Maksud Poke di Facebook

Assalamualaikum kepada semua pembaca..
Post kali ini elyn nak tulis mengenai maksud poke di facebook.
Mungkin ada di antara kita yang sudah lama main facebook tetapi tidak pernah tahu apa itu poke.
Mungkin juga ada yang tahu maksud poke tetapi tidak berapa pasti sama ada betul atau tidak maksudnya itu.


Berikut adalah maksud poke di facebook :
~Jika anda di'poke' oleh seseorang, maknanya orang itu ingin mendapatkan perhatian anda.
~Poke bukanlah digunakan untuk mengganggu seseorang.
~Jika terdapat seseorang yang telah poke anda di facebook, dan anda poke dia kembali, maka dengan itu dia boleh melihat profil anda walaupun dia bukan kawan anda [tidak add as a friend lagi]
~Poke membenarkan seseorang melihat profil anda selama 7 hari [kalau tidak silap saya]. Ini bermakna dia boleh tahu siapa anda dan selepas itu mungkin akan add anda as a friend.


Ada yang kata poke ini adalah type of flirt.
Ada juga yang kata poke ini adalah simbol untuk menggangu orang tersebut.
Mungkin perkataan poke ini harus digantikan dengan perkataan lain yang mudah difahami.


Itu sahaja coretan dari elyn buat kali ini.
Jika ada maklumat yang elyn tersalah bagi, tolong betulkan kesilapan tersebut.
Terima kasih kerana meluangkan masa untuk membaca. ^_^

22 comments:

  1. Penjelasan yang bagus. Thank. Selama ini tk pernah kena poke kt fb. Lepas kena baru cari maknanya. Thanks again

    ReplyDelete
  2. sekarang baru tahu apa poke ya..... dah 5 org poke tp xth apa maksud... huhuhux... thanks untuk penjelasan...

    ReplyDelete
  3. bertepatan dengan apa yang sangka selama ni...kan.hmm.kebang hidung jap ,<)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Ummi,

      Thanks singgah bc blog post ni..:)

      Delete
  4. Tq... Bru kena poke... ๐Ÿ‘„๐Ÿ‘„ tu yg carik maksudnya...

    ReplyDelete
  5. Ingatkan poke tu mcm main daun terup...hihihi

    ReplyDelete
  6. uh3..baru la tau mksudnye poke ni..bertahun duk poke kita..baru ni cari makna..tq beb..

    ReplyDelete
  7. hmm...tu la akak pun dah kena poke..tu cari maksud..kalu dah kata mcm tu mcm takut nak poke balik....mcm-mcmlah yer..apa pun timakasihlah

    ReplyDelete
  8. Tkasih ats penjelasan. Perkongsian maklumat utk manafaat bersama.. Tkasih ye

    ReplyDelete
  9. Ingatkan maksudnye ade yg ajak battle pokemon..

    ReplyDelete


up