Wanita Yang Wajib Dijauhi Oleh Lelaki

by - February 03, 2011

Assalamualaikum semua..Entri ini adalah sekadar peringatan untuk diri sendiri dan juga untuk wanita-wanita dan lelaki-lelaki di luar sana..^_^
Ada satu pandangan daripada pakar cinta di luar negara berkenaan ciri-ciri wanita yang wajib dijauhi. Dengan izin, saya kongsikan sebahagian kecil di sini.


1. Wanita Kategori Liar
Inilah jenis wanita yang sering dinasihati oleh mana-mana ibu untuk dijauhi. Pada awalnya, perhubungan dengan wanita sebegini sememangnya menyeronokkan. Dia selalu melakukan sesuatu di luar jangkaan. Perasaan selalu mencuba sesuatu yang bagus, tetapi sikap cuba-cubanya tidak wujud sempadan. Kita teruja dengan kegilaannya tetapi tanpa kita sedar, tersadung dalam masalah yang diciptanya.

2. Wanita Si Bom Jangka
Wanita bersifat bom jangka seumpama emosi yang akan meletus tanpa apa-apa amaran ketika anda menjangka semuanya terkawal. Dia kelihatan normal luarannya sehinggalah kita menjadi sasarannya. Individu seperti ini bukan sahaja menjadi bom jangka dalam emosi kemarahan malah emosinya akan mengubah keputusan-keputusan penting.

3. Wanita Si Gula-gula
Gadis muda seumpama gula-gula yang melihat kita sebagai pembimbingnya dan menyukai kewujudan kita. Dalam keadaan ini kita seolah-olah bertindak seperti seorang yang mengajarnya untuk menjadi wanita idaman dan cuba mencipta kehidupan yang penuh kematangan untuknya. Hakikatnya kita sudah tertipu, gadis muda seumpama ini sebenarnya sedang menguji kuasa tarikan yang ada pada dirinya.

4. Wanita Si Bintang
Wanita bersifat bintang menjadikan pasangannya sebagai jalan untuk mempopularkan atau menguntungkan dirinya semata-mata, lebih-lebih lagi jika dia mempunyai keinginan besar terhadap sesuatu yang jelas bukannya diri kita.

5. Wanita Si Penggapai

Penggapai mempunyai kedudukan kewangan lebih dari apa kita miliki dan dia menyukai keadaan demikian, ia memberi jaminan kepada dirinya. Mengapa dia suka? Dia memilih pasangan yang bukan dalam kelompoknya agar ia memberinya ruang untuk bergerak. Kita menjadi sasaran jika matlamat kewangannya gagal, dan kita dilihat sebagi punca terbazir masanya sekadar untuk aktiviti bersama. Dia cenderung mengatakan setiap usahanya adalah untuk kebahagian bersama.

6. Wanita yang Tercedera
Hubungan yang terjejas menjadikan wanita dalam kategori ini tercedera emosinya sepanjang masa. Kewujudan kita adalah kapal persinggahannya sementara baginya untuk memikirkan kesilapannya, apa yang terjadi, siapakah dia dan apa yang perlu dilakukannya. Sepanjang kita menjadi pasangannya, kita mendengar segala kisah buruknya. Kita akan menjadi pendengar setia kisah sedihnya semalam, hari ini dan esok. Dalam jangkaan kita kewujudannya untuk menyintai kita, tetapi dia lebih memikirkan keadaan dirinya. Setelah selesai, selamat tinggal untuk kita.Credit to Koleksi Tips Semanis Kurma

You May Also Like

13 7 Comments

 1. ye ke ...........kalu wanita tu gile duit dan suka mengarah pun patut dijauhi..

  ReplyDelete
 2. @farhan
  btol3...

  http://asyrafpunyeblog.blogspot.com

  ReplyDelete
 3. >>farhan
  yep! betul tuh! tertinggal plak point tuh ek..hehe..

  ReplyDelete
 4. >>shaliza
  wanita si gula2..maniskah mereka?HAHA!

  ReplyDelete
 5. haha. tlalu manis smpai ley bwak ke diabetes.. haha

  ReplyDelete
 6. yupp.. t kne potong kaki kalo da diabetes.. haha

  ReplyDelete
 7. pernah menjadi mangsa wanita yang tercedera.. nice post~

  ReplyDelete
 8. >>shaliza
  aah kan..betul jugak tuh..so jgn jd wanita si gula2..t dpt diabetes..keh3..^_^

  ReplyDelete
 9. >>hasrizal
  yeke?kesian awak..huhu..
  btw, tnx..:)

  ReplyDelete
 10. nak mencelah skit...lyn tiap entry ko ak komen ni...hehehe...wanita yang diterangkan di atas mmg saya akui bukan mempertunjukkan perwatakan seorang muslimah tapi jangan para muslimin di luar sana mengabaikan mereka begitu saja..sebagai seorg lelaki harus lah menunjuk jalan yang diredhai Allah kepada wanita di luar sana..lelaki dilahirkan dengan 9 akal supaya dapat mengawal 9 nafsu yang ada pada wanita...itulah amanat kepada sorg lelaki...

  ReplyDelete