We Are Hiring – Community Relations / Celebrity Management

Calling out all you social butterflies out there! Ever wondered how is it like to work with us here at Nuffnang? We assure you that it’s not easy being seen at the coolest events, attending to the top bloggers in the country,  meeting super fun people all day long and working with colleague that seem more like friends than workmates, it’s a tough job!  

As the blogging community grows rapidly, we would definitely need an extra pair of hands here at…

Community Relations / Celebrity Management

Netccentric Sdn. Bhd. is currently looking for a Community/Talent Executive to help grow and manage our blog/social media community. If you have amazing people skills, along with strong verbal and written communication skills, then this is the job for you!

Responsibilities

Candidate must be highly organized, and be able to keep deadlines and schedules. This person must also be a strong multi-tasker who is detail oriented and has great follow through. Excellent computer skills needed. We are especially seeking for a personable and focused individual who has the ability to work in a fast paced office. 

  • Maintaining good relations & liaising directly with the community
  • Planning and organizing events, seminars/workshops, parties, movie screenings and the like for the community
  • Identifying potential partners and managing the company’s partners in events, campaigns, charity campaigns and initiatives
  • Maintaining all communication platforms with the community (the official blogs, Facebook and Twitter accounts)
  • Creating content for the company's official websites
  • Attending to bloggers' enquiries via the helpdesk
  • Attending post-mortem meetings, preparing reports on events and campaigns and liaising with clients and sales team on performance of initiatives
  • Fresh graduates are welcome to apply
Requirements

  • Candidates must possess at least a "A" Level/Pre-U, Diploma, Advanced/Higher/Graduate Diploma, Bachelor's Degree, Post Graduate Diploma, Professional Degree in any field
  • Must be able to write and converse fluently in English
  • Must be able to write and converse fluently in Chinese
  • Articulate, with good communication and presentation skills
  • Self-motivated, target driven and able to work independently
  • Must possess some knowledge of social media
  • Good team player with a proactive attitude
  • Dynamic, bubbly and have passion for the media industry
  • Must be willing to work after standard working hours and on weekends when occasional events/ activities are being held
  • Application only open to citizens or PR holders
  • Must be willing to be based in Kuala Lumpur
If this sounds good to you, hurry up and send in your application to mycareer@netccentric.com! Kindly note that only shortlisted candidates will be notified for interviews. :)

Cheers,

Sue Ann Tang
Talent Executive
Nuffnang Sdn. Bhd.

Source : Nuffnang

Tanda-tanda Kehamilan

Entry kali ini Elyn ingin berkongsi tentang beberapa tanda kehamilan untuk para wanita yang sudah berkahwin.

1. Payudara membengkak / terasa sakit 
Antara petanda awal kehamilan ialah payudara anda menjadi sensitif atau membengkak disebabkan oleh pertambahan hormon. Payudara membengkak bukanlah bermaksud ianya membesar tetapi ianya terasa seperti sebelum anda haid. Ketidakselesaan ini akan berkurangan apabila anda memasuki fasa kedua sepanjang kehamilan. Tubuh anda akan mula berubah mengikut perubahan hormon.

2. Rasa lelah yang berlebihan / keletihan
Rasa lelah yang berlebihan akan membuatkan anda cepat tertidur. Hal ini disebabkan daripada perubahan hormon dan juga akibat daripada kinerja organ-organ vital untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan janin. Biasanya rasa lelah ini hanya pada trimester pertama dan akan hilang saat memasuki trimester kedua.

3. Mual / loya / muntah
Ini merupakan tanda-tanda yang paling dikenal oleh para wanita hamil. Pemicunya adalah adanya peningkatan hormon secara tiba-tiba pada aliran darah. Gejala mual ini biasanya terjadi selama enam minggu saat anda dinyatakan hamil. Biasanya mual akan datang pada pagi, siang dan malam hari. Rasa mual ini biasanya akan menghilang memasuki kehamilan trimester kedua. Jika rasa mual dan muntah masih terjadi pada usia kehamilan trimester kedua, sebaiknya periksa dan konsultasi mengenai hal ini ke doktor anda kerana akan mengganggu kehamilan.

4. Lebih sensitif terhadap bauan
Jika anda baru hamil, sensitif atau lebih peka terhadap bauan adalah perkara biasa. Mungkin ini adalah kesan sampingan dari peningkatan hormon estrogen di dalam sistem badan anda. Jika dahulu anda menikmati pelbagai hidangan dengan aroma yang mengasyikkan, tetapi apabila hamil anda mungkin langsung tidak boleh menghidu sebarang bau.

5. Kembung perut
Oleh sebab perubahan hormon berlaku di awal kehamilan ianya mungkin akan menjurus kepada rasa kembung di bahagian perut, sama seperti rasa ketika hendak datang haid. Kerana itulah pakaian anda akan terasa sendat di bahagian pinggang walaupun uterus masih lagi bersaiz kecil.

6. Kerap buang air kecil
Apabila anda sudah hamil, anda akan mendapati diri anda kerap ke tandas dalam jangkamasa yang singkat. Kenapa ini terjadi? Ini kerana sepanjang kehamilan jumlah darah dan bendalir dalam badan akan meningkat, ianya menjurus kepada cecair yang berlebihan akan diproses oleh buah pinggang dan akhirnya ke pundi kencing.
Simptom ini biasanya bermula sejak 6 minggu pertama di dalam fasa pertama kehamilan dan akan terus berlaku atau lebih kerap lagi apabila proses kehamilan dan bayi semakin membesar yang memberi tekanan di dalam pundi kencing anda.

7. Sakit kepala 
Memang terdengar aneh kerana sakit kepala sering dialami juga oleh orang yang tidak hamil. Namun akibat dari banyaknya perubahan hormon di dalam tubuh, sehingga disertai juga dengan perubahan hormon yang ada di kepala. Jika anda terbukti hamil dan mengalami sakit kepala, gunakan pg-safe acetaminophen dibandingkan dengan ibuprofen.

8. Sakit punggung 
Sakit punggung yang dirasakan saat hamil disebabkan beberapa ligamen di punggung anda sudah tidak ada. Sakit ini akan terus terasa saat berat badan anda bertambah dan selama masa kehamilan.

9. Krem 
Memang krem akan dialami oleh wanita hamil kerana rahim yang akan membesar dan merenggang untuk menyiapkan tempat bagi bayi anda.

10. Ngidam 
Sudah tidak asing lagi mendengar kata ini saat ada seseorang yang sedang hamil. Mahu ini, mahu itu lalu tiba-tiba anda ingin makan buah-buahan yang rasanya asam, padahal sebelumnya sangat benci terhadap buah yang rasanya asam. Jika anda menjadi pemerhati masalah makanan, mungkin ini adalah tanda-tanda sedang hamil.

11. Peningkatan suhu tubuh 
Jika terjadi kehamilan atau ovulasi, maka suhu tubuh ibu akan meningkat. Keadaan ini akan bertahan selama terjadinya kehamilan. Keadaan ini tidak akan turun kepada keadaan sebelum terjadinya ovulasi.

12. Bau Badan 
Mungkin tanda ini jarang ditemui pada wanita hamil. Namun jika memang muncul bau badan, maka adanya peningkatan hormon yang berlebihan sehingga menyebabkan kelenjar keringat meningkat.

13. Pengsan 
Mungkin anda sering menonton adegan wanita hamil yang pengsan. Namun faktanya ini dapat terjadi kerana kadar jumlah gula di dalam tubuh yang rendah. Oleh sebab itu, pastikan anda cukup makan dan tentunya banyak minum supaya tidak kekurangan cairan tubuh.

14. Munculnya darah 
Darah ini muncul sebelum menstruasi yang akan datang, biasanya terjadi antara 8-10 hari setelah terjadinya ovulasi. Darah ini disebabkan oleh implantasi atau menempelnya embrio.

15. Keputusan positif oleh alat ujian kehamilan
Kebanyakan alat ujian kehamilan tidak begitu sensitif untuk mengesan kebanyakan kehamilan selepas seminggu tidak datang haid. Jadi, jika anda mengambil keputusan untuk mencubanya pada minggu pertama haid tidak datang dan mendapat keputusan yang negatif, anda mungkin ingin mencubanya semula selepas beberapa hari.
Selepas mendapat keputusan yang positif, buatlah janjitemu dengan doktor peribadi anda. Tahniah!

1st Week at MIMOS

Assalamualaikum semua..haa..dah lama Elyn tak update blog kan..huhu..maaf la..busy sikit..
So now Elyn nak update sikit tentang 1st week Elyn di MIMOS.
Syukur Alhamdulillah segalanya berjalan lancar..

15hb : Lapor diri then terus pergi bilik seminar untuk memulakan sesi orientasi. Ha..ingat zaman universiti je ke ada orientasi..time kerja pun ada juga taw..hihi..

16hb : Menghadiri kursus Six Sigma White Belt.

17-18hb : Menghadiri program Challenge to Excel.

19hb : Elyn diserahkan kepada Supervisor. Hari itu juga baru masuk department and kenal dengan semua staff. Elyn dapat department Product Quality & Reliability Engineering. Dalam department tu ada banyak cluster. So Elyn dapat cluster Application Lifecycle Management. Cuma ada 4 orang je dalam cluster tu. My Supervisor, Elyn and 2 orang lagi teammates.

Selama seminggu ini banyak yang Elyn dah belajar. Belajar untuk adapt dengan new environment. Belajar bagaimana untuk menguruskan wang dan macam-macam lagi. Ha next entry Elyn akan kongsikan dengan anda semua tentang apa yang Elyn dapat masa program Challenge to Excel. Memang sangat-sangat menarik. Tunggu next entry okay! ^_^

Nervous Untuk Hari Esok!

Assalamualaikum semua..
Hati berdebar-debar je menaip entri ni. Nak tahu kenapa? 
Ha meh sini nak cerita!
Rasanya siapa yang dah baca entri saya yang INI, dia dapat agak la kot kenapa saya berdebar malam ini. Hehehe.
Actually esok saya dah start bekerja di MIMOS!!! Hoyeah! Hoyeah! *sambil jari menari-nari di atas keyboard*
Saya mula melaporkan diri pada esok hari iaitu 15 Oktober 2012.
Saya dapat bekerja di bahagian Product Quality & Reliability Engineering (PQRE).
Saya dapat bekerja di bahagian ini kerana semasa sesi interview, saya menyatakan minat saya dalam bidang testing. So, selepas selesai interview dengan software department, saya dipanggil pula untuk interview dengan PQRE department. 
Interview dengan PQRE department adalah interview paling lama dapat saya rasakan. 
Macam-macam soalan yang mereka tanya. Tapi syukur alhamdulillah, saya dapat juga kerja di bahagian ini. 

Terima kasih Ya Allah kerana perkenankan doa hamba-Mu. Semoga aku tabah menjalani hari-hari yang mendatang dan semoga segala tugas dapat dijalankan dengan hati yang ikhlas kerana-Mu ya Allah.

3333 Peminat !!!

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia..

Alhamdulillah..hari ini cuaca agak baik dan mood Elyn pun agak baik..
Lagi-lagi bila Elyn buka page DZ Fesyenista di Facebook. Hehehe..
Alhamdulillah peminat DZ Fesyenista dah capai 3333 orang..horayyyy!! Tak sangka boleh sampai 3k lebih yang like page DZ Fesyenista. Syukur sangat-sangat. 
Sesiapa yang tak like lagi page DZ Fesyenista, boleh la like sekarang ye! Hihihi..


A lot of thanks to all DZ Fesyenista fans!! Love you all!! Muahhhh7x!!

Temuduga Terbuka Kerjaya Minyak Dan Gas


Kerja Kosong Minyak Dan Gas

Kami adalah sebuah Syarikat bumiputera yang beroperasi dalam perkhidmatan dan penyelenggaraan di pelantar minyak dan gas seluruh Malaysia ingin mempelawa anda yang berkelayakan bagi mengisi kekosongan jawatan dengan menghadiri temuduga berikut :-

1. E&I Supervisor / Foreman
2. Instrument Technician
3. Instrument fitter
4. Electrician
5. Rigger / Scaffolder

Sila hadirkan diri ke sesi temuduga terbuka pada tarikh, masa dan tempat seperti di bawah:

Tarikh :10 Oktober 2012 (Rabu)
Masa : 9:00 AM - 4:00 PM
Tempat : Pusat JobsMalaysia (JMC) Iskandar Malaysia HG-07-06, Danga Bay, Off Jalan Skudai, 80200 Johor Bahru, Johor.

Tarikh :10 Oktober 2012 (Rabu)

Masa : 9:00 AM - 4:00 PM
Tempat : Jabatan Tenaga Kerja, Cawangan Kemaman, Tingkat 2, Bangunan Persekutuan, Jalan Melur, 24000 Kemaman, Terengganu.

Tarikh : 11 Oktober 2012 (Khamis)

Masa : 9:00 AM - 4:00 PM
Tempat : Jabatan Tenaga Kerja, Cawangan Kuala Terengganu (Pusat Jobs Malaysia), Jalan Air Jernih, 20300 Kuala Terengganu, Terengganu.

Tarikh : 13 Oktober 2012 (Sabtu)

Masa : 9:00 AM - 4:00 PM
Tempat : Jabatan Tenaga Kerja, Cawangan Kemaman, Ruang Legar Bangunan Persekutuan, Jalan Melur, 24000 Kemaman, Terengganu.

*Semua calon yang menghadiri temuduga adalah diwajibkan mempunyai Sijil BOSET asal dan salinan berserta Laporan Pemeriksaan Perubatan terkini.

Uji Bakat Pengacara Jemputan NONA TV3


Kerja Kosong Pengacara Jemputan NONA TV3

Selepas 10 tahun, Pengacara Jemputan NONA (PJN) kembali untuk musim ke-6! Mula diperkenalkan pada tahun 1990, PJN merupakan program realiti pertama yang dianjurkan oleh TV3 untuk mencari bakat baru dalam bidang pengacaraan dan kewartawanan. Lima juara PJN terdahulu, Datin Seri Normala Samsudin, Joweyn Son Yee Yee, Rafidah Zahari, Tengku Khalidah Bidin dan Datin Norjuma Habib Mohamed, masing-masing tampil dengan bakat luar biasa seterusnya menempa nama dalam bidang masing-masing.

Selain itu, nama-nama seperti Farrah Adeeba Ashraf, Maria Tunku Sabri, Raja Mazian Raja Mohamed, Datin Hamidah Hamzah, Nornisamsila Othman dan Intan Jusmiera turut pernah mewarnai pentas finalis PJN.

Berita baik buat semua wanita! Bagi mereka yang berminat dan ingin mencuba nasib, sertai ujibakat PJN yang bakal diadakan sepanjang bulan Oktober ini. Antara syarat-syarat utama menyertai ujibakat PJN ialah warganegara Malaysia, wanita berusia antara 18 hingga 28 tahun, mempunyai kelayakan sekurang-kurangnya sijil diploma, berperwatakan menarik, memiliki vokal mantap dan mampu berkomunikasi dengan baik. Peserta juga dikehendaki membawa salinan kad pengenalan, sijil pendidikan dan gambar berukuran pasport atau 4R ketika menghadiri ujibakat.

Ujibakat akan diadakan di empat lokasi mengikut zon (Timur, Utara, Selatan dan Tengah). Sesi ujibakat bermula dari jam 10.00 pagi hingga 5.00 petang. Maklumat sesi ujibakat seperti berikut:

TARIKH LOKASI

06 Oktober 2012 Hotel Grand Riverview, Kota Bharu, Kelantan

13 Oktober 2012 Hotel Regency, Alor Setar, Kedah


21 Oktober 2012 Hotel M Suite, Johor Bahru, Johor


28 Oktober 2012 Sri Pentas, Bandar Utama, Selangor


Menurut Pengurus Besar Kumpulan, Kumpulan Pengurusan Jenama TV3 & TV9, Cik Sherina Nordin, “Tujuan utama kami menganjurkan semula pertandingan Pengacara Jemputan NONA atau PJN adalah untuk mencari dan menggilap bakat-bakat baru untuk diketengahkan sebagai pengacara dan wartawan penyiaran yang berkaliber. Ini merupakan peluang baik buat kaum wanita untuk menjadikan PJN sebagai platform mereka mempamerkan kebolehan yang ada dan sekaligus mewarnai dunia penyiaran tanah air sebaris nama-nama ulung seperti Dian P Ramlee, Christine Ling, Datin Seri Normala Samsudin, Azizah Ariffin, Nurul Syuhada, Maya Karin dan ramai lagi.”

“Peserta yang berminat untuk menyertai ujibakat PJN dinasihatkan membuat ‘homework’ supaya lebih bersedia, contohnya, cara menemuramah responden, mampu bertutur dengan suara yang jelas dan mempunyai keyakinan diri yang tinggi. Gaya penyampaian pula tidak meniru sesiapa. Fasih dalam kedua-dua Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris serta penguasaan dalam bahasa ketiga adalah satu bonus”, tambah Ezzah Aziz Fawzy, Penerbit Eksekutif PJN.

Sumber

Goodbye PSTech Sdn Bhd

Assalamualaikum..
Sedih pun ada..happy pun ada..
Sedih sebab terpaksa meninggalkan company tersayang dan orang-orangnya..
Happy sebab dah dapat job offer dari MIMOS..
Apa-apa pun saya bersyukur sebab dapat dipertemukan dengan orang-orang yang sentiasa memberi semangat, sokongan, bantuan di kala kebuntuan, dan sentiasa memberi tunjuk ajar serta kerjasama dalam menyiapkan sesuatu tugas.
Syukur alhamdulillah juga bila impian untuk bekerja dengan MIMOS tercapai. 
Semuanya atas usaha yang berterusan dalam mencari pekerjaan dan keinginan untuk memajukan diri. 
Walaupun saya pernah gagal beberapa kali dalam job interview, tapi saya tidak pernah berputus asa kerana Allah benci orang yang cepat putus asa.

Even 2 minggu sahaja saya bekerja dengan PSTech, tetapi ia membawa makna, kenangan dan pengalaman yang tak mungkin saya lupakan. 
Staf-staf PSTech semuanya baik-baik. Bosnya pun baik. Bertuah rasa bila dapat bos yang baik macam tu.
InsyaAllah bos, selepas setahun saya bekerja dengan MIMOS, kalau saya rasa bosan kerja di situ, saya akan kerja dengan bos balik. Seperti yang bos katakan semalam. Hehehe.

Saya sentiasa mendoakan kejayaan PSTech. Semoga PSTech akan menjadi company terkenal di mata dunia suatu hari nanti. InsyaAllah. Aminnn.

Gambar yang disnap oleh bos semasa lepak dengan beliau di Restoran Teratai sempena hari terakhir ku bekerja di PSTech.

First Time Lunch With Officemates

Assalamualaikum..
Hari ini merupakan hari yang paling seronok setelah seminggu bekerja. Kenapa? Sebab hari ini hari Jumaat. Hari Jumaat company bagi rehat dari pukul 12:15pm sehingga 2:45pm. 2jam 30minit rehat. Lama tu..hihihi.
Lepas tu akak-akak office ajak saya dan Maisarah rehat sama dengan mereka semua. So disebabkan bos besar tiada di office sebab pergi ke Jakarta, kami pun meminta kebenaran bos developer team, En Azmi, untuk keluar lunch pada pukul 12pm. So beliau pun mengizinkan kami keluar. Baik kan beliau? Hehehe..

Kak Raihan drive kereta dia, bawa kami berempat (saya, Sara, kak Marina, kak Nurul) ke Subang Parade. setelah hampir setahun tak jejak kaki ke Subang Parade, akhirnya hari ini jejak juga. Hahaha. Dulu Subang Parade ini menjadi salah satu tempat lepak saya masa practical training di Mesiniaga. So sampai sahaja kami di Subang Parade, kami jalan-jalan pusing-pusing dulu. Kak Marina shopping baju untuk anak dia. Oh lupa nak bagitahu. Kak Marina, kak Raihan dan kak Nurul semua dah kahwin. Yang tak kahwin lagi tinggal saya dan Sara je. Huhuhu.

Part yang paling best adalah bila kak Raihan offer dia nak belanja kami berempat. Wuhuuu! Seronok hati dengar. Hihihi. So kami decide untuk makan di McD sahaja sebab tak tahu dah nak makan kat mana lagi. Kat McD pula ramai gila orang sampai tempat duduk semua penuh. So terpaksa la tunggu orang habis makan. Huhuhu. But at last kami dapat juga tempat duduk. Lepas tu kak Raihan ambil gambar kami semua untuk kenang-kenangan. Thanks kak Raihan sebab belanja kami semua lunch. :)

Saya order ayam Mcd spicy buat kali pertamanya..hehehe..not bad la rasanya..huhuhu

My New Workplace

Assalamualaikum..
Hi uolsss...lama dah kan saya tak update blog ni..huhu..so busy la sejak2 dah kerja ni..
Langsung tak ada masa untuk diri sendiri blogging..huhuhu..so sad..:(
Actually nak share sikit pengalaman 1st day masa kerja hari tu..
Baru sekarang ada masa nak share dalam blog..huhu..

Saya start kerja as a Junior IT Executive di Professional Science Technologies Sdn Bhd pada 18 September 2012..
Syarikat ini terletak di Bukit Jelutong, Shah Alam, Selangor, Malaysia, Bumi Allah.
Orang-orang dalam syarikat ni termasuk bosnya, semuanya baik-baik belaka. Tak sangka langsung dapat kerja dengan syarikat yang orang-orangnya semua supportive.
Dah la masa interview tu simplenya Subhanallah! ^_^

By the way, masa 1st day masuk kerja, biasa la..bos akan introduce diri ku kepada staf-stafnya yang lain.
And on that day juga, my boss suruh ikut dia pergi meeting dengan client dia iaitu KTB yang terletak di Chowkit. Agak nervous juga sebab 1st day masuk kerja dah terus kena ikut pergi meeting..huhu..But then, bila dah sampai sana, and jumpa orang yang sepatutnya, ok that meeting is quite ok..so hilang terus feeling nervous yang mula-mula muncul tadi..haha..

From that meeting, apa yang saya boleh conclude adalah meeting yang sangat simple but padat dengan info. Daripada situ saya dapat lihat bagaimana reaksi atau respon client terhadap apa yang kita present pada dia. Sometimes kita as a developer, tak sedar pun yang ada certain function tu penting dalam sistem. Then, bila dah jumpa client and ask their requirement, listen to their comments, from there we realize how important that function is.

Tapi kenangan yang tak boleh lupa sekali adalah pening kepala sampai muntah. Nasib baik muntah bila dah otw balik kerja. Tu pun muntah tengah jalan masa kereta stop dekat traffic light. Tanpa segan silu, buka pintu kereta and terus muntah. Huhuhu. Daripada muntah dalam kereta, lebih baik muntah dekat jalan raya. Hihihi..pastu sampai rumah my mom said, haii..baru hari pertama kerja dah muntah..hahaha..sabo je la..hihi..

So itu je la secara overall pengalaman and kenangan 1st day kerja with this company..

Ini laptop yang baru berusia 3 hari..boss baru beli..boss macam tau2 je saya suka warna merah hitam..hihi
Brand HP Pavilion g4, Intel Core i5, 4.00 GB RAM, 64-bit OS

Tersama pula dengan warna hp nokia and samsung yang dua2 warna merah hitam..hahaha
Desktop tu dianaktirikan sebab dah dapat lappy baru..hihi

Ini kak Marina..dia leader saya untuk software team..sangat baik and peramah orangnya..:)

Ini Maisarah..my partner..dia technical writer..so apa sahaja kerja yang saya buat untuk sistem, dia akan dokumenkan..:)

Happy Malaysia Day!


Assalamualaikum..
Hari ini 16 September kan..
So maknanya hari ini merupakan Hari Malaysia!
So dengan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Malaysia semua!
Semoga negara ku tercinta ini sentiasa aman makmur damai sentiasa!

Malaysia

Resipi Makanan Bayi

Keledek Lecek

Ramuan:

  • Sebiji ubi keledek kecil
  • Dua sudu besar susu
  • Setengah sudu kecil minyak zaitun
Masa memasak:
15 minit

Cara membuat:

Kupas ubi keledek dan potong dadu. Kukus ketulan keledek selama 15 minit atau sehingga lembut. Lenyek ketulan hingga menjadi pes yang sebati dan pekat. Tuang dalam mangkuk dan masukkan susu serta minyak zaitun sebelum dihidangkan.

Selamat Mencuba! ^_^

Adakah Bersin Boleh Membatalkan Solat?

Soalan
Apabila kita terbersin sewaktu bersolat, adakah solat itu sah atau sebaliknya?

Jawapan
Bersin saja bukan perkara yang membatalkan solat. Solat sah jika seseorang terbersin. Berbeza jika bersin terkeluar sesuatu daripada lubang faraj atau dubur, maka batal solat dan wuduk. Ambil wuduk serta wajib bersolat semula.

Sumber : An-Nur, Metro Ahad

Fakta Tentang BMX

Assalamualaikum semua..
Pernah dengar kan basikal BMX? Haa..sesiapa yang tak pernah dengar atau tak pernah kenal dengan basikal BMX tu tak tahu la nak kata apa..haha..
Ada 4 fakta tentang BMX ni..jejom baca! ^_^


1) BMX bermaksud basikal motocross.

2) Dikatakan bermula awal 1970-an di Selatan California.

3) Menjadi fenomena di kalangan kanak-kanak yang mula melakukan aksi off road dan bermula di trek khas di California.

4) Lantaran sambutan menggalakkan daripada generasi muda, pengeluar basikal mula mencipta basikal BMX.

Sumber : Majalah Metro

Keracunan Makanan di Bulan Puasa

Salam dan selamat berpuasa semua! 


Hari ini nak update sikit pasal kisah aku kena keracunan makanan gara-gara makan popia basah yang nampaknya sedap di bazar Ramadhan Shah Alam Seksyen 19. 
Penjual popia basah tu memang dia buat popia tu depan-depan kita. Tapi kita tak tahu inti yang dia gunakan tu elok ke tidak. Entah-entah yang semalam punya. Dah basi pun. Diorang ni pikir nak untung je tapi tak pikir perut orang yang memakannya. Kalau 10 orang yang beli dekat dia, kesemuanya kena keracunan makanan macam aku, agak-agak esok lusa laku lagi tak popia basah dia tu? 

Memang aku agak marah sebab azab weh kena keracunan makanan tu. Bangun-bangun pagi, tak sempat nak mandi apa, terus muntah-muntah plus cirit-birit. Apa sahaja yang aku makan semuanya aku muntahkan balik. Rugi je makan rasa. Kalau setakat 1-2 jam takpe la jugak. Ni kalau dah sampai nak dekat 1 hari kau macam tu, tak lembik plak satu badan kan. Disebabkan popia basah kau tu, aku dah terpaksa ponteng puasa 1 hari. Sedih tau! T_T

Jadi fikir-fikirkan la wahai peniaga yang berniaga di bazar Ramadhan. Jangan kita fikir nak untung je tapi fikirkan sekali kesihatan orang lain. Nak jual makanan tu biar ikhlas sikit ye.

*Lepas kejadian tu, aku memang dah tak pergi beli makanan kat bazar Ramadhan dah.

Pentingnya Mohon Kemaafan Sebelum Berpuasa di Bulan Ramadhan


Doa Malaikat Jibril menjelang Ramadhan,

“Ya Allah tolong abaikan puasa umat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:
Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada)
Tidak bermaafan terlebih dahulu antara suami isteri
Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya."


Maka Rasulullah pun mengatakan Aminn sebanyak 3 kali. 
Dapatkah kita bayangkan, yang berdoa adalah Malaikat dan yang meng-aminkan adalah
Rasulullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat.

Dengan ini, saya ingin memohon maaf kepada semua yang mengenali diri ini jika saya ada berbuat salah dan silap sepanjang perkenalan di alam realiti mahupun di alam maya. Semoga kita sama-sama dapat menjalani ibadah puasa pada tahun ini dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T. InsyaAllah.

7 Perkara Bid'ah dalam Majlis Perkahwinan Melayu

Assalamualaikum semua..

Setelah lama tidak menulis di blog, akhirnya ada mood kembali nak tulis..hihihi..
Kali ini tajuk yang agak menarik iaitu 7 perkara bid'ah dalam majlis perkahwinan melayu. Sebenarnya ada banyak..tapi saya nak senaraikan 7 je. Kalau nak tahu lebih detail, boleh rujuk bahagian sumber di bahagian akhir post ini..:)

Apa itu bid'ah? Bid'ah dalam hal ini merujuk kepada perkara yang ditokok tambah dalam majlis perkahwinan melayu yang pada asalnya tidak disyariatkan dalam Islam.

Dari Irbadh bin Sariyah r.a, Rasulullah s.a.w bersabda: “Berhati-hatilah kamu terhadap perkara-perkara yang baru di dalam agama. Setiap perkara yang baru (di dalam agama) adalah bid’ah, dan setiap bid’ah adalah sesat.” (Hadith Riwayat Abu Daud, no. 4607)

Btw, Selamat Pengantin Baru kepada pasangan yang baru mendirikan rumahtangga dan yang bakal mendirikan rumahtangga. Semoga bahagia kekal abadi..^_^ 

Di bawah ini tersenarai 7 perkara bid'ah dalam majlis perkahwinan melayu.

1) Berbelanja besar untuk set pakaian pengantin

Wahai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutup auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian taqwa itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat.” (Surah al-A’raaf, 7: 26)

Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berlebih-lebihan.” (Surah al-A’raaf, 7: 31)

2) Mencukur kening dan memakai rambut palsu

Sabda Rasulullah s.a.w: “Allah melaknat orang yang membuat tatu dan wanita yang minta ditatu, wanita yang menyambung rambutnya (dengan rambut palsu), yang mencukur alis (bulu kening), dan yang minta dicukur, dan wanita yang merenggangkan giginya untuk kecantikan sehingga mengubah ciptaan Allah.” (Hadith Riwayat al-Bukhari, no. 4886)

3) Membuka aurat semasa majlis perkahwinan

Allah s.w.t berfirman: Katakanlah kepada wanita yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangan dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya (aurat) kecuali kepada (mahram mereka).” (Surah an-Nuur, 24: 31)

4) Adat bersanding

Menurut Syaikh Abdullah bin ‘Abdurrahman al-Jibrin hafizahullah: “Perbuatan ini (bersanding) adalah tidak dibenarkan. Sebab ini adalah bukti atas tercabutnya rasa malu dan taqlid (mengikuti) kepada kaum yang suka kepada keburukan. Perkaranya adalah jelas. Pengantin wanita sepatutnya merasa malu menampakkan diri di hadapan manusia, lalu bagaimana dengan perbuatan tersebut yang sengaja dilakukan di hadapan orang-orang yang sengaja menyaksikannya?” (Muhammad al-Musnid, Fatawa Islamiyah, 3/188. Rujuk: Panduan Lengkap Nikah, Abu Hafsh Usamah, m/s. 230, Pustaka Ibnu Katsir)

5) Adat merenjis air mawar 

Adat ini bukan berasal dari Islam. Perbuatan ini boleh menjurus kepada syirik jika dilakukan beserta keyakinan bahawa pasangan pengantin yang direnjis dengan air mawar ini akan mendapat kebahagiaan.

6) Upacara memotong kek perkahwinan

Upacara ini bukan berasal dari Islam, bahkan ia merupakan budaya orang Kafir. Jika kek tersebut disertai dengan nyalaan lilin, maka ia menyerupai syiar kaum Majusi (penyembah api).

7) Mewajibkan adanya duit dan barang hantaran

Allah s.w.t berfirman:

Berikanlah maskahwin (mahar) kepada wanita (yang kamu nikahi) sebagai pemberian dengan penuh kerelaan…” (Surah an-Nisaa’, 4: 4)

Daripada ‘Uqbah bin ‘Amir r.a, Rasulullah s.a.w bersabda: “Pernikahan yang paling besar keberkahannya adalah yang paling mudah maharnya.” (Hadith Riwayat Ahmad, no. 24595) 

Umar al-Khaththab r.a berkata: “Ingatlah, janganlah meninggikan nilai mahar wanita. Jika itu merupakan kemuliaan di dunia atau taqwa di sisi Allah, sudah tentu yang paling utama melakukannya adalah Rasulullah s.a.w.” (Hadith Riwayat Abu Daud, no. 2106) (Rujuk: Amru Abdul Mun’im Salim, Panduan Lengkap Nikah, m/s. 76, Dar an-Naba’)

Bila Naik Train. LOL! :D

The Proudest Moment! LOL! :D

So True! LOL! :D

I Did It Before! LOL! :D

When you are at school and you see someone who has all the answers for today's work.

Always Like This! LOL! :D

That moment of shame when you have to give the jar to someone else to open.

Wearing The Same Thing? LOL! :D

They're both texting someone right now saying 'some weird guy next to me is wearing the same thing as me'.

Expect The Best

Everybody Wants Happiness

9 Tips Mengurangkan Dengkuran

Assalamualaikum and hi semua!
Tadi ada terbaca artikel mengenai dengkuran. So saya nak share sikit beberapa tips untuk mengurangkan dengkuran bagi sesiapa yang tidur berdengkur tu..hihihi..^_^


1) Kurangkan berat badan jika anda mengalami masalah berat badan berlebihan.

2) Kurangkan pengambilan ubat yang mempunyai kesan mengantuk pada waktu tidur.

3) Cegah pengambilan tranquilizer, pil tidur dan antihistamina sebelum tidur.

4) Amalkan tidur pada waktu yang tetap setiap hari.

5) Utamakan posisi tidur mengiring daripada posisi terlentang.

6) Tinggikan bantal lebih kurang 4 inci ke atas supaya posisi kepala lebih tinggi dan lidah tidak tertolak ke belakang.

7) Guna Breathe Right yang berfungsi membuka rongga hidung bagi mengurangkan dengkuran masa tidur.

8) Sebelum tidur cuba hidu wap air panas atau pun letakkan tuala yang dah dicelup dengan air panas pada muka dan sedut wapnya. Ini adalah satu cara menghilangkan lendir yang menyumbat hidung kita. Bila lendir dah hilang, kemungkinan untuk berdengkur akan berkurang.

9) Pastikan cadar dan sarung bantal bersih daripada habuk dan hama. Untuk yang berkemampuan, pasang ‘air filter’ supaya kita mendapat bekalan udara yang bersih.

~Semoga berjaya mengurangkan dengkuran~

Kepentingan Tabungan

Assalamualaikum and hi..
Kalau sebelum ini saya post tentang 7 Langkah Rancang Pendapatan, kali ini saya nak post tentang kepentingan tabungan pula.
Apa pentingnya menabung? Mari sama-sama kita ambil tahu..^_^


1) Tabungan tidak langsung mengganggu rutin harian dalam berbelanja. Kalau duit tidak cukup, tidak perlu untuk kita buat pinjaman menerusi along atau berhutang dengan rakan dan ahli keluarga.

2) Boleh dijadikan modal berniaga bagi sesiapa yang berminat dalam bisnes.

3) Boleh digunakan untuk bayaran pendahuluan kereta dan rumah.

4) Boleh juga dijadikan wang hantaran atau persediaan sebelum mendirikan rumah tangga.

5) Merupakan nilai kebanggaan diri. Apabila kita melihat hasil titik peluh sendiri pada setiap bulan, ia pasti akan menambah semangat kita untuk menyimpan dan bekerja dengan lebih kuat.

Tapi harus kita ingat, tanpa kecekalan, motivasi tinggi serta mengetahui kaedah menabung yang betul, amalan menyimpan secara konsisten tidak akan berjaya dilakukan..^_^

~Selamat Menabung~

7 Langkah Rancang Pendapatan

Assalamualaikum and hi..
Sering kali saya terdengar golongan muda siswazah yang baru mula bekerja tetapi mengaku 'sesak' pada hujung bulan sedangkan pendapatan mereka mencecah 4 angka.
Terpanggil saya untuk update blog post tentang bagaimana untuk kita merancang pendapatan sebanyak mana pun yang kita perolehi.
Selamat membaca..^_^


1) Buat bajet bulanan - Wujudkan pelan perbelanjaan peribadi khas membabitkan perbelanjaan harian, mingguan, bulanan sehingga tahunan. Buat bajet bulanan secara konsisten dan teliti selama 3 bulan dengan membuat carta pembelian barang dan pembayaran bil bagi mengetahui ke mana wang banyak dibelanjakan.

2) Elak menggunakan kad kredit - Kad kredit sepatutnya digunakan ketika perlu dan untuk kecemasan sahaja. Cuba elakkan daripada berbelanja menggunakan kad kredit, jika masih tidak dapat mengawal diri, cuba sedaya upaya melangsaikan hutang dengan cepat dan batalkan kad anda serta-merta.

3) Elakkan berhutang - Sebelum memilih mencari rumah atau kereta idaman, pastikan anda benar-benar mempunyai tabungan yang cukup dan mampu melangsaikan hutang setiap bulan.

4) Buat senarai barang - Amalkan sikap menyenaraikan barang yang hendak dibeli sebelum melangkah ke pusat beli-belah. Jangan sesekali berbelanja melebihi pendapatan anda.

5) Buat sistem sampul - Sekiranya anda tidak mahir dalam membuat bajet bulanan, sediakan beberapa sampul surat untuk bil, perbelanjaan rumah, pendidikan anak-anak, minyak dan tol, serta perbelanjaan harian. Kemudian masukkan sejumlah wang ke dalam sampul dan anda hanya menggunakannya mengikut jenis sampul. Dengan cara ini anda akan lebih berdisiplin serta mampu mengehadkan perbelanjaan bulanan.

6) Insurans hayat - Perlindungan insurans sangat penting terutama bagi ketua keluarga atau yang menyara keluarga kerana malang tidak berbau. Pastikan anda mengambil pada usia muda untuk mendapat manfaatnya.

7) Beri pada ibu dan ayah untuk lebih berkat - Paling penting peruntukan jumlah gaji pada setiap bulan untuk diberikan kepada ibu dan ayah. Ini kerana di situlah anda akan mendapat keberkatan dan rezeki lebih bertambah apabila ibu bapa mendoakan kesejahteraan anda.

Credit to : Metro Ahad

~Amalan menabung sangat penting untuk hari tua~

Tips Menjimatkan Penggunaan Minyak Kereta

Assalamualaikum and hi..
Memandangkan harga bahan bakar kenderaan tidak menentu sejak beberapa tahun ini, saya ingin berkongsi dengan anda semua tentang beberapa tips menjimatkan penggunaan minyak kereta.
Selamat membaca..^_^

1) Memandu dengan kelajuan yang sesuai - Jangan gopoh dan membuat sesuatu secara mengejut. Misalnya ketika menuju ke plaza tol atau membelok di selekoh tajam, jangan sesekali menukar gear (misalnya gear 5) terus kepada gear rendah dan brek secara mendadak.

2) Lakukan penyelenggaraan dan servis berkala - Penalaan enjin yang tidak sesuai meningkatkan penggunaan minyak sehingga lebih 50%. Pastikan palam pencucuh, tali kipas dan penapis udara diperiksa secara berkala.

3) Kurangkan kelajuan - Lebih perlahan anda memandu, lebih jimat minyak digunakan. Memandu lebih 90 km/j meningkatkan penggunaan minyak. Secara perbandingan, pada kelajuan 100 km/j, penggunaan minyak bertambah 10%, 105 km/j (15%) dan 110 km/j (25%).

4) Matikan sahaja enjin kereta jika menunggu - Jika kereta tidak bergerak, matikan enjin jika sekadar menunggu seseorang. Buka tingkap kereta dan matikan sahaja enjin untuk menjimatkan minyak kereta anda.

5) Kurangkan berat / bebanan kereta - Apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan minyak melebihi dari tahap biasa. Penambahan berat sebanyak 50kg meningkatkan penggunaan minyak sebanyak 2%.

6) Tayar diisi dengan tekanan angin yang betul - Tekanan angin yang tidak mengikut spesifikasi mengakibatkan penggunaan minyak bertambah 5%. Jangan biarkan tayar kurang tekanan angin kerana ia menyebabkan kereta dipandu lebih berat dan ini tidak menjimatkan minyak. Tekanan tayar yang kurang menyebabkan penambahan penggunaan minyak sehingga 35%.

7) Bijak dalam penggunaan gear - Menggunakan gear rendah untuk kelajuan tinggi menyebabkan pembaziran petrol kerana tekanan terhadap enjin menjadi terlalu tinggi. Pemanduan dengan kadar yang laju pada gear rendah boleh meningkatkan penggunaan minyak sehingga 45% dari yang sepatutnya. Penggunaan kenderaan bertransmisi manual membolehkan anda menjimatkan minyak.

8) Panaskan enjin sebelum memulakan perjalanan - Hidupkan enjin sekurang-kurangnya 5 minit sebelum memulakan pemanduan. Ini untuk meningkatkan prestasi enjin dan memastikan enjin dapat berfungsi secara optimum.

9) Minimumkan perjalanan jarak dekat - Kurangkan perjalanan jarak dekat kerana ini mampu meningkatkan penggunaan minyak sebanyak 40%.

10) Gunakan saiz tayar dan sport rim yang sesuai - Saiz tayar dan sport rim yang tidak sesuai akan menyebabkan penambahan penggunaan minyak sehingga 10%.

11) Isi petrol pada waktu yang sesuai - Waktu yang paling sesuai untuk mengisi minyak adalah pada waktu pagi atau malam. Ini kerana pada waktu ini minyak petrol kurang termeluwap ke udara akibat cuaca panas.

12) Barang yang perlu dibawa - Anda harus membawa barang yang perlu sahaja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan. Carrier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan minyak pada kadar 5%.

Credit to : Harian Metro

~Amalkan tips yang diberi dan lihat perubahannya~

‎10 Surah Dapat Menghalang Daripada 10 Ujian Besar Allah

Assalamualaikum and hi..
Hari ini saya nak kongsi sedikit tentang kebaikan 10 Surah terpilih.

1) Surah Al-Fatihah - Dapat memadam kemurkaan Allah SWT.

2) Surah Yasin - Dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.

3) Surah Dukhan - Dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari Kiamat.

4) Surah Al-Waqiah - Dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau kafir.

5) Surah Al-Mulk - Dapat meringankan azab di dalam kubur.

6) Surah Al-Kauthar - Dapat meleraikan segala perbalahan.

7) Surah Al-Kafirun - Dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian.

8) Surah Al-Ikhlas - Dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.

9) Surah Al-Falq - Dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.

10) Surah An-Nas - Dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.

Credit to : Koleksi Ceramah Ustaz Don Daniyal Don Biyajid

~Selamat Beramal~

Mood : HAPPY! v(^_^)v

Assalamualaikum and hi!
Malam ni rasa happy gila sebab..sebab..okay bak kata Siti, biarlah rahsia! Haha! LOL!


Actually tadi baru je keluar dengan cik abang sebab pergi scan Surat Jemputan Konvo untuk diemail kepada member.
Then disebabkan perut lapar, so terus pergi makan kat McD.
Tapi aku je yang makan..cik abang diet..haha..tak de maknanya dia nak diet..dia tak makan sangat sebab kul 3am kang baru dia makan dengan team dia sebab malam ni dia kerja pukul 12am..huhuhu..T_T

Yang buat aku happy bukan apa..
1) Sebab malam ni baru dapat keluar dengan dia..
2) Dia tetap nak belanja aku makan even aku dah kata nak belanja dia makan tadi..huhu
3) Dia akan hantar aku balik UTM 5hb ni..yay! Tak payah la aku balik naik bas nanti..hihihi
4) 7hb nanti dia akan join dinner dengan family aku..yuhuuu
5) 8hb dia akan datang masa konvo aku nanti..yay!
6) He will give me something special during my convocation day! ^_^

Eh macam tahu-tahu plak aku tengah update post pasal dia. Dan-dan je dia mesej. Haha! Okay malam ni boleh tidur sambil senyum! Bubbye! *LambaiLambaiTangan*

10 Waktu Berdoa

Assalamualaikum and hi..
Kali ini saya ingin berkongsi pula tentang 10 waktu berdoa yang saya peroleh daripada buku Kemanisan Doa, semakan oleh Ustaz Datuk Abu Hassan Din Al-Hafiz.
Setiap orang yang berdoa itu, pasti ingin doanya lekas terkabul. Jadi, mari kita lihat antara 10 waktu berdoa :


1) Ketika turun hujan.
2) Ketika akan memulai solat dan sesudahnya.
3) Ketika menghadapi barisan musuh dalam peperangan.
4) Di antara azan dan iqamat.
5) Di tengah malam.
6) Ketika iktidal yang akhir dalam solat.
7) Ketika sujud dalam solat.
8) Ketika membaca khatam Al-Quran.
9) Sepanjang malam, terutamanya  pada sepertiga akhir / waktu sahur.
10) Sepanjang hari Jumaat kerana di situ ada saat mustajab (saat dikabulkan doa) yang terletak antara terbit fajar hingga terbenam matahari pada hari Jumaat itu. Dan banyak ulamak yang berpendapat bahawa saat yang paling mustajab adalah di antara dua khutbah.

~Selamat Beramal~

Tips Khusyuk Dalam Solat

Assalamualaikum and hi..
Hari ini saya nak berkongsi sedikit tips bagaimana untuk kita mencapai khusyuk dalam solat.
Tips ini saya dapat ketika menonton TV ALHIJRAH. Sharing is caring..^_^


Berikut merupakan tips bagaimana untuk mencapai khusyuk dalam solat :

1) Jaga dada - Semasa solat, kita perlu pastikan dada kita sentiasa menghadap ke arah kiblat. Even masa tahiyat akhir pun, jangan duduk terlalu senget sebab takut dada kita terlari sedikit dari arah kiblat.

2) Jaga mata - Mata kita perlu sentiasa melihat ke arah tempat sujud. Tapi jangan la pula memikirkan tentang perkara yang lain.

3) Jaga hati - Sentiasa ingat Allah. Cuba fahami setiap bacaan dalam solat.

Hanya 3 ini sahaja tips yang Ustaz tu sharekan. Kalau ada lagi, InsyaAllah saya akan share di sini ye..Terima kasih kerana sudi membaca..^_^

~Selamat Beramal~

Tips Penampilan & Persediaan Diri Untuk Sesi Temuduga

Assalamualaikum and hi..
Hari ini saya nak kongsi sedikit beberapa tips penampilan dan persediaan diri untuk sesi temuduga. First impression itu sangat penting.
Tips ini adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri, jadi ia lebih kepada perempuan la. ^_^


1) Makeup - Muka perlu disapu dengan sedikit compact powder supaya tidak nampak pucat. Then kalau nak pakai blusher pun ok gak sebab menaikkan lagi seri muka tapi jangan terlalu over. Lipstick tak perlu yang merah menyala. Pakai lip defense + Rouge Flamboyant SK-II pun dah ok. ^_^

2) Tudung - Seelok-eloknya pakai la tudung bawal yang berwarna plain. Baru nampak ayu sikit! ^_^ Make sure tudung dengan warna baju matching ok. Elakkan dari memakai shawl sebab shawl tak berapa formal. Bagi yang free hair tu, make sure ikat rambut tu kalau panjang. Baru nampak kemas.

3) Pakaian - Elakkan memakai pakaian yang menyakitkan mata / berwarna garang. Seelok-eloknya pakai pakaian yang berwarna lembut. Berbaju kurung lebih nampak manis. Kalau nak pakai kemeja / blouse, padankan dengan seluar slack. Bukannya dengan seluar jeans.

4) Kasut - Pastikan kasut bertutup penuh di bahagian hadapan dan seelok-eloknya berwarna hitam sebab senang matching dengan baju warna apa pun yang dipakai. Wajib pakai kasut bertumit tinggi. 2 inci pun ok janji bukan flat / sandal bertali.

5) Peralatan - Bawa fail yang senang interviewer nak tengok isi dalamnya. Pastikan resume, sijil asal dan fotostat dibawa sekali. Pen berwarna hitam jangan lupa bawa sebab kemungkinan besar akan ada kena isi borang. Gambar passport dan IC pun jangan lupa bawa.

6) Study - Sebelum pergi temuduga, make sure study dulu serba sedikit tentang latarbelakang company dan fahamkan betul-betul segala skop kerja untuk position yang ditawarkan.

Ini sahaja tips yang dapat saya kongsikan. Semoga tips ini berguna kepada anda yang membaca. ^_^

~Semoga Berjaya~

#4 Wordless Wednesday



MBO Terminal 2, Seremban, Negeri Sembilan
Me & My Boyfie
v(^_^)v

How to Remove Facebook Timeline?

Assalamualaikum and hi!
Haa..kat sini ada berita baik kepada sesiapa yang nak tukar Facebook Timeline kepada Facebook asal..
Jom ikut cara ni :

1) Klik link ni : http://www.timelineremove.com/
2) Pilih browser mana yang sedang digunakan. Dia ada blink-blink kat situ, so klik je simbol browser yang blink-blink tuh. Hehe.
3) Pastu ikut je arahan seterusnya. Kalau dia suruh save, save la. Kalau dia suruh install, install la. Pastu nanti restart browser balik, then try buka balik Facebook and sila lihat hasilnya sendiri ok.

That's it! Mudah bukan? Happy trying! v(^_^)v

Simple Blogger Layout

Assalamualaikum and hye!
Siapa yang rasa blog dia punya layout simple but nice? Angkat tangan!
Actually blog ni tak payah la nak layout yang gila macam wow sangat sampai tak user friendly kan.
Cukup la sekadar simple but nice. Dan yang paling penting, mesti user friendly. Supaya senang reader nak cari apa yang patut kat blog tu.

Bab warna pula biar la menarik dan sedap mata memandang. Tak payah nak letak warna yang menyakitkan mata sangat. Lagi satu, kalau boleh, layout tu jangan sampai ada kombinasi lebih daripada 3 warna.
Make sure background color tak mengganggu reader untuk membaca blog post.

Pemilihan bilangan column pun penting sebenarnya. Bagi yang suka letak memacam kat blog, better buat 3 column. Bagi yang suka simple-simple, buat 2 column dah cukup. Macam blog ni, lin buat 2 column je sebab lin display yang penting-penting je.

Lin punya blog ni rasanya simple je kan? Tapi nice tu xde kot. Haha.
Okay that's all yang lin dapat kongsikan tentang layout blog.

~Sharing is caring~

up