Kenangan Bermain Mesej Dalam e-Learning UTM

Assalamualaikum and hi reader!
Hari ini tiba-tiba aku nak bercerita sedikit tentang kenangan bermain mesej dalam e-Learning.
Tahu tak apa itu e-Learning? Normally universiti-universiti or kolej-kolej or any institute mesti ada e-Learning.
Kalau tak tahu, sila Google ye.. :) Actually aku ni memang malas sikit bab-bab nak terang kat orang ni. Hehehe..

~Ni la rupa profile e-Learning aku. Suka-suka hati aku je letak kartun gif lambai-lambai tangan kat situ kan. Haha!~

Ha dalam e-Learning tu boleh main-main mesej dengan orang-orang yang kita dah add. Dah macam Facebook plak aku rasa. Haha! Memang best sebab dapat kenal kawan-kawan baru.
Nak-nak plak time tu 1st year kan. Baru nak kenal dunia universiti macam mana. Baru nak kenal dengan budak-budak universiti secara spesifiknya. Heh! :P

~Ni la senarai student UTM yang ada dalam list aku. Semuanya 78 orang. Sikit je. Hehe~

Okay sekarang aku dah tahun ke-4 di UTM, Skudai. Dah jadi final year student pun. Dah final sem pun sekarang ni. Dah tinggal lagi sebulan lebih untuk aku tinggal di UTM ni. Dan dah tinggal lagi sebulan lebih juga untuk aku berpisah dengan kawan-kawan yang aku sayang ketat-ketat kat UTM ni. Sedeyh okay! ='(

Kenangan yang tinggal cuma la gambar-gambar dan mesej-mesej dalam e-Learning tu.
Bila aku baca balik mesej-mesej tu, rasa kelakar pun ada, rasa sedih pun ada.
Rasa kelakar sebab even 1 kelas pun nak main mesej-mesej. Pantang masuk lab je, terus buka e-Learning. Buka e-Learning kononnya macam nak download nota or baca info-info penting kat situ, tapi hakikatnya, cek mesej-mesej yang masuk. Haha!
And part yang sedih pula adalah apabila mesej-mesej itu akan terus terkubur kat situ lepas kita semua dah grad. Huhuhu..

Apa-apa pun, mesej e-Learning memang buat aku kenal macam-macam orang. Ada juga yang contact sampai sekarang. 

Terima kasih kepada semua yang jadi SAHABAT E-LEARNING! :)


Tips Study Smart Not Study Hard

Assalamualaikum and hi reader!

For this time nak share tips sikit about study smart.
Pernah terfikir tak kenapa kita study bagai nak rak and kawan kita study relax je tapi bila keluar result, result dia lagi gempak daripada kita. Pernah terfikir kenapa?

~Frust sebab result teruk~

Okay honestly perkara ni selalu jadi kat aku dan aku rasa sangat frust dengan result yang macam tu.
Study gila-gila then dapat result hampeh. Sampai kadang-kadang tercakap 'baik aku tak payah study macam ni'.
Okay ini semua salah sendiri. Bukan salah lecturer, bukan salah kawan yang study relax tu.
So kat sini aku nak bagi beberapa tips yang aku sendiri tak apply. Haha!

1) Elakkan study last minute. Esok nak exam, jangan hari ini baru nak start study.
2) Elakkan study sendirian. Better buat study group.
3) Elakkan study sambil bersosial di laman sosial. (Facebook, Twitter and etc.) Nanti yang lebihnya bersosial.
4) Elakkan study sambil tengok movie. Nanti mata tak berkelip layan movie je.
5) Elakkan study sambil makan. Waktu makan, makan. Waktu study, study.
6) Elakkan study sambil baring atas katil. Nanti mata senang tertutup.
7) Elakkan study sambil dengar lagu bagi bab yang kena membaca. Nanti susah nak fokus. Kalau bab mengira tak apa la.

Agak-agak smart tak tips ni? Biasa je kan? So tak smart la. Haha!
Okay aku nak sambung study sebab esok ada quiz. 
Ha see? Aku dah kata aku memang tak apply apa yang aku tulis kat sini. Haha!
#okbai

Facebook Timeline

Assalamualaikum and hi reader!
Hari ini nak cerita sedikit tentang Facebook Timeline atau singkatannya Fb TL.
Mark Zuckerberg sangat rajin untuk update Fb dari semasa ke semasa.
Berapa la agaknya gaji orang yang bekerja under Fb ek?
Teringin juga nak kerja under Fb company.
Hari-hari mengadap Fb je la. Haha..

Btw, some people said Fb TL ni smart and ada juga yang kata serabut.
But semuanya terpulang kepada citarasa masing-masing sebab manusia ini masing-masing punya citarasa yang berbeza kan.
Bagi aku pula, Fb TL ni nampak smart. That's why la aku buat. Hehe..
Ni Fb TL aku yang baru aku buat.

~Aku sangat suka dengan kecomelan Song Joong Ki v(^_^)v~

Facebook Timeline tidak susah untuk digunakan dan agak user friendly sebenarnya..
Tapi rasanya if dah tukar kepad Fb TL, dah tak boleh kembali kepada yang lama..
Rasanya la..tak tahu la betul ke tidak..huhu.. 
Sampai di sini sahaja coretan buat kali ini.
Terima kasih kerana sudi membaca! v(^_^)v
[bajet ada orang baca post ni] =_=

Preparation for Expert System Presentation

Assalamualaikum and hi reader!


Right now, I'm struggling for my last minute preparation for expert system presentation.
For the expert system project, we do it in one group that consists of nine people.
We have decided to choose plantation for our domain knowledge.

To be more specific, it's about palm tree disease.
On 12/12/11, each of us need to present this project according to their respective task.
Hopefully our lecturer will be satisfied with our project.
Amin Amin Ya Rabbal Alamin..

Annoying Anonymous!

Assalamualaikum and hi reader!
I got this message in my tumblr.
Heh? What the heck!
This person is really annoying just like the message.
Read this :

Click image to read. Don't worry, it's automatically new tab. ^^

Blog tak user friendly

Assalamualaikum and hi reader!
Today nak cakap pasal my new blog skin.
For me, this new skin agak kurang user friendly.


Sebab #1 : Aku tak boleh letak widget follower. So anyone yang nak follow my blog, kena klik link Follow kat navbar tu.
Sebab #2 : Reader susah nak cari previous post. Kalau nak tengok list of previous post, kena klik kat navigation (bentuk love) yang ke-3 tu, then klik kat kotak warna purple yang ada tulis "back in time".
Sebab #3 : Reader tak boleh klik Home sebab aku memang tak letak home. Kalau dari spesifik post, nak tengok main blog, kena type url blog ni dekat url browser supaya dapat ke homepage semula.
Sebab #4 : Reader susah nak tinggal jejak. Sebabnya aku letak shoutbox dekat navigation yang ke-4. Siapa yang rajin klik kat situ, maka jumpa la shoutbox tu.

See? Banyak sebab yang membuatkan this skin is not really user friendly. Btw, I love its style and the colour. 
Rasa sayang plak nak tukar skin lain. Huhuhu.. Tapi akan ditukar juga kepada skin yang lain suatu hari nanti.. Wait and see ya! ^^

Happy 22nd Birthday, Dzailin Dzulkaflie! v(^_^)v

Assalamualaikum and hi reader!
Today is my lovely, perfect, nice, and awesome day for me! Yeah!
You know why? Because today is my birthday! Yay!
I feel like the most happiest person in the world today..Haha!
I can't wait to go back hometown..meet my parents because they have something for me!
Oh really surprise meyh! Haha!


I really appreciate all those wishes that I received from my family, friends and bloggers! 
Thank you so much guys! May Allah bless you! v(^_^)v
Last but not least, listed below are my wishes for myself. Hopefully I can fulfill all those wishes! v(^_^)v



#1 More love for family, friends and future husband
#2 More patience
#3 Less complaining
#4 Smile always
#5 Learn to cook
#6 Save more money
#7 Be strong

#3 Wordless Wednesday

Happy 22nd Birthday, Dzailin Dzulkaflie! v(^_^)v

GIVEAWAY : IRINE NADIA nak kasi MIRACLE TAB for FREE!

Assalamualaikum and hye guys!
Hari ni rasa gloomy gila. Bangun pagi muka tak happy. Nak tengok cermin pun tak ada mood.
Why? Sebab setiap kali bangun pagi je, tengok cermin, maka akan kelihatan la segala minyak-minyak dekat muka ni. OMG..this is really embarrassing me..=_=
Final year project juga membuatkan kulit ni menjana jerawat-jerawat yang suka tumbuh berkeliaran di muka. GOSH! This is making me totally stressed! =_=
Ada juga kesan-kesan parut on my body yang sukar nak hilang. Dah try guna Bio-oil but still tak berkesan.
And balik cuti mid-sem hari tu, my bf cakap my face nampak macam makin gelap. Whattttt??? Rasa macam nak banging my head against a brick wall je time tu..=_=
I have tried so many products but still nothing happens! And I was like...

Dying inside when I see something I wish I hadn't..=(

Hari tu baca blog post Irine tentang Product Miracle Tab yang awesome tu. Melihat kepada testimoni, memang terbukti keberkesanannya dalam mengatasi masalah kecantikan / kesihatan.
For those who want to know apa itu Product Miracle Tab :

This is 1 set of MIRACLE TAB which consists of Tab EX, Tab Soap and HD Glow Essence.
Want to know more details about this product, just CLICK HERE.

Tadi bukak blog Irine, suddenly terbaca something yang..eh betul ke ni??
GIVEAWAY : Irine Nadia nak kasi PRODUCT MIRACLE TAB SECARA FREE!!!
Reallyyyyyyyy???


After 1 minute baca blog post Irine, I was like......

WOW!!! I need to join this awesome giveaway!! That giveaway..OMG..really really makes me feel like want to win it!! Yeah!!
You want to know why? Because...
Irine akan kasi product MIRACLE TAB which consists of TAB SOAP (RM70) and HD Glow Essence (RM80). Total=RM150. Wow! Wow! and Wow! Hadiah yang sangat valueable tu!
Aku nak sangat Product Miracle Tab dari Irine ni sebab aku nak pagi-pagi tengok cermin, senyum sampai ke telinga tengok muka sendiri! Yay! Kan best kalau macam tu! ^______^

Nak join giveaway dari Irine? CLICK HERE.

 I'm full of regret if I don't join this awesome giveaway. You guys also will regret it. Trust me!
Last but not least , thanks Irine Nadia! ^_^

P/S : If Product Miracle Tab ni dapat mengatasi masalah kulit muka aku ni, memang aku setia sampai mati la dengan product ni..^_^


Blog Kembali Public

Assalamualaikum and hye!
Sekian lama privatekan blog ini akhirnya kembali public semula. ^^
Mood nak update blog sekaligus renovate blog datang secara tiba-tiba. ^^
Mungkin sebab dah tension buat PSM (Projek Sarjana Muda) kot. =_=
Ok la. Entry yang sangat ringkas sebab dah banyak buang masa menghadap blog dari tadi. =_=

kan best kalau dapat peluk mereka yang sangat comel ini..^^

Bila Aku Jatuh ...

Salam uollls..
Dah lama gila tak update blog yang berhabuk ni. Tiba-tiba hari ni rasa nak update balik.
Berbalik kepada tajuk 'Bila Aku Jatuh ...'
Rasa-rasa jatuh apa? Jatuh basikal? Jatuh motor? Jatuh hati? Atau jatuh cinta? Pon boleyyyyy.. Ngahaha~
Actually tak ada apa pun yang jatuh..
Aku bosan gila duk dalam bilik ni. Asalnya semangat nak siapkan Projek Sarjana Muda aku tapi bila dah tak dapat cari solution, aku fed up kejap.
Ok la..sampai sini je coretan mengarut aku kali ni.
Aku pun nak kurangkan kemengarutan aku untuk sem terakhir ni.
K bye peeps! ^_^
~JJTU tempat bersejarah ^_^~

#2 Spontaneous Thursday

~MonaVie~

For more details, check it out here : MonaVie

Kolej Perdana UTM Skudai

Assalamualaikum..
Entri kali ini cuma ada gambar-gambar kolej yang paling aku sayang di UTM..
Khas untuk tatapan junior-junior Kolej Perdana..:)
Welcome to Kolej Perdana!! ^_^
Btw, sekarang ni blok Kolej Perdana ada yang dah dicat baru..:)







Nak Menang RM10,000??



Mudah sahaja! 
Design tin Nescafe dengan segempak-gempaknya dan anda boleh memenangi RM10,000!!!
Cepat! Cepat! Cepat!

#2 Wordless Wednesday



Advantages of Web Farm and Web Garden

Advantages of Web Farm: 

  1. It provides high availability. If any of the server in the farm goes down, Load balancer can redirects the requests to other servers.
  2. Provides high performance response for client requests.
  3. Provides Better scalability of the web application and reduce the failure of application.
  4. Session and other resource can be stored in a centralized location to access by the all server.
Advantages of Web Garden:

  1. Provides better application availability by sharing request between multiple worker process.
  2. Web garden use processor affinity where application can swapped out based on preference and tag setting.
  3. Less consumption of physical space for web garden configuration.

What is The Difference Between Web Farm and Web Garden?

Web Farm:

You have only one web server and multiple clients requesting for the resources from the same server.
There is huge numbers of  incoming traffic for your web sites, one standalone server is not sufficient to process the request.  You may need to use multiple server to host the application and divide the traffic among them.  
This is called "Web Farm".

In general web farm architecture, a single application is hosted on multiple IIS Server and those are connected with the VIP ( Virtual IP ) with Load Balancer. Load Balancer IP’s exposed to external worlds to access. So whenever some request will come to server from clients, it will first hit the LB. Then based on the traffic on each server, LB distributed the request to corresponding web server. These web server may share same DB server or may be they can use replicated server in the back end.

When we host a web application over multiple web server to distributed the load among them  is called Web Farm.


Web Garden:
Worker Process is responsible for handling all kind of request, response, session data, cache data. Application Pool is the container of worker process. Application pools is used to separate sets of IIS worker processes and enables a better security, reliability, and availability for any web application. Each and every application pool contains a single worker process. Application which contains the multiple worker process called Web Garden.


In the above diagram you can see, on of the application containing the  multiple worker process, which is now a web garden.

The Difference:
A web application hosted on multiple server and access based on the load on servers is called Web Farms and when a single application pool contain multiple worker process is called Web Garden.




The Differences Between Web Application Projects and Web Site Projects

Web Application Projects
-Need to migrate large Visual Studio .NET 2003 applications
-Need to control names of output assemblies
-Need stand-alone classes to reference page and user control classes
-Need to build a Web application using multiple Web projects
-Need to add pre-build and post-build steps during compilation


Web Site Projects 
-Prefer single-page code model to code-behind model
-Prefer dynamic compilation and working on pages without building entire site on each page view (that is, save file and then simply refresh the page in the browser).
-Need to generate one assembly for each page
-Want to open and edit any directory as a Web project without creating a project file

2nd EXAM!!

Sambil menunggu pukul 3pm ni..
Update blog sket..
Bosan la plak tunggu lama-lama ni..
Huhuhu..
Member-member yang ambil exam pukul 9am tadi, semua tengah rileks-rileks je sekarang ni..
Ouh..sangat jeles rasanya..
Alhamdulillah mereka semua pass exam dengan sangat cemerlang dan gemilangnya..


Aku yang ambil exam pukul 3pm pun tengah rileks-rileks juga sekarang ni..
Tapi tak ada la serileks mereka yang dah lepas kan..
Aku tak mahu la tensi-tensi..
Enjoy-enjoy sudah..
Lagipun semalam dah study..
Tadi pun dah study..
Dah cukup rasanya bab study tu..
Hehehe..

Semoga aku lulus dengan cemerlang dalam 2nd exam ni sepertimana 1st exam ku..
Huhuhu..

#1 Spontaneous Thursday


Bruno Mars: I wanna be a billionaire so freaking bad.


Girl: Yeah, me to... I need new clothes.


Bruno Mars: No you don't. Cuz girl ur amazing just the way you are.


Girl: Really? You're like the only one who thinks that. Will you marry me?


Bruno Mars: No, but I'll catch a grenade for ya.


Girl: Really? Even today?


*Girl gets hit by grenade*


Bruno Mars: Today I don't feel like doing anything.

Sahabat BF Ku Selamat Kembali ke Rahmatullah

Assalamualaikum..
Malam ni nak update pasal satu accident yang berlaku di Mantin pada 20 Jun 2011.
Memang agak terlambat untuk aku update pasal ni sebab aku tak baca surat khabar mahupun berita online sejak dua menjak ni.
Ni pun bf aku yang bagitahu petang tadi.
InnalillahiWainnailaihiRoJiun kepada sahabat bf ku, Wardi Ahmad, 28.
Semoga roh arwah tenang di sana..Aminnn..

Orang ramai melihat kereta Ford Laser yang remuk selepas merempuh sebuah lori hingga mengakibatkan Wardi dan Ismail maut di Mantin, Seremban kelmarin (20 Jun 2011).

SEREMBAN – Hajat seorang anggota penguat kuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk melakukan pemeriksaan ke atas sebuah lori berkecai apabila dia meninggal dunia selepas dirempuh sebuah kereta jenis Ford Laser dalam kejadian di Batang Benar, Mantin dekat sini semalam.
Wardi Ahmad (gambar kecil), 28, yang telah berkhidmat lebih dua tahun bersama JPJ maut ketika mendapatkan rawatan di Hospital Tuanku Ja’afar Seremban (HTJ) di sini.
Kejadian pukul 11 pagi itu turut mengakibatkan pemandu Ford Laser itu, Ismail Dahlan, 44, meninggal dunia beberapa jam selepas dia mendapatkan rawatan di HTJ.

Credit to : BeritaHarianOnline

Lagi detail di sini : myMetro 

P/S : Pakai la seat belt awal-awal. Jangan sampai dah nampak JPJ, baru terhegeh-hegeh nak pakai. Sayangilah nyawa anda dan orang sekeliling. Malang tidak berbau.

#1 Wordless Wednesday

Betul ke "Two is better than One"??

Assalamualaikum..
Bila sebut je ayat two is better than one, mesti korang akan terfikir lagu Boys Like Girls - Two Is Better Than One kan? Ngaaa~ That's one of my favorite song actually. But for this post, aku tak nak la cerita pasal lagu tu but aku nak cerita pasal Couple.

Couple. Semua orang tahu apa itu couple. Even budak darjah 1 pun dah ada yang couple kot. Ngahaha~
Ok soal couple ni aku bukan nak tuju kat siapa-siapa pun. Apa yang aku tulis kat sini adalah pasal aku sendiri. Tak ada kena mengena pun dengan orang lain. So jangan ada yang nak terasa hati pula bila baca post ni. Sekeh kepala kang! Ngahaha~

Ok dari dulu sampai sekarang, kita selalu dengar yang couple itu haram. Aku pun tahu. Tapi kenapa susah sangat untuk aku tidak bercouple? Actually couple-couple ni sangat la merimaskan. Nak tahu kenapa? Ini antara keburukan bila bercouple :
~Menghabiskan duit : belanja tengok wayang, belanja makan, topup kredit handphone, duit minyak, duit tol..[duit si dia yang banyak habis sebenarnya..ngahaha~]
~Menghabiskan masa : bila ada waktu terluang, akan keluar dengan si dia..sepatutnya masa yang ada tu tolong-tolong la mak kat rumah..
~Menghabiskan tenaga : bila timbul masalah je, penat kepala otak ni berfikir..haa..kan da menghabiskan tenaga tu..penat otak bekerja keras untuk menyelesaikan suatu masalah yang timbul..
~Menambahkan dosa : dah kalau keluar berdua tu, confirm banyak dosa yang terhasil punya..

Haaa..see? Banyak bukan keburukan bercouple ni? Sebab tu la my mom suruh kahwin cepat..Hai..kalau ikutkan aku, sekarang juga nak kahwin, tapi apakan daya..belajar pun tak habis lagi..so tunggu la habis belajar dulu..baru fikir pasal kahwin..huhuhu~

Kesimpulannya, Two is better than One bila kau dah ada duit sendiri, rumah sendiri, kereta sendiri, and semuanya lah! Well..zaman sekarang ni nak kahwin pun at least kena ada RM15 000..tapi bagi aku, cukup la kalau majlis kahwin tu dibuat secara sederhana tapi meriah..[yang penting aku nak tema merah hitam putih..hik3]..selepas kahwin, lagi banyak guna duit..so pandai-pandai la simpan duit sebelum nak kahwin ye..^_^ [tetiba termasuk bab kahwin pula..ngahaha~]


77 Game Requests

Assalamualaikum..
Kali ini nak post pasal game request kat Facebook.
Agak menyakitkan mata bila nampak banyak game request kat Fb ni.
Nah hamek nih!


Dan pandangan ku makin lega bila aku klik [x] 


Please la jangan nak sent2 game request kat aku lagi..
Semak la weh!!
Aku dah lama tak layan game2 dalam Fb ni derr..
Main game luar Fb lagi syok ok..lalala~

Ok sekarang mood nak tengok x.0.x.0 Gossip Girl lak..
Study cukup la sampai 7 page je malam ni..ngahaha~

Menghina Blogger??

Salam 1 Malaysia!
Hot! Hot! Hot!
Tahu la sekarang musim panas kan..so cerita pun nak bikin panas gak ke??
Hari tu terbaca kat blog beautifulnara pasal si G_ambi_t tak puas hati dengan blogger.
Ada ke patut dia kata macam ni : [see the picture below]
See? Patut ke tidak dia kata macam tu kat bloggers?
Hey! Aku pun blogger gak tapi aku tak ada pun mengata kau dalam blog aku ni. But then, bila dah terbaca kau kata macam tu, blogger mana yang tak naik hangin kan! Aku rasa yang buat video camtu yang assholes kot.

Please la bro..kau sebagai seorang artis, pelakon, pengarah VC, etc..etc..etc..kena la pandai kawal emosi..berfikir secara rasional..dan bertindak professional!
Ini tak, bikin VC panas, pastu sendiri rasa panas bila dapat komen yang panas-panas. Apa ni?! Chillax la bro..Lu kan yang buat VC tu..Patut lu bangga la bila ramai yang tertarik dengan VC lu tu..especially bloggers..Kalau bukan sebab bloggers, aku rasa VC kau tu mungkin orang tak perasan kot..

Whatever it is, segala komen-komen yang diberikan untuk VC itu sila la ambil sebagai komen yang membina dan jadikan sebagai pengajaran..
Orang Melayu tak suka sebenarnya tengok orang Melayu sendiri hasilkan video macam tu..seolah-olah kita ni dah tak ada budaya sendiri sampaikan nak tiru cara Barat punya VC..
Lepas ni kalau nak buat VC lagi, sila buat dengan penuh sopan ye..
Kami bloggers akan sentiasa menyokong anda kalau anda buat video yang tidak memalukan orang Melayu..:)

Pastu dengar cerita kau dah minta maaf kat Twitter ye..


Bagus la kalau minta maaf tu ikhlas dari hati..Aku pun nak minta maaf sebab dah buat post pasal kau..[Bajet G_ambi_t baca plak blog post aku ni..ngahaha]

GAME HOTEL 626

Hello readers!! How are you? Fine..TQ!! Hahaha..tanya jawab sendiri kan..ngehehe~
Btw, for this post, i wanna attach some photos bout game Hotel 626..
Don't know about Hotel 626? Then Google lorh! Ngahaha~

Actually this game is not quite adventure for me..Bukan nak cakap besar ke hape la but serious game tuh sometimes buat aku gelak..my expectation is hantu yang quite scary la yang muncul..but then hantu yang tak berapa nak hantu je aku tengok..huhuhu~
Kat bawah ni ada several pictures yang sempat aku snap masa main game ni..
























Actually all of these pictures aku snap dari awal sampai akhir game..but tak semua la..if nak semua, baik korang main sendiri kan..ngahaha~
Lupe nak bagitahu, game ni hanya start dari 6pm - 6am je taw..so kalau nak best, main la pukul 12am and tutup lampu sekali..ngahaha~
And make sure korang punya internet connection laju tahap gaban r sebab nak main game ni setiap stage kena loading, so kalau korang punya internet connection slow, agak penat r nak tunggu dia loading..huhuhu~
Last but not least, all the best to you guys! Yang takut-takut pun aku yakin korang boleh main game ni punya..I dare you! :)

*Credit to syatoza.com cuz dia yang buat aku main game ni bila aku nampak dia post pasal ni..hehehe~

up