PEREMPUAN DAN SHAWLS

Assalamualaikum semua..
Entri kali ini aku nak cakap pasal perempuan dan shawls.
Aku rasa most of bloggers dah tau kan cerita pasal perempuan yang suka bertudung dengan bermacam-macam style ni.
Entri ini hanya untuk meluahkan pendapat aku mengenai isu yang dibangkitkan.


Bila nampak girl yang free hair, korang kutuk cakap tak tutup aurat la ape la..Ok fine. Then girl tu bertudung. Tapi bila girl tu bertudung dengan pelbagai gaya, korang kutuk cakap style macam tu tak bagus la tak elok la nampak itu la nampak ini la. Ok fine. Aku yang berada di situasi yang macam ni, aku rasa frust gila! Menyampah! Elok-elok orang free hair nak pakai tudung, tapi kau kutuk-kutuk pula. Kalau girl stop pakai tudung disebabkan situasi yang macam ni, aku rasa kau patut dipersalahkan. Dan bila kau dipersalahkan, kau akan cakap yang iman perempuan tu yang tak kuat la ape la. Sepatutnya kau perlu menyokong dan memberi semangat kepada sesiapa yang pakai tudung ni. Kau ingat senang ke orang free hair nak pakai tudung? Kau lelaki boleh la cakap macam-macam sebab kau bukan perempuan.


Lepas tu ada yang cakap warna shawls yang terang tak sesuai la ape la. Sebelum kau taip entri tu, boleh tak kau fikir dulu? Setiap shawls yang girl pakai, normally akan dipadankan dengan warna baju yang dipakai. Kalau semua girl pakai shawls warna gelap, hari-hari aku rasa tak ceria hidup. Kalau macam tu, tak payah la lagi orang buat shawls warna terang. Lepas ni semua girl pakai shawls warna gelap je ok.

Kita ni hidup kena la saling menghormati. Kalau nampak yang salah, teguran memang perlu tapi biar kena pada caranya. Kalau tak reti nak tegur, jangan tegur. Nanti buat menyakitkan hati orang lain je. OK?
Aku nak blah dulu siapkan tugasan. Assalamualaikum.

25 comments:

  1. hahahaahha. nice! dah abis bace. :)

    ReplyDelete
  2. betol elyn cakap tuh.kalau yang baru nak blaja bertudung tuh ok la. tapi yang dah sedia bertudung tuh patotnya kene tau, falsafah atau tujuan bertudung.kalau sekadar nak pakai untuk berfesyen macam kite main2 ape yang diwajibkan.

    ReplyDelete
  3. >>farahin
    ai cepatnye bace!HAHA!

    ReplyDelete
  4. >>eppiey
    betul tu eppy..aku sokong ko..nasib bek ak de kwn mcm ko..HAHA!

    ReplyDelete
  5. yg penting teguran hndklah berlndskan syriat yg sbenar kn..
    bukn main tembak je...isk3

    ReplyDelete
  6. >>nas
    yup!betul tu..nak tegur biar betul..jgn main ckp je..

    ReplyDelete
  7. betul2...kita dulu pun free hair..tp last2 terbukak gak hati nk pakai tudung..mmg mula2 tu ramai yg gelak sinis..tp msuk telinga krii kuar tlinga kanan..anyway kita pun suka shawl yg kaler2 tu...sbb dulu org kata, taknak pakai tudung sbb nampak mcm makcik2..old fashion...n now..kt da buktikan ..pakai tudung pun leh nampak bergaya..kan..ehe

    ReplyDelete
  8. tp ble nmpk bergaye skit, org da mule mengate.haish..ntah pape je..sabo yolah..huhu..

    ReplyDelete
  9. pakai lah tudung ape pon,yang penting kene tutup yang sepatutnya,jgn la pakai tudung tapi pakai skinny jeans, legging,baju lengn pendek ke ketat ke...takpon tudung tak tutup dada. tetap tak dianggap tutup aurat. golongan yang di kategorikan Rasulullah s.a.w sebgai golongan umatnya yang berpakaian tapi telanjang.

    ReplyDelete
  10. xtau nk comment ape daaa pas bace entry mamat tuh.terkilan T_T
    [asal die tak sound awek die je?awek die pon sme je >.<]

    ReplyDelete
  11. khutbah jumaat arini pasal bab nih la...huhuhu.

    ReplyDelete
  12. like gile.. bnda ny mmg da slalu terjadi pun..

    ReplyDelete
  13. >>eppy
    sy setuju dgn anda..
    mmg xelok la kn klu pki tudung tp pki lagging, skinny, bj ketat or lengan pendek.
    xnk share pape ke pasal khutbah jumaat tu?huhuhu..

    ReplyDelete
  14. >>eyka
    ntahnye..awek pn 2 kali 5..asal xcari awek tudung labuh je?LOL!

    ReplyDelete
  15. >>misz tique
    tnx dear..^_^

    ReplyDelete
  16. >>faten
    tau xpe..huhu..

    ReplyDelete
  17. siyes sedeyh bila banyak isu sal pompuan di perkatakan. buat itu ini semua tak kena kan?tetiba rasa down.uhuhu

    ReplyDelete
  18. >>anon
    asal tak letak name?huhuhu..
    aah..mmg sedih..laki sibuk je mengata pmpn..pmpn xde plak sibuk nk mengata laki..huhu..

    ReplyDelete
  19. khutbah jumaat tuh pesan la..kalo kite pakai seksi tebonjol2, org laki tengok dari mata turun ke hati, kalo hati baik tape. kalo tak baik.turun ke nafsu. kang jadila bende2 tak elok. cuba bayang, kalo semua orang berpakaian tudung tutup dada, baju longgar, tak seksi, ade ker yang pegi kelab pakai gitu. apa jua yang Islam suruh umat dia buat ada falsafah disebaliknya.

    dia jugak ade bagi ayat Quran aku tak ingat ayat ape, tapi initpatinya lebih kurang macam ni la, pompuan ditegah pakai wangiwangian melampau, kalao pakai wangian mlampau dan orang laki2 tercium, dan menaikkan nafsunya walaupon sikit, perempuan itu sudah dianggap melakukan zina.

    ReplyDelete
  20. ooh..ok2..tnx eppy for sharing..syg eppy la gini..HAHA!

    ReplyDelete
  21. hai awek cumel.hehe :)

    aku rase aku tau pasal entri yg someone wat tu.pasal kaler shawl yg terang tu.hehe

    memang tak patot kan wat entri camtu. tak profesional.hehe

    btw, nice post :) wah leh jadi mufti dewan bahasa da ni.pandai mngarang :)

    ReplyDelete
  22. @kira
    hye awek cun! hehe..
    tau xpe..mls nk ckp sp yg wt post tuh..huhu..
    i mmg pndi mengarang pn..hahahaha..

    ReplyDelete


up