Tips Penampilan & Persediaan Diri Untuk Sesi Temuduga

by - April 22, 2012

Assalamualaikum and hi..
Hari ini saya nak kongsi sedikit beberapa tips penampilan dan persediaan diri untuk sesi temuduga. First impression itu sangat penting.
Tips ini adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri, jadi ia lebih kepada perempuan la. ^_^


1) Makeup - Muka perlu disapu dengan sedikit compact powder supaya tidak nampak pucat. Then kalau nak pakai blusher pun ok gak sebab menaikkan lagi seri muka tapi jangan terlalu over. Lipstick tak perlu yang merah menyala. Pakai lip defense + Rouge Flamboyant SK-II pun dah ok. ^_^

2) Tudung - Seelok-eloknya pakai la tudung bawal yang berwarna plain. Baru nampak ayu sikit! ^_^ Make sure tudung dengan warna baju matching ok. Elakkan dari memakai shawl sebab shawl tak berapa formal. Bagi yang free hair tu, make sure ikat rambut tu kalau panjang. Baru nampak kemas.

3) Pakaian - Elakkan memakai pakaian yang menyakitkan mata / berwarna garang. Seelok-eloknya pakai pakaian yang berwarna lembut. Berbaju kurung lebih nampak manis. Kalau nak pakai kemeja / blouse, padankan dengan seluar slack. Bukannya dengan seluar jeans.

4) Kasut - Pastikan kasut bertutup penuh di bahagian hadapan dan seelok-eloknya berwarna hitam sebab senang matching dengan baju warna apa pun yang dipakai. Wajib pakai kasut bertumit tinggi. 2 inci pun ok janji bukan flat / sandal bertali.

5) Peralatan - Bawa fail yang senang interviewer nak tengok isi dalamnya. Pastikan resume, sijil asal dan fotostat dibawa sekali. Pen berwarna hitam jangan lupa bawa sebab kemungkinan besar akan ada kena isi borang. Gambar passport dan IC pun jangan lupa bawa.

6) Study - Sebelum pergi temuduga, make sure study dulu serba sedikit tentang latarbelakang company dan fahamkan betul-betul segala skop kerja untuk position yang ditawarkan.

Ini sahaja tips yang dapat saya kongsikan. Semoga tips ini berguna kepada anda yang membaca. ^_^

~Semoga Berjaya~

You May Also Like

3 7 Comments