan duit, tapi itu juga satu terapi yang bagus untuk menghilangkan rasa marah itu. Ngehehe~


7) Chattinglah dengan sesiapa yang anda suka di facebook, yahoo messenger, MSN, meebo, skype, gtalk, dan yang seangkatan dengannya. Carilah topik yang dapat menarik perhatian anda dan boleh membuat anda tersenyum. Seelok-eloknya chattinglah dengan seseorang yang suka buat lawak. Ngehehe~

Itu sahaja antara tips yang boleh aku bagi. Kalau kesemua tips itu tidak berkesan dengan anda, sila berjumpa doktor. Itu yang sebaiknya. 
Ngahaha~

21 comments:

  1. serasi bersama la~~~:D,,,memang sy suka marah gak~~~

    mudah tersentuh jiwa sentimental hati lelaki ini!

    ReplyDelete
  2. xjd pn!!!
    insan yg cemerlang.dtg dr akal,hati yg tnang dan jiwenyer yg kuat!

    ReplyDelete
  3. kalau aku marah, aku cakap dengan kucing kat rumah aku ni. lepas puas hati citer kat dia, aku tanya la "Kau faham tak kucing wei?" dan sah-sah dia tak jawap. lepas tu aku sudahi dengan "Haaa tau pun takut dengan aku. Dah pegi maen jauh-jauh." lepas tu dia pun pergi la kat tempat lain dan aku rasa kucing tu takut kat aku.

    ReplyDelete
  4. kalau semua tips x berjln, ambik wuduk..khatam quran :) Insyaallah, hanya itu je yg bleh padam semua API MARAH

    = xpun tenung lah muka Maher Zain lama2, confirm lega hati :p

    ReplyDelete
  5. perghhh nasib baik lah ade tips2 ni.... iekah dah mmg tgh panas ni.....
    pleaselah tmrow iekah ade killer paper n boleh ade 2-3 group lepak dpn umah n memekak dgn sngt bising

    ReplyDelete
  6. >>nasique
    sentimental rupenye kamu nih..tp jgn smpi skt mental okeh! hahaha..

    ReplyDelete
  7. >>ammar
    tuh tips dari dr fadilah kamtumi tuh!
    hahaha..

    ReplyDelete
  8. >apih
    ckp psl kucing, kdg2 lin pn cmtu gak..tp skang kucing da xde kt umah..so xde la jd cmtuh lagi..hahaha..

    ReplyDelete
  9. >>pu3iman
    haa..betul jugak tuh!lupe nak masukN sekali tadi..aiyaaa! hohoho~

    ReplyDelete
  10. >>iekah
    sabar ye sayang..
    papepun, gud luck taw sok! ^_^

    ReplyDelete
  11. "Keluar. Pergilah shopping ke, tengok wayang ke, karaoke ke..walaupun agak membazirkan duit, tapi itu juga satu terapi yang bagus untuk menghilangkan rasa marah itu. Ngehehe~" jangan harap! haha ^_^

    ReplyDelete
  12. >>zai
    nih mesti u mls gle nk kua nih kan??
    ngahaha~

    ReplyDelete
  13. nak no4 je sampai muncit HEHE

    ReplyDelete
  14. aku suke dengar lagu kuat2 sambil menyanyi.
    jiran sebelah dah baling kuali kat tingkap bilek aku dah.
    sedap sangat sore aku agaknye.

    ReplyDelete
  15. >>fint
    omg!omg!u makan coklat pn boleh smpi muncit ke yunk?!jgn smpi cmtuh worh..xcomel da t..ngehehe~

    ReplyDelete
  16. >>syaza
    sore ko mmg sedap babe!
    tuh ak xnafikan lar..
    sbb kdg2 ak pn nk baling bantal [baik skit la] kt ko ble ko stad nyanyi.
    ngahaha~

    ReplyDelete
  17. patotlah aku selalu terase macam ade org pandang slek jek.
    haha.
    trime kaseh la syg.
    haha.

    ReplyDelete
  18. hahahaha..
    same2 sayunk..
    LOLx! hahaha..

    ReplyDelete
  19. kalu tgh marah, sy mmg luah kn j trus .kne tahan tinge j la sape2 yg kne marah hohoho

    ReplyDelete
  20. >>maira
    meluahkan lebih bagus dari menyimpan..^_^

    ReplyDelete
  21. >>anon
    from google translate, this is ukrainian language right?
    btw, thank you so much! ^_^

    ReplyDelete


up