SALAHKAH MIMPIKU? PART 1

by - January 31, 2011

Mimpi atau pesanan??

Assalamualaikum..saya tahu tajuk ini agak kontroversi kalau dapat tahu pihak media...dan tak silap2 kena masuk lokap kot..hehe..gabra kan nak baca isi kandungan ni? Ngahaha~
Inilah yang saya ingin perkatakan..
Pada suatu malam, saya bermimpi akan satu perihal yang membuatkan saya terbangun dari tidur yang lena. Terpulang kepada pembaca mahu percaya atau tidak tetapi inilah mimpi saya..


Saya mimpi abang dan mama saya membaca surat khabar mengenai ekonomi Malaysia bahawa kita telah mengalami inflasi yang sangat besar yang kita tidak perasan. Ops salah..bukan kita tak sedar tapi kita buat-buat tak sedar..betul tak saya cakap ni? Bukan saya nak burukkan bangsa saya tapi mangsa utama inflasi Malaysia ini akan lebih menjatuhkan ekonomi bangsa kita.

Kenapa saya mengambil berat mimpi saya? Bukankah mimpi ini adalah mainan tidur? Sebenarnya ada mimpi boleh menjadi petanda atau org putih cakap Warning/Red Alert kepada kita. Dan satu lagi, seperti penulis blog yang baik hati ini merangkap teman rapat saya yang sudi mereleasekan kenyataan saya di blog dia, dia juga tahu saya ini bukan percaya kepada perkara tahyul dan tahu saya ini seorang yang realistik.

Bangun sahaja dari tidur, saya terus mencapai laptop saya dan mencari maklumat mengenai inflasi. In economics, inflation is a rise in the general level of prices of goods and services in an economy over a period of time. When the general price level rises, each unit of currency buys fewer goods and services. Jadi kita lihat pada harga barang-barang kita yang semakin menaik termasuk barangan kawalan. Sememangnya kenaikan
kadar inflasi negara kita tidak setinggi negara negara lain tetapi jika kita terus lalai dan tidak ambil peduli, apa nak jadi jika keadaan tidak terkawal? Sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Betul tak?


Biarlah kita sacrifice sikit dalam perbelanjaan kita buat masa sekarang daripada kita merana
pada masa akan datang because to my own view, this deadly problem will not just fade away. Ingatlah..Tuhan tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum jika kaum itu tidak mengubah nasibnya. Untuk pengetahuan yang lebih mengenai kadar inflasi negara yang tercinta ini, KLIK SINI.

Credit to one of my friend yang hanya ingin dikenali sebagai Insan..^_^

You May Also Like

11 7 Comments

  1. uish, mimpi sal inflasi?
    berilmiah singguh mimpinya,haha
    tp tu lah, klu tgk ekonomi skang camni, besar kemungkinan akn berlaku
    just being prepared

    ReplyDelete
  2. >>penaberkala
    actly, mbr ni bukannye bermimpi..tp sj je tulis mimpi..cume sekadar ingin mengingatkan kte..keh3..

    yeah u rite dude..ekonomi dah makin xstable..so be prepared!huhuhu~

    ReplyDelete
  3. actually it is a real dream...tapi again terpulang kepada kamu semua nak percaya atau tidak..dreams or not..inflation will be reality if you guys did not prepared from now on...

    ReplyDelete
  4. eh..lain je mimpi mu ngan ak..ak mimpi malaysia ade salji.

    ReplyDelete
  5. >>insan
    ak confused..ari tu kate bukan mimpi..but now u said it's a dream..which one is correct??huhuhu~

    ReplyDelete
  6. >>cekelat pekat
    ko pernah ke mimpi gitu?HAHA!

    ReplyDelete
  7. >>aming
    mimpi malaysia ade salji?wow!bez mimpi kamu tuh aming..HAHA!

    ReplyDelete
  8. laa..ak hari tu ckp ak mimpi la..ko salah dgr ye...takpelar..suke ati korang untuk percaye atau x...

    ReplyDelete
  9. hahaha..ok2..ak slh dgr la tuh gamaknye..hehe..

    ReplyDelete
  10. mimpi atau tidak tu tak penting...sekarang what action should we take...kuar gi summit ari jummat je??

    ReplyDelete