Kenangan Bermain Mesej Dalam e-Learning UTM

Assalamualaikum and hi reader!
Hari ini tiba-tiba aku nak bercerita sedikit tentang kenangan bermain mesej dalam e-Learning.
Tahu tak apa itu e-Learning? Normally universiti-universiti or kolej-kolej or any institute mesti ada e-Learning.
Kalau tak tahu, sila Google ye.. :) Actually aku ni memang malas sikit bab-bab nak terang kat orang ni. Hehehe..

~Ni la rupa profile e-Learning aku. Suka-suka hati aku je letak kartun gif lambai-lambai tangan kat situ kan. Haha!~

Ha dalam e-Learning tu boleh main-main mesej dengan orang-orang yang kita dah add. Dah macam Facebook plak aku rasa. Haha! Memang best sebab dapat kenal kawan-kawan baru.
Nak-nak plak time tu 1st year kan. Baru nak kenal dunia universiti macam mana. Baru nak kenal dengan budak-budak universiti secara spesifiknya. Heh! :P

~Ni la senarai student UTM yang ada dalam list aku. Semuanya 78 orang. Sikit je. Hehe~

Okay sekarang aku dah tahun ke-4 di UTM, Skudai. Dah jadi final year student pun. Dah final sem pun sekarang ni. Dah tinggal lagi sebulan lebih untuk aku tinggal di UTM ni. Dan dah tinggal lagi sebulan lebih juga untuk aku berpisah dengan kawan-kawan yang aku sayang ketat-ketat kat UTM ni. Sedeyh okay! ='(

Kenangan yang tinggal cuma la gambar-gambar dan mesej-mesej dalam e-Learning tu.
Bila aku baca balik mesej-mesej tu, rasa kelakar pun ada, rasa sedih pun ada.
Rasa kelakar sebab even 1 kelas pun nak main mesej-mesej. Pantang masuk lab je, terus buka e-Learning. Buka e-Learning kononnya macam nak download nota or baca info-info penting kat situ, tapi hakikatnya, cek mesej-mesej yang masuk. Haha!
And part yang sedih pula adalah apabila mesej-mesej itu akan terus terkubur kat situ lepas kita semua dah grad. Huhuhu..

Apa-apa pun, mesej e-Learning memang buat aku kenal macam-macam orang. Ada juga yang contact sampai sekarang. 

Terima kasih kepada semua yang jadi SAHABAT E-LEARNING! :)


Tips Study Smart Not Study Hard

Assalamualaikum and hi reader!

For this time nak share tips sikit about study smart.
Pernah terfikir tak kenapa kita study bagai nak rak and kawan kita study relax je tapi bila keluar result, result dia lagi gempak daripada kita. Pernah terfikir kenapa?

~Frust sebab result teruk~

Okay honestly perkara ni selalu jadi kat aku dan aku rasa sangat frust dengan result yang macam tu.
Study gila-gila then dapat result hampeh. Sampai kadang-kadang tercakap 'baik aku tak payah study macam ni'.
Okay ini semua salah sendiri. Bukan salah lecturer, bukan salah kawan yang study relax tu.
So kat sini aku nak bagi beberapa tips yang aku sendiri tak apply. Haha!

1) Elakkan study last minute. Esok nak exam, jangan hari ini baru nak start study.
2) Elakkan study sendirian. Better buat study group.
3) Elakkan study sambil bersosial di laman sosial. (Facebook, Twitter and etc.) Nanti yang lebihnya bersosial.
4) Elakkan study sambil tengok movie. Nanti mata tak berkelip layan movie je.
5) Elakkan study sambil makan. Waktu makan, makan. Waktu study, study.
6) Elakkan study sambil baring atas katil. Nanti mata senang tertutup.
7) Elakkan study sambil dengar lagu bagi bab yang kena membaca. Nanti susah nak fokus. Kalau bab mengira tak apa la.

Agak-agak smart tak tips ni? Biasa je kan? So tak smart la. Haha!
Okay aku nak sambung study sebab esok ada quiz. 
Ha see? Aku dah kata aku memang tak apply apa yang aku tulis kat sini. Haha!
#okbai

Facebook Timeline

Assalamualaikum and hi reader!
Hari ini nak cerita sedikit tentang Facebook Timeline atau singkatannya Fb TL.
Mark Zuckerberg sangat rajin untuk update Fb dari semasa ke semasa.
Berapa la agaknya gaji orang yang bekerja under Fb ek?
Teringin juga nak kerja under Fb company.
Hari-hari mengadap Fb je la. Haha..

Btw, some people said Fb TL ni smart and ada juga yang kata serabut.
But semuanya terpulang kepada citarasa masing-masing sebab manusia ini masing-masing punya citarasa yang berbeza kan.
Bagi aku pula, Fb TL ni nampak smart. That's why la aku buat. Hehe..
Ni Fb TL aku yang baru aku buat.

~Aku sangat suka dengan kecomelan Song Joong Ki v(^_^)v~

Facebook Timeline tidak susah untuk digunakan dan agak user friendly sebenarnya..
Tapi rasanya if dah tukar kepad Fb TL, dah tak boleh kembali kepada yang lama..
Rasanya la..tak tahu la betul ke tidak..huhu.. 
Sampai di sini sahaja coretan buat kali ini.
Terima kasih kerana sudi membaca! v(^_^)v
[bajet ada orang baca post ni] =_=

Preparation for Expert System Presentation

Assalamualaikum and hi reader!


Right now, I'm struggling for my last minute preparation for expert system presentation.
For the expert system project, we do it in one group that consists of nine people.
We have decided to choose plantation for our domain knowledge.

To be more specific, it's about palm tree disease.
On 12/12/11, each of us need to present this project according to their respective task.
Hopefully our lecturer will be satisfied with our project.
Amin Amin Ya Rabbal Alamin..

Annoying Anonymous!

Assalamualaikum and hi reader!
I got this message in my tumblr.
Heh? What the heck!
This person is really annoying just like the message.
Read this :

Click image to read. Don't worry, it's automatically new tab. ^^

Blog tak user friendly

Assalamualaikum and hi reader!
Today nak cakap pasal my new blog skin.
For me, this new skin agak kurang user friendly.


Sebab #1 : Aku tak boleh letak widget follower. So anyone yang nak follow my blog, kena klik link Follow kat navbar tu.
Sebab #2 : Reader susah nak cari previous post. Kalau nak tengok list of previous post, kena klik kat navigation (bentuk love) yang ke-3 tu, then klik kat kotak warna purple yang ada tulis "back in time".
Sebab #3 : Reader tak boleh klik Home sebab aku memang tak letak home. Kalau dari spesifik post, nak tengok main blog, kena type url blog ni dekat url browser supaya dapat ke homepage semula.
Sebab #4 : Reader susah nak tinggal jejak. Sebabnya aku letak shoutbox dekat navigation yang ke-4. Siapa yang rajin klik kat situ, maka jumpa la shoutbox tu.

See? Banyak sebab yang membuatkan this skin is not really user friendly. Btw, I love its style and the colour. 
Rasa sayang plak nak tukar skin lain. Huhuhu.. Tapi akan ditukar juga kepada skin yang lain suatu hari nanti.. Wait and see ya! ^^

Happy 22nd Birthday, Dzailin Dzulkaflie! v(^_^)v

Assalamualaikum and hi reader!
Today is my lovely, perfect, nice, and awesome day for me! Yeah!
You know why? Because today is my birthday! Yay!
I feel like the most happiest person in the world today..Haha!
I can't wait to go back hometown..meet my parents because they have something for me!
Oh really surprise meyh! Haha!


I really appreciate all those wishes that I received from my family, friends and bloggers! 
Thank you so much guys! May Allah bless you! v(^_^)v
Last but not least, listed below are my wishes for myself. Hopefully I can fulfill all those wishes! v(^_^)v



#1 More love for family, friends and future husband
#2 More patience
#3 Less complaining
#4 Smile always
#5 Learn to cook
#6 Save more money
#7 Be strong

#3 Wordless Wednesday

Happy 22nd Birthday, Dzailin Dzulkaflie! v(^_^)v

up