KELANTAN! HERE I COME! PART 1

Assalamualaikum semua..
Dah lama gila aku tak update blog ni..Dah agak berhabuk sikit nampaknya..Huhuhu..
Actually aku busy gila lately..Two weeks ago, aku dan 3 orang lagi kawan pergi ke Kelantan ditemani 2 CE (Customer Engineer)..
Kami bertolak hari Khamis pukul 5.40am..Nak sampai Kelantan tu bukannya kejap kan..Ada la dalam 8 jam perjalanan..Huhuhu..

~miza, zati, elyn, dila di JPN Kota Bharu~

 ~en hadi dan en roy breakfast bersama-sama kami di Shark Lounge, Ridel Hotel~

Sepanjang perjalanan tu aku banyak kali jugak la terlelap..En Hadi asik tengok aku tidur je kat cermin pandang belakang tu..Haish..Segan tak sangat la sebab aku dah kenal dia kan..Dia suruh aku baring kat kerusi belakang tu lagi ada la..Tapi aku kan sopan..So tidur pun kena la sopan..Ngahaha..Nasib baik si Dila tak tidur..So dapat la dia jadi teman borak En Hadi..Huhuhu..


~Singgah breakfast di Pusat Perhentian Benta~

Kalau dalam kereta En Hadi, aku la yang kuat tidur..Kalau dalam kereta En Roy plak, si Miza la yang kuat tidur..Ngahaha..En Roy kata nasib baik la kami ni duk lain-lain kereta..Kira adil la kan..Sorang kuat tidur, sorang lagi tak tidur..Ngahaha..

 ~Ok yang ni aku tertidur betul sebab penat sangat time ni~

Kalau dalam kereta En Hadi, aku la yang suka karok dengan En Hadi..Si Dila plak tak suka karok..Senyap je dia..Siap boleh dengar dan gelak dalam hati lagi bila aku and En Hadi berduet dalam satu lagu tu..Kira kami duet tanpa sedar r sebab aku tak perasan plak yang En Hadi karok part laki time aku karok part perempuan dalam lagu tu..Ngahaha..Kalau dalam kereta En Roy plak, si Zati karok dengan En Roy..Si Miza plak senyap je sebab banyak tidur..Kira kuantiti Miza tidur lagi banyak la daripada aku kan..Ngahaha..

 ~Lunch di Restoran Cikgu~ 

Sampai je Kelantan, kami terus check in Ridel Hotel dekat tepi sungai..Hotel dia kira ok jugak la..tapi bukan la 5 bintang sebab tak ada swimming pool..Sedih Dila sebab hotel tu tak ada swimming pool..Ngahaha..Sorang 1 katil..1st night tidur, kul 6am aku tersedar, aku dah menggigil gila babeng..Selubung satu badan dalam blanket yang tebal tu pun cam tak ada effect je..Tengok-tengok air-cond 18deg..Perghhh!! Mau tak beku aku dalam tu..Huhuhu..2nd and 3rd night, air-cond 20deg je..Tapi tu pun nak beku gak..=.=


Time makan kat sana, Miza yang memang orang sana, bawa kami semua makan kat macam-macam tempat. And paling best bagi aku makan kat Restoran The Seasons kalau tak silap namanya..Restoran yang agak mewah dan makanan pun sedap..Mahal tapi sedap tak apa..Kira berbaloi la jugak kan..^_^ 

~6 jenis makanan yang sangat sedap ok..hurm..rasa lapar lak..lol~

Lepas habis kerja hari Jumaat, kami terus gerak ke Pantai Cahaya Bulan bersama 2 orang lagi pegawai JPN Putrajaya iaitu En Hussin dan Al..Gila dah lama aku tak datang sini..Kebetulan pula time tu ada orang buat show ular kat tepi pantai tu..So join la tengok sekali..Memang berani la orang tu masukkan kepala ular dalam mulut dia..Huhuhu..Then malam plak dinner kat rumah Miza..Nasi dagang yang mak dia buat memang sedap ok..^_^

~Mencuci mata di Pantai Cahaya Bulan~

 ~Makan petang di Pantai Cahaya Bulan bersama geng JPN Putrajaya~

Lepas habis kerja hari Sabtu, kami pergi ke Pasar Siti Khadijah..ni dah kali ke-2 aku pergi sana..Biasa la aku kalau pergi, tak sah tak membeli..Semua jenis keropok aku beli..Dodol tak dilupakan..Then aku beli 2 pasang kain sutera..1 untuk aku, 1 lagi untuk mak aku..^_^ Penuh 1 kereta En Hadi and En Roy dengan barang-barang kami semua..Ngahaha..

~Memborong di Pasar Siti Khadijah~

Lepas habis kerja hari Ahad, kami terus gerak balik KL..Tapi otw balik tu, singgah makan kat rumah En Roy plak..Aku agak berselera makan ayam masak tempoyak tu..Sangat sedap hingga menjilat jari ok..Sampai dorang semua hulur mangkuk nasi kat aku 2 kali kot suruh aku tambah..Kalau yang hulur tu member aku tak apa la jugak..Ni En Hadi and En Hussin yang hulur..Siot je..Ngahaha..Dengan malu-malunya aku pun sambut la mangkuk nasi tu..Ngahaha..Yang ayah En Roy ni rupa-rupanya ketua kampung kat situ..Then dia sempat lagi bagi motivasi kat kami berempat + bagi tips-tips masa interview lagi..Speaking dia kalah aku kot..Sebab dia dulu sekolah sebelum merdeka..So semua speaking je kan..Hehehe..

 ~Dinner di rumah Miza~

Ok kami sampai office lebih kurang jam 8.30pm macam tu..Aku balik rumah akak aku kat Shah Alam..Kira tumpang Miza balik r..Lebih kurang pukul 11.15pm, aku gerak balik Seremban..Huhuhu..

8 comments:

  1. bestnye blik kelantan,rindu nak g sana

    ReplyDelete
  2. @rozuan
    time free balik la..huhu..

    ReplyDelete
  3. kecek klate derah skek ~ =p

    ReplyDelete
  4. @akim ammar
    hoo..dop reti ambo..hahaha..

    ReplyDelete
  5. @syazwan
    da siap keje boleh la jalan2..hehe..

    ReplyDelete
  6. dzai..rupe-rupenye ayam kuning kite mkn kat rumah cik roy tu ayam masak tempoyak..patutla rase die tak pedas...ak ingat ayam masak lomak cili api...tapi mne la tau dorg kurang kan pedas ko...hmm...nak daging salai masak lemak cili api yang org nogori buek...

    ReplyDelete
  7. @insan aka dila
    lorrhhh..xtau ke yg tuh masak tempoyak??cian ko..haha..xpe2..t ko dtg umh ak, ak mskkan ayam masak lemak cili api..tp bkn ak la yg msk..of course my mom kan..haha..
    but yg daging salai tuh xsure lg la..haha..

    ReplyDelete


up