#2 Wordless Wednesday



Advantages of Web Farm and Web Garden

Advantages of Web Farm: 

  1. It provides high availability. If any of the server in the farm goes down, Load balancer can redirects the requests to other servers.
  2. Provides high performance response for client requests.
  3. Provides Better scalability of the web application and reduce the failure of application.
  4. Session and other resource can be stored in a centralized location to access by the all server.
Advantages of Web Garden:

  1. Provides better application availability by sharing request between multiple worker process.
  2. Web garden use processor affinity where application can swapped out based on preference and tag setting.
  3. Less consumption of physical space for web garden configuration.

What is The Difference Between Web Farm and Web Garden?

Web Farm:

You have only one web server and multiple clients requesting for the resources from the same server.
There is huge numbers of  incoming traffic for your web sites, one standalone server is not sufficient to process the request.  You may need to use multiple server to host the application and divide the traffic among them.  
This is called "Web Farm".

In general web farm architecture, a single application is hosted on multiple IIS Server and those are connected with the VIP ( Virtual IP ) with Load Balancer. Load Balancer IP’s exposed to external worlds to access. So whenever some request will come to server from clients, it will first hit the LB. Then based on the traffic on each server, LB distributed the request to corresponding web server. These web server may share same DB server or may be they can use replicated server in the back end.

When we host a web application over multiple web server to distributed the load among them  is called Web Farm.


Web Garden:
Worker Process is responsible for handling all kind of request, response, session data, cache data. Application Pool is the container of worker process. Application pools is used to separate sets of IIS worker processes and enables a better security, reliability, and availability for any web application. Each and every application pool contains a single worker process. Application which contains the multiple worker process called Web Garden.


In the above diagram you can see, on of the application containing the  multiple worker process, which is now a web garden.

The Difference:
A web application hosted on multiple server and access based on the load on servers is called Web Farms and when a single application pool contain multiple worker process is called Web Garden.




The Differences Between Web Application Projects and Web Site Projects

Web Application Projects
-Need to migrate large Visual Studio .NET 2003 applications
-Need to control names of output assemblies
-Need stand-alone classes to reference page and user control classes
-Need to build a Web application using multiple Web projects
-Need to add pre-build and post-build steps during compilation


Web Site Projects 
-Prefer single-page code model to code-behind model
-Prefer dynamic compilation and working on pages without building entire site on each page view (that is, save file and then simply refresh the page in the browser).
-Need to generate one assembly for each page
-Want to open and edit any directory as a Web project without creating a project file

2nd EXAM!!

Sambil menunggu pukul 3pm ni..
Update blog sket..
Bosan la plak tunggu lama-lama ni..
Huhuhu..
Member-member yang ambil exam pukul 9am tadi, semua tengah rileks-rileks je sekarang ni..
Ouh..sangat jeles rasanya..
Alhamdulillah mereka semua pass exam dengan sangat cemerlang dan gemilangnya..


Aku yang ambil exam pukul 3pm pun tengah rileks-rileks juga sekarang ni..
Tapi tak ada la serileks mereka yang dah lepas kan..
Aku tak mahu la tensi-tensi..
Enjoy-enjoy sudah..
Lagipun semalam dah study..
Tadi pun dah study..
Dah cukup rasanya bab study tu..
Hehehe..

Semoga aku lulus dengan cemerlang dalam 2nd exam ni sepertimana 1st exam ku..
Huhuhu..

#1 Spontaneous Thursday


Bruno Mars: I wanna be a billionaire so freaking bad.


Girl: Yeah, me to... I need new clothes.


Bruno Mars: No you don't. Cuz girl ur amazing just the way you are.


Girl: Really? You're like the only one who thinks that. Will you marry me?


Bruno Mars: No, but I'll catch a grenade for ya.


Girl: Really? Even today?


*Girl gets hit by grenade*


Bruno Mars: Today I don't feel like doing anything.

Sahabat BF Ku Selamat Kembali ke Rahmatullah

Assalamualaikum..
Malam ni nak update pasal satu accident yang berlaku di Mantin pada 20 Jun 2011.
Memang agak terlambat untuk aku update pasal ni sebab aku tak baca surat khabar mahupun berita online sejak dua menjak ni.
Ni pun bf aku yang bagitahu petang tadi.
InnalillahiWainnailaihiRoJiun kepada sahabat bf ku, Wardi Ahmad, 28.
Semoga roh arwah tenang di sana..Aminnn..

Orang ramai melihat kereta Ford Laser yang remuk selepas merempuh sebuah lori hingga mengakibatkan Wardi dan Ismail maut di Mantin, Seremban kelmarin (20 Jun 2011).

SEREMBAN – Hajat seorang anggota penguat kuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk melakukan pemeriksaan ke atas sebuah lori berkecai apabila dia meninggal dunia selepas dirempuh sebuah kereta jenis Ford Laser dalam kejadian di Batang Benar, Mantin dekat sini semalam.
Wardi Ahmad (gambar kecil), 28, yang telah berkhidmat lebih dua tahun bersama JPJ maut ketika mendapatkan rawatan di Hospital Tuanku Ja’afar Seremban (HTJ) di sini.
Kejadian pukul 11 pagi itu turut mengakibatkan pemandu Ford Laser itu, Ismail Dahlan, 44, meninggal dunia beberapa jam selepas dia mendapatkan rawatan di HTJ.

Credit to : BeritaHarianOnline

Lagi detail di sini : myMetro 

P/S : Pakai la seat belt awal-awal. Jangan sampai dah nampak JPJ, baru terhegeh-hegeh nak pakai. Sayangilah nyawa anda dan orang sekeliling. Malang tidak berbau.

#1 Wordless Wednesday

Betul ke "Two is better than One"??

Assalamualaikum..
Bila sebut je ayat two is better than one, mesti korang akan terfikir lagu Boys Like Girls - Two Is Better Than One kan? Ngaaa~ That's one of my favorite song actually. But for this post, aku tak nak la cerita pasal lagu tu but aku nak cerita pasal Couple.

Couple. Semua orang tahu apa itu couple. Even budak darjah 1 pun dah ada yang couple kot. Ngahaha~
Ok soal couple ni aku bukan nak tuju kat siapa-siapa pun. Apa yang aku tulis kat sini adalah pasal aku sendiri. Tak ada kena mengena pun dengan orang lain. So jangan ada yang nak terasa hati pula bila baca post ni. Sekeh kepala kang! Ngahaha~

Ok dari dulu sampai sekarang, kita selalu dengar yang couple itu haram. Aku pun tahu. Tapi kenapa susah sangat untuk aku tidak bercouple? Actually couple-couple ni sangat la merimaskan. Nak tahu kenapa? Ini antara keburukan bila bercouple :
~Menghabiskan duit : belanja tengok wayang, belanja makan, topup kredit handphone, duit minyak, duit tol..[duit si dia yang banyak habis sebenarnya..ngahaha~]
~Menghabiskan masa : bila ada waktu terluang, akan keluar dengan si dia..sepatutnya masa yang ada tu tolong-tolong la mak kat rumah..
~Menghabiskan tenaga : bila timbul masalah je, penat kepala otak ni berfikir..haa..kan da menghabiskan tenaga tu..penat otak bekerja keras untuk menyelesaikan suatu masalah yang timbul..
~Menambahkan dosa : dah kalau keluar berdua tu, confirm banyak dosa yang terhasil punya..

Haaa..see? Banyak bukan keburukan bercouple ni? Sebab tu la my mom suruh kahwin cepat..Hai..kalau ikutkan aku, sekarang juga nak kahwin, tapi apakan daya..belajar pun tak habis lagi..so tunggu la habis belajar dulu..baru fikir pasal kahwin..huhuhu~

Kesimpulannya, Two is better than One bila kau dah ada duit sendiri, rumah sendiri, kereta sendiri, and semuanya lah! Well..zaman sekarang ni nak kahwin pun at least kena ada RM15 000..tapi bagi aku, cukup la kalau majlis kahwin tu dibuat secara sederhana tapi meriah..[yang penting aku nak tema merah hitam putih..hik3]..selepas kahwin, lagi banyak guna duit..so pandai-pandai la simpan duit sebelum nak kahwin ye..^_^ [tetiba termasuk bab kahwin pula..ngahaha~]


77 Game Requests

Assalamualaikum..
Kali ini nak post pasal game request kat Facebook.
Agak menyakitkan mata bila nampak banyak game request kat Fb ni.
Nah hamek nih!


Dan pandangan ku makin lega bila aku klik [x] 


Please la jangan nak sent2 game request kat aku lagi..
Semak la weh!!
Aku dah lama tak layan game2 dalam Fb ni derr..
Main game luar Fb lagi syok ok..lalala~

Ok sekarang mood nak tengok x.0.x.0 Gossip Girl lak..
Study cukup la sampai 7 page je malam ni..ngahaha~

Menghina Blogger??

Salam 1 Malaysia!
Hot! Hot! Hot!
Tahu la sekarang musim panas kan..so cerita pun nak bikin panas gak ke??
Hari tu terbaca kat blog beautifulnara pasal si G_ambi_t tak puas hati dengan blogger.
Ada ke patut dia kata macam ni : [see the picture below]
See? Patut ke tidak dia kata macam tu kat bloggers?
Hey! Aku pun blogger gak tapi aku tak ada pun mengata kau dalam blog aku ni. But then, bila dah terbaca kau kata macam tu, blogger mana yang tak naik hangin kan! Aku rasa yang buat video camtu yang assholes kot.

Please la bro..kau sebagai seorang artis, pelakon, pengarah VC, etc..etc..etc..kena la pandai kawal emosi..berfikir secara rasional..dan bertindak professional!
Ini tak, bikin VC panas, pastu sendiri rasa panas bila dapat komen yang panas-panas. Apa ni?! Chillax la bro..Lu kan yang buat VC tu..Patut lu bangga la bila ramai yang tertarik dengan VC lu tu..especially bloggers..Kalau bukan sebab bloggers, aku rasa VC kau tu mungkin orang tak perasan kot..

Whatever it is, segala komen-komen yang diberikan untuk VC itu sila la ambil sebagai komen yang membina dan jadikan sebagai pengajaran..
Orang Melayu tak suka sebenarnya tengok orang Melayu sendiri hasilkan video macam tu..seolah-olah kita ni dah tak ada budaya sendiri sampaikan nak tiru cara Barat punya VC..
Lepas ni kalau nak buat VC lagi, sila buat dengan penuh sopan ye..
Kami bloggers akan sentiasa menyokong anda kalau anda buat video yang tidak memalukan orang Melayu..:)

Pastu dengar cerita kau dah minta maaf kat Twitter ye..


Bagus la kalau minta maaf tu ikhlas dari hati..Aku pun nak minta maaf sebab dah buat post pasal kau..[Bajet G_ambi_t baca plak blog post aku ni..ngahaha]

GAME HOTEL 626

Hello readers!! How are you? Fine..TQ!! Hahaha..tanya jawab sendiri kan..ngehehe~
Btw, for this post, i wanna attach some photos bout game Hotel 626..
Don't know about Hotel 626? Then Google lorh! Ngahaha~

Actually this game is not quite adventure for me..Bukan nak cakap besar ke hape la but serious game tuh sometimes buat aku gelak..my expectation is hantu yang quite scary la yang muncul..but then hantu yang tak berapa nak hantu je aku tengok..huhuhu~
Kat bawah ni ada several pictures yang sempat aku snap masa main game ni..
























Actually all of these pictures aku snap dari awal sampai akhir game..but tak semua la..if nak semua, baik korang main sendiri kan..ngahaha~
Lupe nak bagitahu, game ni hanya start dari 6pm - 6am je taw..so kalau nak best, main la pukul 12am and tutup lampu sekali..ngahaha~
And make sure korang punya internet connection laju tahap gaban r sebab nak main game ni setiap stage kena loading, so kalau korang punya internet connection slow, agak penat r nak tunggu dia loading..huhuhu~
Last but not least, all the best to you guys! Yang takut-takut pun aku yakin korang boleh main game ni punya..I dare you! :)

*Credit to syatoza.com cuz dia yang buat aku main game ni bila aku nampak dia post pasal ni..hehehe~

Blog Bertukar Wajah!

Assalamualaikum and hye uols! Long time no see kan?
Btw, my blog sudah pun bertukar wajah..wachaaaa!
Baru je siap niaa..Actually agak lama jugak la my blog tak ada header image..
Cause I don't know what image nak tepek kat atas tuhhh..
Plus, Im busy with other things and don't have much time to explore the coding..ngahaha~
But since aku ambil kursus 3P kat UTM ni selama sebulan, so ada la jugak masa nak ngadap blog..ngehehe~


Actually this is the first time aku guna warna purple untuk warna background blog ni..
Before this warna background hitam..So agak dalam kegelapan di situ..ngahaha~
So aku try guna warna lain plak..and coincidence warna tuh sepadan plak with picture that I attached to the header..ngahaha~

Then abruptly rasa nak tulis something kat header tuhh..
After 7 minutes fikir punya fikir..last-last tulis "My Blog is My Amigo..."
Don't know the meaning of amigo? Then ask Google Translate larh! ngahaha~

OMG! Dah pukul 5:10am rupanya..
Actually saja je tunggu azan Subuh berkumandang sebab malas nak pergi toilet time-time macam ni..
Toilet dah la ke hujung dunia..Then cuma 3 bilik je yang ada orang kat aras ni..Bilik lain semuanya kosong..
Nak pergi toilet tu kena lalu semua bilik kosong tuhh..Aigoo..Aku sanggup tak pergi toilet kul 3-4am kalau sorang-sorang sebab rasa seram je nak lalu situ..Lagi seram dari game hantu online yang aku main pukul 11pm td..

Ha! Bercakap pasal game hantu online, tunggu the next post ok!
Till then, take care! :)

CONTEST CUTE KE KAU?!


Betul ke kau ni cute sangat?
Cam tak caya je..
Kalau betul kau cute, try la masuk contest ni.
Kalau kau menang, ternyata la kau cute!
Nak masuk contest sila [KLIK SINI].

up