Tukar Scrollbar di Blog

by - September 07, 2013

Assalamualaikum and hi semua!
Rasanya ramai yang dah tahu cara nak tukar scrollbar kat blog from default kepada yang lebih berwarna-warni gitu. Senang cerita tengok gambar di bawah ye. Tak pun tengok je dalam blog aku ni ha. Hehehe.


Tapi aku tetap juga nak share dalam blog. Haha!
Let's proceed!

1) Dashboard -> Template -> Edit HTML
2) Tekan Ctrl + F dan masukkan kod /* Header dan tekan enter
3) Copy kod di bawah dan paste di atas kod /* Header

::-webkit-scrollbar {
height:10px;
width: 12px;
background: #FF3399;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #FFFFCC;
}

*Gantikan kod warna Merah untuk background scrollbar.
*Gantikan kod warna Biru untuk warna scrollbar.

Boleh cari kod warna yang anda suka di sini : HTML Color Codes

Bila dah dapat warna yang diingini, jangan lupa untuk preview dulu sebelum anda save template anda okay!
Gudluck bebeh! ~_^

You May Also Like

4 7 Comments

  1. Alhamdulillah menjadi! terima kasih awak! im cryinggggg huuu..tq

    ReplyDelete
  2. /*Header x de la dkt edit HTML tuuu...x jumpe pon.. =(

    ReplyDelete
  3. @jimmy
    setiap web mesti ade header punya..:)
    kalau still tak jumpa juga, awak boleh emailkan kat sy complete source code awak. Nanti sy boleh tolong awak. :)

    ReplyDelete