Tips Study Smart Not Study Hard

by - December 19, 2011

Assalamualaikum and hi reader!

For this time nak share tips sikit about study smart.
Pernah terfikir tak kenapa kita study bagai nak rak and kawan kita study relax je tapi bila keluar result, result dia lagi gempak daripada kita. Pernah terfikir kenapa?

~Frust sebab result teruk~

Okay honestly perkara ni selalu jadi kat aku dan aku rasa sangat frust dengan result yang macam tu.
Study gila-gila then dapat result hampeh. Sampai kadang-kadang tercakap 'baik aku tak payah study macam ni'.
Okay ini semua salah sendiri. Bukan salah lecturer, bukan salah kawan yang study relax tu.
So kat sini aku nak bagi beberapa tips yang aku sendiri tak apply. Haha!

1) Elakkan study last minute. Esok nak exam, jangan hari ini baru nak start study.
2) Elakkan study sendirian. Better buat study group.
3) Elakkan study sambil bersosial di laman sosial. (Facebook, Twitter and etc.) Nanti yang lebihnya bersosial.
4) Elakkan study sambil tengok movie. Nanti mata tak berkelip layan movie je.
5) Elakkan study sambil makan. Waktu makan, makan. Waktu study, study.
6) Elakkan study sambil baring atas katil. Nanti mata senang tertutup.
7) Elakkan study sambil dengar lagu bagi bab yang kena membaca. Nanti susah nak fokus. Kalau bab mengira tak apa la.

Agak-agak smart tak tips ni? Biasa je kan? So tak smart la. Haha!
Okay aku nak sambung study sebab esok ada quiz. 
Ha see? Aku dah kata aku memang tak apply apa yang aku tulis kat sini. Haha!
#okbai

You May Also Like

4 7 Comments

  1. ye saye cute, terima kaseh! :D

    hahaha..sume agak betol..tapi yang susah dan payahnye, nak apply!

    PERGH! ~__~

    ReplyDelete
  2. @chaied

    kannnn..memang susah nak apply..dah tahu tapi tetap tak nak apply..hahaha..

    ReplyDelete
  3. Sgt Setuju Dgn Yg Ni.... 3) Elakkan study sambil bersosial di laman sosial. (Facebook, Twitter and etc.) Nanti yang lebihnya bersosial. haha!! ^^

    ReplyDelete
  4. @WanAcu

    kannn..tp tu la yg lin slalu buat..keh3..:P

    ReplyDelete