Destinasi Paling Best 2015


Assalamualaikum and hai!
Entri kali ini elyn nak bercakap tentang travel pulak. Siapa yang tak suka travel? Macam pelik je tak suka travel kan? Hehe. Btw, bila kita sebut pasal travel je, perkara pertama yang terlintas di kepala adalah destinasi yang ingin dituju. Setuju? Hehe.

Elyn pun suka travel tapi selalu tak tahu nak travel ke mana. Banyak sangat tempat yang menjadi destinasi pilihan. Kalau boleh rasa macam nak cuti setahun nak travel ke semua tempat! Amboi sangat kan! Haha.

Tapi..elyn ada jumpa satu quiz ni. Quiz ni boleh bantu kita untuk menentukan destinasi yang patut kita pergi bertepatan dengan citarasa kita. Wahhh gitu! Elyn dah try quiz ni and jawapan yang elyn dapat memang kena sangat dengan citarasa elyn. Korang pun try la jawab quiz ni! Where Should You Travel 2015?


Kelebihan Vitamin B-Complex Shaklee

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Baru terasa nak update entry mengenai vitamin B-Complex Shaklee. First of all, entry ini bukan overclaim tentang kelebihan yang ada pada vitamin B-Complex Shaklee tetapi entry ini bertujuan untuk berkongsi manfaat yang diperolehi setelah makan vitamin B-Complex Shaklee.
Ini adalah pengalaman Elyn sendiri setelah makan vitamin B-Complex Shaklee selama 20 hari. Okay honestly Elyn memang ada masalah kitaran haid tidak teratur. Kiraan period memang tidak normal macam orang lain yang mengalami period normal. Sebagai seorang perempuan, itu salah satu nightmare yang berlaku pada diri. Seriously cuba tanya perempuan mana yang tidak risau kalau kitaran haid dia tidak normal? Semua risau okay!

Selain masalah kitaran haid tidak normal, Elyn juga mengalami masalah tekanan darah rendah. Bahayanya tekanan darah rendah ini adalah kalau kita pregnant, kemungkinan untuk mendapat penyakit anemia itu tinggi. So Elyn memang takut perkara itu berlaku pada diri Elyn. So untuk prevent diri Elyn daripada mendapat penyakit anemia, Elyn beli vitamin B-Complex Shaklee.

Kenapa Elyn pilih produk Shaklee? 

Vitamin B-Complex Shaklee lengkap dengan 8 jenis vitamin B yang membantu menjaga kesihatan yang baik. Antaranya adalah B1, B2, B3, B6, Biotin dan Pantothenic Acid yang membantu badan untuk memproses protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga. Asid folik (B9) dan B12 pula membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam badan. Kandungan asid folik yang cukup dalam badan boleh mengurangkan risiko untuk mendapat anak yang cacat terutamanya kecacatan saraf, otak dan saraf tunjang. Kajian telah menunjukkan bahawa kecacatan ini boleh dikurangkan sehingga 70% jika para ibu mengambil asid folik yang secukupnya.

Kelebihan yang Elyn peroleh?

1) Okay apa yang Elyn perasan selepas 12 hari makan vitamin B-Complex Shaklee ini, period Elyn yang dah sebulan lebih tidak kunjung tiba terus je datang menerpa. Alhamdulillah. Syukur sangat. Memang dah risau sebab sebulan lebih dah tak datang period. Gila tak risau! Bila period dah datang tu rasa macam bersyukur sangat! Haha..Okay mungkin ada yang kata mungkin BUKAN disebabkan makan vitamin ini tapi Elyn rasa vitamin ini secara tidak langsung dapat melancarkan kitaran haid yang tidak normal kerana salah satu fungsi asid folik adalah untuk kesuburan. Sebab itu Elyn cakap mungkin vitamin B-Complex Shaklee ini membantu melancarkan kitaran haid Elyn.

2) Normally kalau Elyn period, sehari ke dua hari sebelum period sehingga hari kedua atau ketiga period, Elyn akan kena senggugut. Senggugut ini memang boleh merosakkan mood seharian sebab menahan sakit yang amat. Sepanjang Elyn kena senggugut, Elyn tidak pernah sekali telan ubat pain killer atau ubat untuk period pain. Tetapi, setelah makan vitamin B-Complex Shaklee ini, bukan setakat period yang dah lama tak muncul pun muncul, tetapi period pain pun sudah tidak ada lagi! Alhamdulillah!

Sebenarnya banyak lagi kelebihan yang kita peroleh daripada vitamin B-Complex Shaklee ini. Nanti Elyn akan update dari masa ke masa. Terima kasih kerana sudi membaca. Sebarang pertanyaan, boleh ditulis di ruangan komen.






Aku Terkena Penyakit Fibroadenoma

Assalamualaikum and hi..

Actually dah lama nak update entry about fibroadenoma ni tapi asyik tak ada mood je nak update blog post. Hurm. Entahlah. Banyak benda yang merunsingkan kepala otak ni. Btw, elyn nak share pasal fibroadenoma sebab elyn baru sahaja menjalani pembedahan kecil untuk buang fibroadenoma. Ramai juga yang tak tahu pasal penyakit ini. So elyn rasa better share my own experience. Maybe boleh bagi guide untuk orang lain.

Apa itu Fibroadenoma?

~Gambar sumber dari Google.com~

Mengikut kefahaman daripada pembacaan dan pengalaman elyn sendiri, fibroadenoma adalah sejenis breast lump (ketumbuhan berupa benjolan tisu keras) yang bukan kanser. Ia bersifat kenyal dan mudah bergerak di bawah kulit. Ia juga boleh mengecil atau membesar dan sesetengahnya akan hilang begitu sahaja. Terdapat dua keadaan mereka yang mempunyai fibroadenoma iaitu tidak sakit atau sakit jika disentuh. Mereka yang disahkan doktor mempunyai fibroadenoma perlu sentiasa memeriksa tumbesarannya kerana jika melebihi 4cm, pesakit dinasihatkan membuangnya. Ia juga berkemungkinan menjadi kanser jika membesar atau mempunyai tanda kanser yang lain. Walaupun peratusan menjadi kanser adalah kecil, pesakit masih perlu berhati-hati.

Bagaimana tahu ada Fibroadenoma?

Paling mudah, diri sendiri kena rajin cek breast. Tiap-tiap hari kena cek. Macam mana nak cek? Ala..breast sendiri, sendiri pegang la..make sure cek sampai ke ketiak. Kalau rasa macam ada ketulan keras yang boleh bergerak, bila ditekan tapi tidak sakit, itu berkemungkinan besar adalah fibroadenoma.

Apa yang perlu dilakukan jika terkena Fibroadenoma?

Perkara pertama yang kena buat adalah pergi ke klinik biasa untuk mendapatkan kepastian doktor. Macam elyn, elyn pergi in-house clinic sebab guna medical card. So tak payah nak keluar duit. Hihi. Make sure doktor di klinik itu adalah doktor perempuan. So tak ada la rasa segan sangat kan. Sebab doktor akan tengok dan pegang breast. Kalau tak tengok dan tak pegang, macam mana doktor nak tahu kan. Tapi kalau dah tak ada doktor perempuan, redha je la. Kalau di klinik itu ada scanner, doktor akan terus scan breast kita untuk tengok berapa saiz lump tersebut. Then doktor akan buat satu referral letter untuk rujukan ke hospital.

Apa prosedur di Hospital?

Ok elyn bagi situasi di KPJ Seremban Specialist Hospital ye sebab hari tu elyn buat surgery dekat hospital ni. Macam biasalah, kalau kita tak pernah pergi hospital tu, kita kena register dulu. Nanti staf tu akan tanya, kita nak pilih surgeon yang mana satu sebab ada 3 surgeon kat hospital tu. So pilih la mana yang berkenan. Next, kalau kita guna company insurance, kita kena verify GL. Then staf tu akan inform kita untuk pergi ke bilik surgeon yang kita dah pilih tadi tu.

Breast Scanning

Surgeon akan cek breast kita, then kita kena pergi Diagnostic Imaging Department pulak untuk doktor scan breast kita. Kalau guna scanner ni, lebih jelas berapa saiz lump tersebut. Lepas dapat result, datang balik jumpa surgeon tadi dan bagi dia result yang kita dapat tadi. Then, dia akan bagi kita pilihan either nak remove that lump or not. Depends on us. Nak remove boleh, tak nak pun takpe. Kalau nak remove, ada 2 pilihan either nak bius setempat or bius 1 badan. If tak nak remove, doktor akan ambil sampel tisu breast lump tu dengan cara cucuk sikit dekat lump tu. Cara dia macam ambil darah la. Tapi yang ni bukan ambil darah, tapi ambil tisu untuk make sure this lump is not cancer.

Berapa lama tempoh pembedahan pembuangan Fibroadenoma?

Based on my experience, tempoh masa untuk buang fibroadenoma adalah lebih kurang dalam 40 minit. Itu untuk satu breast lump yang agak besar saiznya. Kalau banyak nak kena buang, maybe takes time lagi la kan. Elyn hari tu surgeon suruh bius setempat je sebab katanya tak sakit pun. So elyn pun setuju je la. Honestly memang tak sakit. Masa dia bius dekat breast pun rasa macam kena inject biasa je la. Rasa macam kena gigit semut. Yang sakit pun, masa dia nak keluarkan lump tu sebab dia tekan breast kuat gila kot nak bagi benda tu keluar. Nak tak nak tahan je la. Huhu. Oh btw, kalau kita pilih nak bius setempat, maknanya breast je yang akan dibius. Kita memang tak akan tidur pun time tu. So bunyi gunting ke apa ke memang akan dengar dengan jelas. Umpama dibedah secara sedar la cuma tak rasa sakit je.

Berapa kos pembedahan pembuangan Fibroadenoma?

Overall total cost adalah berjumlah RM27++.++

Bagaimana dengan parut?

Awal-awal ni of course la ada kesan parut. Tapi surgeon yang elyn pilih ni memang bagus. Dia operate di bahagian yang kurang menampakkan kesan parut iaitu kawasan di sekitar nipple. Paham-paham sendiri la ye. Nak lukis malas pulak rasa. Haha. Lepas selesai operate tu, kita tak boleh bagi kawasan tu kena air lebih kurang 5 hari. Then after 5 days, datang balik jumpa dia, dia akan bagi ubat untuk hilangkan parut iaitu Dermatix. So apply to that area 2 kali sehari selepas mandi. InsyaAllah..lama-lama hilang la parut tu. Hehe.

Panjang gila entry kali ni kan? Haha. Memang duduk atas katil, update entry ni je. Kalau ada apa-apa yang tak faham atau confuse ke, boleh tanya dekat bahagian komen ok. 

Thanks for reading..^_^

Untungnya Jadi Ahli Shaklee

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Elyn rasa bertuah sangat sebab dapat kenal dengan Kak Ainul yang banyak bagi elyn pencerahan tentang Shaklee. Terima kasih akak! Niat elyn asalnya nak beli 2 jenis vitamin dari produk Shaklee bertukar kepada join jadi ahli Shaklee terus. Kenapa? Sebab bila jadi ahli Shaklee, elyn dapat beli produk Shaklee dengan harga ahli yang jauh lebih murah daripada harga pasaran. Banyak lagi kelebihan jadi ahli Shaklee ini. Kalau nak tahu, boleh hubungi elyn okay. ^_^



Facebook: Dzailin Dzulkaflie
SMS: +60102665956
Email: dzailindzulkaflie@gmail.com




HIV Test untuk Nikah

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Dah lama sangat tak update blog. Rasa bersalah dengan diri sendiri sebab dulu janji dengan diri sendiri nak update blog hari-hari tapi sekarang sebaliknya yang berlaku. Haha!
Okay jom proceed dengan topik kita kali ini. Topik ini sesuai la dengan pembaca yang bakal mendirikan rumah tangga tidak lama lagi. Senang cerita bakal pengantin la. Hihi. Mohon tabah membaca entri yang panjang gila ni. -.-
15 September 2014 elyn ambil annual leave untuk pergi ke Klinik Kesihatan Senawang (KKS) untuk buat HIV test. Sebelum pergi KKS, elyn whatsapp dan tanya dulu kawan-kawan elyn yang dah kahwin. Elyn tanya la macam mana procedure untuk buat HIV test tu. Ada kawan elyn kata kena bawa borang nikah ke klinik.

Tapi bila tiba hari kejadian, elyn pergi KKS tak bawa pun borang nikah. Slumber badak je pergi dengan tangan kosong. Sampai je dekat kaunter pendaftaran, elyn just cakap nak buat HIV test. Dan staff tu pun bagi pelbagai macam borang nak kena isi. Kemain la banyaknya. Sampai lenguh kaki berdiri kat meja untuk isi borang-borang tu semua. Tulisan pun dah macam cakar ayam sebab dah tak larat nak menulis. Sampai macam tu teruk sekali. Sabar je la. Huhu.

Bila dah hantar segala macam borang tu dekat kaunter pendaftaran tu balik, then kena tunggu pula sampai nombor giliran dipanggil untuk bayar RM1 dan diberi borang-borang yang perlu kita beri kepada nurse atau doktor yang berkaitan. Then terus pergi ke Klinik Pesakit Luar, bilik no 20 di mana HIV test dibuat dan letak borang-borang tu dekat dalam bekas yang disediakan diluar bilik tersebut. Terkejut masa sampai dekat bilik no 20 tu tengok orang ramai gila tengah tunggu giliran. Rupanya bilik tu bukan sahaja buat HIV test, tapi ada banyak juga test lain yang dibuat. Sebab tu la ramai orang. Sabar je la. Huhu.
Sumber: Google

Okay bila dah sampai giliran elyn untuk buat HIV test, nurse lelaki tu pun ambil blood pressure elyn. Then baru ambil darah. Btw, ini kali kedua elyn ambil darah yang dicucuk di pangkal lengan. Cara dia ambil darah macam dalam gambar di atas. First time ambil di Sunway Medical Centre. Nurse perempuan tu ambil darah terasa sakitnya. Tapi yang nurse lelaki ni buat tak rasa sakit langsung. Sikit pun tak rasa sakit. Tahu-tahu je dah siap. Bagus betul. Thumbs up! Tapi nurse lelaki ni peramah sikit. Start dari elyn duduk dia nak ambil blood pressure sampai la dah habis ambil darah, kami sakan berborak macam dah lama kenal. Sampai gelak-gelak bagai. Dah la pintu bilik tu memang tak tutup. So orang luar boleh tengok apa yang nurse tengah buat dekat patient. Mesti dorang ingat kami ni memang kenal. Padahal tak pun.

Ingatkan bila dah ambil HIV test, dah setel la. Rupanya belum lagi. Kena pula hantar darah tu ke Makmal. Then kena tunggu result. Nasib baik tak ada orang lain kat makmal masa tu. So cepat la dapat result. Then bila dah dapat result, bagi pula result tu dekat nurse lelaki tadi. Then nurse lelaki tu suruh pergi jumpa doktor bilik no 5 pula. Haih. Ke hulu ke hilir elyn hari tu. Penat kot. Okay dah setel jumpa doktor, pergi balik dekat nurse lelaki untuk hantar report yang doktor dah tulis. Then dalam 5 minit macam tu, nurse lelaki tu keluar dan bagi surat yang bersampul yang memang dah tak boleh buka sampul tu.

"Okay dah siap. Nanti bagi dekat Jabatan Agama ye. Okay tahniah! Awak dah boleh kahwin!" kata nurse lelaki itu kepada elyn. Nak tergelak pun ada dengar. Haha! Tapi rasa happy la bila part HIV test ni dah setel. Alhamdulillah. Allah permudahkan urusan elyn pada hari itu. ^_^

Baju Nikah Disember 2014

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Hari ini excited sikit sebab pagi tadi dah ambil baju nikah yang ditempah! Yeay! Alhamdulillah..settle dah bab baju nikah. Tapi..baju je la baru settle..tudung and veil tak settle lagi sebab tak cari lagi..huhu.

Sekarang ni aku tengah Google nak DIY veil nikah. Hopefully dapat la buat veil nikah hasil tangan sendiri. Perghhh~ Gigih gila nak buat sendiri! Haha!

Btw, gambar baju nikah hanya boleh diupload selepas nikah. Itu adalah prinsip aku. Cewahhh. Siap prinsip bagai. Choiii~

Okla..aku nak start googling dah ni. Bubbye~

Pengalaman Sesat dalam Negeri Sendiri

Assalamualaikum dan salam 1 Dunia..
Tetiba hari ini baru dapat semangat nak update blog. Actually nak cerita kisah tersesat semalam. Bila fikir balik rasa kelakar pun ada. Haha!
Alkisah..semalam aku pergi kenduri kahwin staff kat department di Taman Rimba, TTDI. Aku yang dari Senawang ni bertolak seorang diri ke rumah kawan aku di Taman LTAT, Bukit Jalil. So dari Bukit Jalil, aku gerak dengan kawan aku tu pergi ke Taman Rimba, TTDI. Setelah selesai bab makan dan sesi bergambar bersama pengantin dan kawan-kawan, kami pun bertolak balik dalam pukul 2 lebih kot. (Aku tak tengok jam pun time tu) 

Lepas tu aku teman kawan aku ni pergi The Curve. Teman dia beli dress yang cantik di Nichi, beli baju untuk kucingnya di Daiso dan juga beli karipap di IKEA. Sepanjang aku teman kawan aku ni pergi shopping, yang aku beli cuma 2 biji karipap dan sebotol air mineral di IKEA. Mood shopping aku tak datang pun time tu sebab memang tengah saving untuk beli barang kahwin. Kalau shopping pun semuanya related untuk majlis je.

Okay balik ke Bukit Jalil dah jam 6.15pm camtu. So bila aku lalu Tol Sg Besi, aku tengok kat board yang display trafik tu tertulis 'Trafik perlahan dari Nilai Utara ke Seremban'. So disebabkan aku nak elak trafik tu, aku decide untuk lalu ikut LEKAS. Okay masalah yang tak dijangka timbul bila aku lalu LEKAS. Damn!

Actually ini first time aku lalu LEKAS seorang diri. Sebelum ni kalau lalu LEKAS pun dengan ayah atau dengan kawan. Tapi semalam aku lalu seorang diri dan masa tu pulak dah pukul 6.30pm camtu. Satu kelemahan aku bila lalu LEKAS semalam, aku tak tahu nak exit mana satu. Nak exit Mantin, nanti keluar ikut jalan lama plak. Jalan tu plak seram sikit. Nak exit Senawang, aku tak jumpa pun lagi signboard yang tulis exit Senawang lagi berapa KM. Time tu plak dah pukul 7 lebih. Last-last aku decide untuk exit Ampangan. Yakin tak yakin terpaksa la lalu. Sekali masuk, alamak serius aku tak pernah lalu jalan tu. Dalam keadaan yang gelap malam, menambahkan lagi kerisauan aku. Waze aku plak dah tak berfungsi. Tetiba aku declare diri aku dah SESAT!

Serius jantung aku berdegup laju. Berjuta kali kot aku beristighfar minta pertolongan Allah untuk tunjukkan aku jalan pulang. Yang aku peliknya tu, aku dah nampak signboard AMPANGAN besar-besar, then aku assume jalan yang aku lalu tu jalan yang pernah aku lalu untuk balik ke Senawang dari Ampangan sebelum ni. Sekali salah jalan. Aku macam dah buntu gila. Dah banyak jalan aku masuk. Entah sampai mana-mana entah. Yang aku ingat jalan last skali aku sesat adalah Jalan Labu. Bawa kereta memang hati tak tenang kalau sesat seorang diri. Lastly aku decide untuk stop kat bahu jalan and call ayah aku. Ayah aku plak tak angkat call. Then aku nekad untuk u-turn kat situ.

Dalam beberapa saat lepas u-turn, adik aku call tanya kenapa call ayah tadi. Then aku pun cakap la aku dah sesat sebab exit Ampangan. Tengah cakap dengan adik aku ni, tetiba aku nampak sigboard arah ke Pusat Bandar. So aku pun cakap "Ok la..rasa macam dah jumpa jalan balik ni." So betul la assumption aku tu. Jalan yang aku lalu ni dah betul dah. Sampai je dekat traffic light nak masuk ke Palm Mall, ayah aku plak call tanya dah kat mana.

Okay 8.20pm baru aku sampai rumah. Gila tak gila aku sesat dalam 1 jam kot. Minyak pun banyak habis sebab asyik pusing cari jalan je. Pengalaman sesat ni tak mungkin aku dapat lupakan. First time wey sesat sensorang dalam negeri sendiri! Hahaha!


Perit tetapi Penuh Hikmah

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Hari ini rasa macam nak luahkan perasaan kat blog plak. Huhuhu.
Hari-hari dah mengadu kat Allah tapi aku hamba yang lemah..masih terasa keperitannya lagi..huhuhu..
Tapi aku tahu, setiap keperitan yang dialami itu ada hikmah di sebaliknya. Dan ye memang betul. Bila aku fikir-fikir balik, walaupun aku sedih dengan apa yang berlaku sekarang ini, tapi aku gembira bila fikir aku dapat kumpul pahala dalam masa aku bersedih ni. Aku insan yang banyak berdosa. Sekarang ini la waktu yang sesuai untuk aku kumpul pahala sebanyak mungkin.
Aku tak nak cerita la apa kesedihan yang aku alami tu. Tak guna pun mengadu kat manusia. Bukannya mereka boleh buat apa-apa pun. So better aku mengadu dengan Allah kerana Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Aku yakin dengan setiap apa yang Allah tetapkan itu adalah yang terbaik buat hambaNya.

~Alhamdulillah..Terima Kasih Ya Allah..~

Resipi Kuih Cara Berlauk

*gambar sekadar hiasan*

Bahan untuk batter:
  1. Tepung gandum - 2 cawan
  2. Santan - 3 1/2 cawan
  3. Telur - 1 biji
  4. Pewarna kuning - 2 sudu kecil
  5. Perisa pandan - 1/2 sudu kecil 
  6. Garam - secukup rasa
Cara membuatnya:
  1. Gunakan blender: Pecahkan telur dan masukkan ke dalam blender bersama garam secukup rasa.
  2. Kisarkan seketika dan masukkan santan. Kisarkan sehingga sebati.
  3. Kemudian masukkan tepung dan kisarkan sehingga sebati.
  4. Selepas itu, masukkan pewarna kuning dan perisa pandan. Kisar sehingga sebati. 
  5. Panaskan waffle ajaib, sapukan sedikit minyak masak, tuangkan ke dalam periuk waffle ajaib. Tutupkan.
  6. Perlahankan api. Biarkan selama 20 minit.
  7. Sedia untuk dihidang.

Resipi Lempeng Kelapa

*gambar sekadar hiasan*

Bahan-bahan:
  1. Tepung gandum - 2 cawan (diayak)
  2. Kelapa parut - 1 cawan
  3. Air - secukupnya
  4. Garam - secukup rasa
Cara membuatnya:
  1. Satukan semua bahan tadi di dalam bekas, kecuali minyak/mentega.
  2. Gaul sehingga sebati dan sekata (jangan terlalu pekat atau cair).
  3. Panaskan minyak/mentega secukupnya di dalam penutup pan ajaib.
  4. Setelah cukup panas, masukkan sesenduk adunan tadi dan ratakannya mengikut saiz penutup pan ajaib.
  5. Masak sehingga kedua-dua belah lempeng tersebut keperang-perangan.
  6. Siap untuk dihidang dengan sambal tumis/sardin bersama kopi o.

Resipi Ayam Percik Sos Mempelam

*gambar sekadar hiasan*

Bahan-bahan:
  • 5 ketul peha ayam tanpa tulang yang telah dicuci bersih. Perap bersama bahan A, minyak masak sawit dan 1 sudu teh garam. Perap selama 3 jam.
Bahan A:
  1. Kunyit hidup - 2 inci
  2. Halia - 2 inci
  3. Bawang putih - 3 ulas
  4. Serai - 2 batang
Bahan sos mempelam:
  1. Mempelam masak / mangga - 1 biji (dikupas kulit dan dikisar bersama 1 cawan air)
  2. Tepung gandum - 1 sudu besar (dibancuh dengan sedikit air)
  3. Bawang putih - 3 ulas (dikisar)
  4. Bawang besar - 1/2 biji (dikisar)
  5. Daun pudina - 20 helai (dihiris halus)
  6. Susu cair - 1/2 cawan
  7. Sos ikan - 1 sudu besar
  8. Dadih kosong (yogurt) - 2 sudu makan
  9. Minyak masak sawit - 5 sudu
  10. Air - 1/2 cawan
  11. Garam - secukup rasa
  12. Gula - 5 sudu makan atau ikut citarasa anda
Cara membuatnya:
  1. Untuk membuat sos mempelam, panaskan minyak di dalam pemanggang ajaib. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
  2. Masukkan jus mempelam, daun pudina, susu cair, dadih, sos ikan, masak hingga mendidih. Kemudian masukkan gula, garam dan tepung gandum, masak hingga mendidih sambil dikacau-kacau hingga pekat. Ketepikan.
  3. Panaskan pemanggang ajaib, masukkan 1 sudu besar minyak sawit.
  4. Letakkan ayam yang diperap tadi dan panggang ayam sambil dibalik-balikkan hingga ayam hampir empuk (10 minit).
  5. Keluarkan ayam dan celupkan ke dalam sos mempelam tadi dan panggang lagi hingga ayam empuk.
  6. Sewaktu hendak menghidang, tuangkan sedikit sos mempelam di atasnya.
  7. Sesuai dimakan bersama nasi, kentang goreng atau roti.

Resipi Ikan Kukus Halia

*gambar sekadar hiasan*

Saiz hidangan: 5 orang
Masa: 20 minit

Bahan-bahan:
  1. Ikan siakap - 700gm (dibersihkan dan dikelar)
  2. Bawang kecil - 3 biji (dihiris nipis)
  3. Bawang putih - 5 ulas (dicincang)
  4. Halia - 3 cm (dihiris memanjang)
  5. Serai - 2 batang (diketuk)
  6. Limau nipis - 1 biji
  7. Daun ketumbar - 3 tangkai (dihiris besar)
  8. Minyak masak - 5 sudu besar
  9. Garam - secukup rasa
  10. Air - secukupnya
Cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak masak, masukkan bawang putih yang telah dicincang dan goreng sehingga kekuningan. Ketepikan.
  2. Gaulkan ikan bersama dengan garam secukupnya.
  3. Menggunakan periuk ajaib, masukkan air, letakkan jaring, masukkan ikan, halia, serai, bawang kecil dan tutupkan periuk ajaib tadi dan kukuskan selama 20 minit.
  4. Setelah masak, tuangkan minyak bawang putih dan hiaskan bersama limau nipis dan daun ketumbar.
  5. Sedia untuk dihidang.

Resipi Kuih Koci

*gambar sekadar hiasan*

Saiz hidangan: 5 orang
Masa: 20 minit

Bahan untuk inti:
  1. Kelapa parut - 2 cawan
  2. Gula - 3/4 cawan
  3. Gula merah - 3 sudu besar
  4. Air - 1 cawan
  5. Tepung gandum - 2 sudu besar
Bahan untuk adunan:
  1. Santan - 1 cawan
  2. Tepung pulut - 500gm
  3. Kapur makan - 12 sudu kecil
  4. Air - 1/2 cawan
  5. Daun pisang - secukupnya (dilayur)
  6. Minyak masak - secukupnya
Cara membuatnya:
  1. Untuk inti: Masukkan gula dalam kuali/periuk dengan menggunakan api yang perlahan. Kacau sehingga gula bertukar menjadi keperangan.
  2. Kemudian masukkan air dan kacau sehingga sebati dan rata.
  3. Selepas itu masukkan gula merah dan kacau sehingga gula larut dan masukkan kelapa parut dan kacau sehingga agak kering.
  4. Taburkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan diselang-seli dan kacau sehingga sebati. Ketepikan.
  5. Untuk adunan: Bancuhkan kapur makan bersama air dan kacau sehingga sebati. Ketepikan.
  6. Kemudian satukan santan dengan tepung pulut dan kacau sehingga sebati.
  7. Selepas itu masukkan air kapur (bahagian atas air kapur) sedikit sehingga dapat membentuk bebola yang sederhana besar.
  8. Masukkan inti tadi di bahagian tengah dan bentukkan menjadi bebola semula. Buatkan sehingga adunan habis.
  9. Ambil sehelai daun pisang dan sapukan sedikit minyak masak. Kemudian masukkan bebola tadi dan lipat mengikut bentuk tersendiri.
  10. Masukkan di dalam periuk ajaib dan kukus selama 30 minit.
  11. Sedia untuk dihidang.

Resipi Ayam Goreng Berempah

*gambar sekadar hiasan*

Saiz hidangan: 5 orang
Masa: 20 minit

Bahan-bahan:
  1. Peha ayam - 5 ketul (dibersihkan)
  2. Serbuk kunyit - 1 sudu besar
  3. Serbuk kari ayam & daging - 2 sudu besar
  4. Serbuk cili - 2 sudu besar
  5. Tepung gandum - 2 sudu besar
  6. Daun kari - 3 tangkai
  7. Gula - 1 sudu kecil
  8. Garam - secukup rasa
  9. Minyak masak - secukupnya untuk menggoreng
Bahan kisar:
  1. Bawang besar - 1 biji
  2. Bawang putih - 3 ulas
  3. Lengkuas - 1 cm
  4. Halia - 1 cm
  5. Serai - 4 batang
  6. Ketumbar biji - 1 sudu besar
  7. Jintan manis biji - 1/2 sudu besar
  8. Jintan putih biji - 1/2 sudu besar
Cara membuatnya:
  1. Ayam dicucukkan dengan garpu pada semua bahagian berdaging dan masukkan ke dalam mangkuk.
  2. Gaulkan ayam tadi bersama dengan garam dan serbuk kunyit.
  3. Kemudian masukkan serbuk kari ayam dan daging, serbuk cili gaulkan sehingga rata.
  4. Masukkan bahan kisar dan gaulkan sehingga rata.Perapkan seketika (lebih baik semalaman atau 2-3 jam).
  5. Panaskan minyak masak di dalam periuk goreng ajaib untuk menggoreng terendam.
  6. Sebelum menggoreng taburkan tepung gandum, daun kari dan gaulkan sehingga rata.
  7. Kemudian gorengkan sehingga warna ayam menjadi keemasan dengan menggunakan api sederhana.
  8. Angkat dan toskan. Sedia untuk dihidang.

Cara Menghilangkan Kelemumur dan Melembutkan Rambut Secara Tradisional

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Anda ada masalah kekusutan rambut? Dah guna pelbagai shampoo and conditioner but still kusut? Juga menghadapi masalah kelemumur? Yes anda perlu baca post ini kerana ia sedikit sebanyak dapat membantu anda untuk atasi masalah tersebut. Wahhh..macam buat iklan dalam tv plak..kahkahkah!

Okay straight to the point. Tahu tak apa keistimewaan limau nipis? Haaa..banyak kelebihan limau nipis ni sebenarnya. Selain boleh buat teh o ais limau, limau nipis juga digunakan dalam perubatan dan kecantikan. Tapi kat sini Elyn just nak focus tentang kelebihan limau nipis dalam kecantikan.

Rasanya ramai yang tahu limau nipis boleh memecahkan lemak dalam badan kan? Tapi tak ramai yang tahu limau nipis boleh menghilangkan kelemumur sekaligus melembutkan rambut dan juga boleh mengharumkan bau badan. Okay caranya cukup mudah. Don't worry..ikut sahaja steps seperti di bawah.
1) Ambil sebiji limau nipis dan potong kepada 4 bahagian. Kiri, kanan, depan, dan belakang. Sila lihat gambar di bawah kalau tak tahu cara nak potong. Means nanti ada 5 bahagian la semuanya termasuk bahagian tengah.

2) Isi air dalam 1/3 baldi macam tu. Then, masukkan kelima-lima bahagian limau tadi di dalam baldi yang berisi air tersebut. Then, perahkan ia sambil berselawat. Make sure perah limau tu dalam air dan bukannya atas permukaan air. So that takde la nanti air limau yang diperah tu terpercik ke luar.

3) Bila dah siap bersihkan badan semua (kira macam dah siap mandi la), sental badan dengan limau nipis yang dipotong tadi. Then, bilas badan dengan air perahan limau tadi. Jirus air dari atas kepala. Make sure rambut dan badan semua kena air perahan limau tu.

4) Biarkan ia kering di badan seketika dan biarkan sahaja sisa-sisa limau yang melekat di badan dan rambut. Don't worry..mandi dengan air limau nipis ni tak melekit pun..malah buat badan lagi rasa fresh..^_^

Okay lepas dah siap mandi dengan air limau ni, boleh la cium-cium tangan sendiri. Belai rambut sendiri. Mesti bau limau kan? Hihi..Masalah kelemumur bukan sahaja dapat diatasi, malah rambut anda akan jadi lembut selembut-lembutnya macam anda pakai conditioner! Mesti sepanjang hari rasa nak belai rambut je nanti! Haha~

~Selamat Mencuba~

Cerita Di Sebalik White Coffee

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua! 
White coffee sedap kan? Siapa suka minum white coffee kita memang geng! Hehehe~ Tapi tahukah anda dari mana asalnya white coffee ini? Tempat mana yang paling best buat white coffee? Kalau nak tahu lebih lanjut tentang white coffee, anda boleh refer article The True Story Of White Coffee. Kat dalam artikel tu penuh dengan gambar-gambar menarik lagi. Hehehe.

Kalau kita perasan kat mana-mana tempat pun mesti ada Old Town White Coffee kan? Tengok namanya je pun dah menunjukkan dari mana asalnya white coffee ni. Okay sebenarnya white coffee ini berasal dari Ipoh Old Town. Haaa..Ipoh mali maaa! Patutlah Ipoh White Coffee yang Elyn selalu beli tu sedap je rasanya. Rupanya white coffee memang berasal dari Ipoh. Bangga jap jadi orang Perak. Hihihi~ So kalau pergi Ipoh, jangan lupa minum white coffee kat sana taw! 

~Jom berehat bersama Ipoh White Coffee~

Destinasi Bajet: Tempat dan Aktiviti Menarik di Port Dickson

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Yuhuuuu..haaa..nampak tak kegembiraan update blog di situ? Hihihi~
Meh sini Elyn nak kongsi dengan anda semua sedikit info tentang apa yang best di Port Dickson. Siapa tak tahu Port Dickson atau lebih dikenali dengan nama PD, dia bukan orang Malaysia. Eh??! Haha..Actually PD merupakan pantai yang paling popular di Negeri Sembilan. Okay..jom layan gambar sambil baca info yang Elyn selitkan di situ ye. This is unplanned trip with my friend, Izyan. Just think and go!

Okay first skali kami pergi ke Eagle Ranch Resort. Eagle Ranch Resort ini tempatnya memang menarik. Accommodation tersangatlah awesome! It's very unique. Tak macam tempat lain yang biasanya berbentuk petak je kan. Ada macam-macam aktiviti yang anda boleh buat kat sini. Recommended bagi sesiapa yang nak buat team building kat sini. Nak tahu info lanjut, boleh ke laman web Eagle Ranch Resort.
Kami beli package voucher untuk Go Kart & Horse Riding. Tak mahal. Only RM38/pax. If nak main archery pun ada. Shooting gallery pun ada. Tapi harga pakej lain-lain la. Untuk newbie boleh la ambil pakej-pakej macam ini. Tapi untuk yang pro, tak perlu rasanya. Haha!
Okay lepas kami dah bersuka ria di Eagle Ranch Resort, kami singgah makan pula di gerai tepi jalan yang tak jauh dari situ. Kat situ ada makanan yang sesuai dimakan ketika cuaca panas seperti ABC dan cendol. Pisang goreng, roti sardin, putu piring pun ada. Even burger pun ada dijual di situ. Makanan panas seperti bihun sup, mee kari dan laksa juga ada. Harga memang berbaloi. Harga untuk makanan panas cuma RM3/mangkuk. Rasanya pun not bad.
Okay sambil makan sambil berfikir ke mana lagi kami nak pergi selepas ini. So kami decide nak pergi ke Teluk Kemang. Teluk Kemang sangat famous di PD. Ramai yang pergi PD bermandi-manda di Teluk Kemang sebab kat sini tempat makan pun banyak, tempat untuk beli cenderahati pun banyak. Bagi yang nak berkelah tu memang sesuai sangat pergi ke Teluk Kemang sebab banyak kerusi dan meja disediakan di tepi pantai. Siap ada payung sekali. So tak la panas kan? Kat situ anda boleh naik bot yang boleh naik ramai-ramai khas untuk menikmati pemandangan di tengah laut. Selain itu, anda juga boleh main banana boat, kayak dan jet ski. Tapi kami tak main semua tu di sini. Kenapa? Sebab kami tak suka tempat yang ramai orang. Tak best. Haha! So kami decide untuk pergi ke Blue Lagoon atau nama melayunya Tanjung Biru. Tapi sebelum itu, kami singgah dulu di kedai cenderahati yang ada di situ. Elyn just beli t-shirt je sehelai. Harganya RM20.
Okay bagi sesiapa yang tak berapa suka nak mandi-manda kat tempat yang ramai sangat orang, anda boleh pergi ke Blue Lagoon. Kalau nak bermalam, boleh stay kat Tanjung Biru Condominium. Tempat tu sangat strategik sebab dekat sangat dengan pantai. Boleh jalan kaki je. Pastu kalau malam-malam rasa panas, boleh buka sliding door tu and terus terjun dalam swimming pool kat situ. Best gila kan? Okay itu yang Elyn pernah buat dengan kawan-kawan masa praktikal untuk meraikan tamatnya praktikal kami di Mesiniaga Berhad. Serious best! Okay kat Blue Lagoon ni juga ada banana boat and kayak. So kami pilih untuk main kayak sebab kami cuma berdua. Kalau nak main banana boat best main ramai-ramai. Main kayak cuma RM10/pax/hour. Best juga la sampai jauh ke tengah laut. Dengan ombak laut lagi. Memang best sampai berani selfie lagi tengah laut. FYI, Elyn bawa hp and kunci kereta sekali masa berkayak sebab takkan la nak tinggal kat orang yang tukang jaga tu pulak kan. So abang tu bagi plastik kat Elyn untuk letak hp dan kunci kereta supaya tak basah kena air masa berkayak nanti. Thanks abang kayak. LOL.
Okay dah habis kayaking, kami terus balik ke Senawang. Pengalaman yang tidak akan dilupakan dan InsyaAllah akan datang ke Port Dickson lagi. Btw, Elyn happy sangat sebab muka dah tak sunburn lagi even berjemur tengah panas terik. Kalau tak dulu berjemur sekejap pun dah sunburn. Thanks to Vitamin C & Vitamin E Shaklee. ^_^

Go Kart & Horse Riding = RM38
Bihun sup + teh o ais = RM4
T-Shirt = RM20
Kayaking = RM10
Total = RM72

~Thanks for reading~

Keywords:
Review Eagle Ranch Resort
Review Teluk Kemang
Review Blue Lagoon

Kelebihan Vitamin C

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Secara umumnya ramai yang tahu vitamin C ini bagus untuk kulit. Ye betul ia bagus untuk kulit. Selain itu, vitamin C juga merupakan satu antioksidan yang kuat. Vitamin C merupakan nutrien yang mempunyai fungsi menyeluruh yang dapat menyokong kesihatan jantung, kesihatan imun, keutuhan sel serta kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan pembuluh darah.
Sustained Release Vita-C Plus 500mg
All-Natural Vitamin C Delivered Hour After Hour
180 tablet/180 sajian

Apakah kelebihan vitamin C Shaklee dengan vitamin C yang lain?
  • Shaklee Sustained Release Vita-C Plus merupakan produk pertama yang menawarkan vitamin C dengan kawalan pelepasan secara semulajadi yang menggunakan proprietari dengan sistem penyaluran semulajadi yang melepaskan vitamin C sedikit demi sedikit dalam masa lima jam.
Siapa yang perlu mengambil vitamin C?
  • Mereka yang inginkan kulit yang cantik, licin dan tegang kerana vitamin C membantu pembentukan kolagen dalam badan.
  • Mereka yang menghidap penyakit darah tinggi kerana dengan pengambilan vitamin C, ia dapat mengelakkan pesakit daripada terkena strok dan penyakit jantung tersumbat. Vitamin C dapat menjaga salur darah agar tidak mudah pecah, mencegah pengerasan salur darah dan membantu proses metabolisma kolestrol.
  • Mereka yang merokok kerana vitamin C dapat membersihkan darah dan mengelakkan buah pinggang kita daripada mengalami kerosakan yang teruk.
  • Mereka yang selalu mengalami stress atau tekanan kerana stress boleh memusnahkan vitamin C dalam badan. Mengikut Dr Bruce Miller, "the more you stress, the more you need vitamin C". Apabila badan kekurangan vitamin C, sistem keimunan kita menjadi lemah dan mudah diserang penyakit.
  • Mereka yang mengalami pendarahan pada badan, lebam-lebam, gusi berdarah, gigi mudah tercabut, luka lambat sembuh, dan pendarahan dalam otot dan sendi. Ini disebabkan oleh kekurangan vitamin C dalam badan kerana vitamin C umpama gam yang melekatkan sel-sel lalu menjadikan tisu-tisu dalam badan kita tidak mudah koyak atau terluka.
  • Mereka yang tidak suka makan buah-buahan atau sayur-sayuran. Kita digalakkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran lima kali sehari. Namun ada di antara kita yang tidak suka atau tidak sempat untuk makan seperti yang disyorkan. Jadi, vitamin C tidak dapat diserap oleh badan secara optimum dan lebih banyak keluar melalui air kencing. Menurut Dr Bruce Miller, "dos yang dicadangkan ialah 500mg sehari iaitu bersamaan dengan 7 setengah biji buah oren".
Cara pengambilan vitamin C Shaklee:
  • 1 biji sehari diambil selepas breakfast/dinner. Best taken with Vita-Lea.
Harga vitamin C Shaklee:
  • Harga sebotol vitamin C Shaklee adalah RM92.50. 
  • Jika anda ingin mendapatkan harga diskaun, boleh hubungi Elyn dengan kadar yang segera.

Dzailin Dzulkaflie,
Shaklee Independent Distributor
ID: 1136333
SMS/WhatsApp: 0102665956

Cara Pengambilan Supplement Shaklee

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Amat penting bagi setiap customer Shaklee mengetahui cara pengambilan atau pemakanan setiap supplement Shaklee yang diambil. Jika tersalah ambil atau tidak mengikut kadar yang dicadangkan, maka nutrisi pada vitamin tersebut tidak dapat diserap sepenuhnya oleh badan. Oleh itu amat penting bagi anda membeli produk Shaklee daripada agen yang betul-betul faham dengan produk tersebut.

Berikut adalah cara pengambilan supplement Shaklee:

  1. Vita-Lea: 2 biji sehari diambil selepas breakfast (1 biji) dan selepas dinner (1 biji). Best taken with Vitamin C dan elakkan diambil bersama minuman/makanan bersusu.
  2. Vita-C Plus: 1 biji sehari diambil selepas breakfast/dinner. Best taken with Vita-Lea.
  3. Vita-E Complex: 1 biji sehari diambil sebelum tidur.
  4. B-Complex: 1 biji sehari diambil selepas breakfast.
  5. Zinc Complex: 1 biji sehari sebelum makan.
  6. Lecithin: 6 biji sehari diambil selepas lunch (3 biji) dan selepas dinner (3 biji). Boleh ikut cara pengambilan DI SINI.
  7. Alfalfa Complex: Maksimum 10 biji sehari. Boleh ikut cara pengambilan DI SINI
  8. ESP: Sehari tidak boleh lebih daripada 3 sudu besar. Terpulang pada anda sama ada nak minum sekali gus atau 3 kali minum pada waktu yang berlainan. Boleh dicampur bersama air milo/horlick dan lain-lain kecuali air teh/kopi kerana ia akan mengganggu penyerapan vitamin. ESP tidak boleh dibancuh dengan air yang mendidih kerana ia boleh merosakkan struktur protein.
  9. OsteMatrix: 4 biji sehari diambil selapas breakfast (2 biji) dan selepas dinner (2 biji).
  10. OmegaGuard: 2/3 biji sehari diambil sebelum lunch dan dinner.
  11. Garlic Complex: 2 biji sehari selepas makan.
  12. Herb-Lax: 2 kali seminggu diambil sebelum tidur
  13. GLA Complex: 2 biji sehari diambil selepas breakfast (1 biji) dan selepas dinner (1 biji).

Jika anda mempunyai sebarang keraguan atau pertanyaan mengenai supplement Shaklee, anda boleh hubungi Elyn untuk mendapatkan konsultasi secara percuma.

Dzailin Dzulkaflie,
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID: 1136333
SMS: 0102665956
FB: Dzailin Dzulkaflie

Kelebihan Vita-Lea

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Hari ini Elyn kongsikan dengan anda tentang kelebihan Vita-Lea. Vita-Lea adalah supplement seimbang yang diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.
Vita-Lea
Iron Formula

Multivitamin & Multimineral
120 tablet/60 sajian

Kelebihan Vita-Lea:
  • Meningkatkan kesihatan dan kecergasan menyeluruh
  • Menyokong jangka hayat hati, usus dan kesihatan mata
  • Meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi
  • Memberikan perlindungan terhadap kerosakan akibat serangan radikal bebas
Perbezaan Vita-Lea Shaklee dengan produk yang lain:
  • Disokong oleh 7 kajian klinikal
  • Teknologi salutan mikro membantu dalam pembebasan segera di dalam perut untuk meningkatkan penyerapan asid folik dan vitamin B penting yang membantu menghasilkan dan memelihara sel-sel baru.
  • Vita-Lea menjalani lebih daripada 340 ujian kawalan mutu untuk memastikan ketulenan dan keberkesanan produk.
Cara Pengambilan Vita-Lea Shaklee:

Dzailin Dzulkaflie,
Shaklee Independent Distributor
ID: 1136333
SMS: 0102665956

Cara Makan Lecithin Shaklee

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Cara makan Lecithin Shaklee dengan betul:

Makan 6 biji sehari selepas makan.

2 Kali Sehari
- Makan 3 biji selepas lunch
- Makan 3 biji selepas dinner

Banyakkan minum air. Kalau ambil Lecithin dengan Alfalfa, sila jarakkan pengambilannya.

Contoh jadual pengambilan Alfalfa dan Lecithin:
Breakfast: 2 biji Alfalfa
Minum pagi: 3 biji Lecithin
Lunch: 2 biji Alfalfa
Minum petang: 3 biji Lecithin
Dinner: 2 biji Alfalfa

Link to this post:
Set Kuruskan Badan Dengan Shaklee

Dzailin Dzulkaflie,
Shaklee Independent Distributor
ID: 1136333
SMS: 0102665956
FB: Dzailin Dzulkaflie

Cara Makan Alfalfa Complex Shaklee

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Mungkin ramai yang tak tahu cara makan Alfalfa Complex Shaklee untuk kesan yang maksimum.
Sebenarnya bergantung kepada diri anda sendiri nak ambil berapa biji sehari. Tapi kalau untuk kesan yang maksimum, anda boleh cuba amalkan cara ini:

1 Kali Sehari
- Makan 6 biji selepas breakfast

2 Kali Sehari
- Makan 3 biji selepas breakfast
- Makan 3 biji selepas lunch

3 Kali Sehari
- Makan 2 biji selepas breakfast
- Makan 2 biji selepas lunch
- Makan 2 biji selepas dinner

Bagi anda yang mungkin baru nak try consume Alfalfa Complex ini, anda boleh cuba cara ini:

- Makan 2 biji selepas breakfast
- Makan 2 biji selepas dinner
Bila dah rasa serasi dan tiada kesan lain, boleh tambah kuantiti.
Maksimum kuantiti yang boleh diambil dalam sehari adalah 10 biji sehari.

Alfalfa Complex mesti diambil selepas makan. Banyakkan minum air. Kalau ambil Lecithin dengan Alfalfa, sila jarakkan pengambilannya.

Contoh jadual pengambilan Alfalfa dan Lecithin:
Breakfast: 2 biji Alfalfa
Minum pagi: 3 biji Lecithin
Lunch: 2 biji Alfalfa
Minum petang: 3 biji Lecithin
Dinner: 2 biji Alfalfa

Link to this post:
Set Kuruskan Badan Dengan Shaklee

Dzailin Dzulkaflie,
Shaklee Independent Distributor
ID: 1136333
SMS: 0102665956
FB: Dzailin Dzulkaflie

Set Kuruskan Badan Dengan Shaklee

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Jom kita berkenalan sikit dengan set untuk kuruskan badan dari produk Shaklee.
Set Kurus terdiri daripada (Lecithin + Alfalfa Complex + Herb-Lax).
Elyn akan ceritakan secara ringkas tentang apa kebaikan Lecithin, Alfalfa Complex dan Herb-Lax.

Lecithin: Membantu membakar lemak berlebihan dalam badan
Alfalfa Complex: Menyingkirkan lemak yang terbakar keluar dari badan
Herb-Lax: Menyingkirkan toksin dan detox

Set Kurus 1 (Lecithin + Alfalfa Complex (L) + Herb-Lax) = RM202.50

Set Kurus 2 (Lecithin + Alfalfa Complex (S) + Herb-Lax) = RM158.75

Untuk ketahui senarai harga bagi setiap produk untuk Set Kurus ini, anda boleh refer sini: http://www.dzailindzulkaflie.com/p/healthy-nutrition.html
Jika ingin mendapatkan 20% off from retail price, boleh hubungi elyn.

Link to this post:
Cara Makan Alfalfa Complex Shaklee
Cara Makan Lecithin Shaklee

Dzailin Dzulkaflie,
Shaklee Independent Distributor
ID: 1136333
SMS: 0102665956
FB: Dzailin Dzulkaflie

Tukar Profesion Jadi Designer

Assalamualaikum and hai semua..hopefully semua sihat-sihat la hari ni ye..Hari ni nak cerita sikit pasal tempahan kad kahwin. Kad kahwin yang aku tempah sumpah simple uols. Takde vogue-vogue bagai. Sebab bagi aku buat kad kahwin gempak-gempak tu satu pembaziran. Ye la..kalau gempak, confirm la mahal kan. Buat kad bukannya 1 or 2pcs. Paling kurang pun 500pcs.

Okay selama 4 hari dah aku cuti, aku rasa macam dah jadi designer la plak. Ini bukan designer baju okay. Tapi designer kad kahwin. Choii! Start (16/4/14, 12:53 PM) designer kad kahwin tu dah mula hantar 1st draft kat aku untuk review sebelum bersetuju untuk dicetak. So aku pun review la. For the 1st draft, memang banyak aku komen. Salah ejaan kat Bunting la..ayat tak betul la..ayat tak berapa best la..adoi..mesti bengkek je kan designer tu bila tengok aku komen itu ini. Haha! Tapi nak buat macam mana.."Customer always right!" (chuckle)

Okay 2nd draft designer tu hantar kat aku pada (17/4/14, 10:24 AM). Still aku ada komen kat image tu. Ada je yang tak kena. Aku reply balik kat dia pada jam 2:35 PM. Tak lama lepas aku hantar tu, cepat plak dia hantar 3rd draft (17/4/14, 2:48 PM). Adoi..makin bertambah kusut kepala aku. Apa yang aku minta tak sama dengan apa yang dia buat. (facepalm) Mungkin dia salah faham kot. Kalau aku duduk sebelah dia, dah lama benda ni setel aku rasa.

Okay then aku reply balik pada jam 3:44 PM. Kali ni aku siap attach lagi image .psd and .png untuk dia replace image yang salah tu. Aku siap guna Photoshop bagai nak review kad kahwin ni. Adoi.. Kalau macam ni baik aku 100% design kad kahwin sendiri and hantar print je. Tujuan utama kita tempah tu sebab tak nak menyusahkan diri. Tapi ini lain plak jadinya. Bertambah susah je rasa. Huhu. Macam 70% aku edit balik. Huhuhu. (feeling frustrated)

Then hari ini baru aku buka balik email untuk cek ada tak dia hantar 4th draft (18/4/14, 1:07 PM) untuk aku review. Fuhh..nasib baik ada. Then aku tengok macam dah okay sikit la walaupun ada image yang aku nak tu dia ganti dengan image lain yang lebih kurang. Tapi still buruk dari image yang aku bagi. Huhu. Tapi since aku dah malas nak komen dah, so aku pun reply suruh dia proceed untuk print.

Bagi aku, nak jadi designer ni kena la kreatif and pandai guna macam-macam software yang berkaitan untuk design. Lagi satu, kena banyak bersabar jugak la dengan karenah customer yang fussy tahap gaban macam aku ni. Hahaha.

Aku tak kisah la kalau ada orang kata macam ni: "Ala..kad kahwin je pun..bukannya orang simpan buat kenangan pun.." Ye..memang betul... Tapi kalau boleh aku nak kepuasan dalam setiap perkara yang aku buat. Tak nak la cincai boncai. Walaupun majlis aku lambat lagi, tapi aku dah start tempah kad kahwin bulan 4. Selalunya orang tempah kad kahwin 3 bulan sebelum. Tapi aku tempah tuttt bulan sebelum. Sebab apa? Sebab aku tak nak buat kerja last minute untuk majlis besar macam ni.

Okay thanks for reading. ^_^

Tragedi yang Menimpa Pesawat MH370

Assalamualaikum and hi semua!
Hari ini elyn percaya ramai yang sedang bersedih dengan berita yang disampaikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak pada jam 10pm malam tadi.
Masa dengar berita tu pun, elyn dah nak menangis rasa. Mana tak nya, setelah 17 hari pesawat MH370 hilang, akhirnya berdasarkan analisis baru yang disediakan oleh Inmarsat (syarikat UK yang menyediakan data satelit meliputi koridor utara dan selatan), Inmarsat dan AAIB (Cawangan Penyiasatan Kemalangan Udara UK) telah membuat kesimpulan bahawa MH370 terbang melalui koridor selatan, dan kedudukan terakhirnya adalah di tengah-tengah Lautan Hindi, di barat Perth.
Elyn ucapkan takziah kepada semua keluarga crew dan penumpang pesawat MH370. Terimalah dengan hati yang tabah dan redha. Yakinlah bahawa setiap yang berlaku ini ada hikmahnya yang tersembunyi.

Apabila berlaku kejadian seperti ini, mari kita sama-sama muhasabah diri. Secanggih mana pun teknologi itu, jangan kita lupa bahawa kuasa Allah mengatasi segala-galanya. Lihat sahaja kejadian yang menimpa kapal Titanic. Kapal Titanic dilengkapi dengan teknologi paling maju pada masa itu dan orang awam percaya bahawa ia “tidak mungkin tenggelam”. Tapi lihat apa yang berlaku? Kuasa Allah mengatasi segala-galanya.

Mari kita baca balik surah Yaasin ayat 41-44:

لَا الشَّمْسُ يَنبَغِي لَهَا أَن تُدْرِكَ الْقَمَرَ وَلَا اللَّيْلُ سَابِقُ النَّهَارِ وَكُلٌّ فِي فَلَكٍ يَسْبَحُونَ
41. Dan suatu tanda (kebesaran Allah yang besar) bagi mereka adalah bahwa Kami angkut keturunan mereka dalam bahtera yang penuh muatan.

وَآيَةٌ لَّهُمْ أَنَّا حَمَلْنَا ذُرِّيَّتَهُمْ فِي الْفُلْكِ الْمَشْحُونِ
42. dan Kami ciptakan untuk mereka yang akan mereka kenderai seperti bahtera itu [1269]. [1269] Maksudnya : binatang-binatang tunggangan, dan alat-alat pengangkutan umumnya.

وَخَلَقْنَا لَهُم مِّن مِّثْلِهِ مَا يَرْكَبُونَ
43. Dan jika Kami menghendaki nescaya Kami tenggelamkan mereka, maka tiadalah bagi mereka penolong dan tidak pula mereka diselamatkan.

وَإِن نَّشَأْ نُغْرِقْهُمْ فَلَا صَرِيخَ لَهُمْ وَلَا هُمْ يُنقَذُونَ
44. Tetapi (Kami selamatkan mereka) kerana rahmat yang besar dari Kami dan untuk memberikan kesenangan hidup sampai kepada suatu ketika.

-DaripadaNya kita datang, kepadaNya kita kembali-

Kelebihan Solat Sunat Subuh

Assalamualaikum and hi semua!
Hari ini elyn nak share kelebihan atau ganjaran yang kita dapat bila kita buat Solat Sunat Subuh atau dikenali dengan nama Solat Fajar atau Solat Qabliyah.

Tahu tak yang solat sunat Subuh adalah solat sunat yang paling banyak pahalanya jika dibandingkan dengan solat sunat yang lain.

"Dua rakaat fajar (solat sunat sebelum ataupun qabliyah Subuh) lebih baik daripada dunia dan seisinya." (Hadis Riwayat Muslim)

Segala dunia dan isinya tidak lebih baik dari solat sunat fajar ini. Dalam situasi apa pun, jangan tinggalkan solat sunat Subuh ini kerana Rasulullah SAW sendiri memesan dalam situasi apa pun sama ada dalam perjalanan ataupun dalam pertempuran, jangan tinggalkan solat sunat Subuh.

Diriwayatkan dari Sayyidah Aisyah r.a., beliau berkata:
"Tidak ada solat sunat yang lebih diperhatikan Rasulullah SAW selain solat sunat sebelum Subuh." (HR Al-Bukhari)

Cara-cara menunaikan solat sunat Subuh:

1) Pastikan sudah masuk waktu Subuh

2) Niat

3) Bacaan Surah

Rakaat 1: Surah Al-Kafirun
Rakaat 2: Surah Al-Ikhlas


Sebenarnya elyn baru tahu kelebihan menunaikan solat sunat Subuh ini semasa menghadiri kursus kahwin hari tu. Sangat bersyukur sebab rasanya masih belum terlambat untuk elyn start amalkan solat sunat Subuh ini. Bukannya lama pun kan. Dalam 3 minit je.

Jom sama-sama kita perbaiki diri untuk menjadi insan yang tidak berada dalam kerugian. Solat sunat Subuh ini adalah salah satu shortcut untuk dapat banyak pahala. Kita dah la banyak dosa, so jangan la malas untuk tambah pahala.

Renung-renungkan, fikir-fikirkan dan selamat beramal. ^_^

77% Off from Photobook Malaysia

Assalamualaikum and hi!
Ingat tak post semalam yang aku tulis tak sabar nak balik rumah tu? Haa..post ini adalah jawapan kepada post semalam. Haha!
Hari ini aku nak share about special discount from Photobook Malaysia bagi sesiapa yang ingin memiliki Poster bersaiz A3 dengan harga yang paling murah! Kenapa aku cakap murah? Sebabnya normal price untuk 4-Piece Personalised A3 Poster Prints adalah berharga RM107 include postage. But now Photobook Malaysia bermurah hati memberi diskaun sebanyak 77% untuk 4-Piece Personalised A3 Poster Prints. Boleh pilih either nak portrait or landscape orientation.
4 keping poster yang penuh dengan gambar-gambar Majlis Pertunangan aku yang lepas. Kualiti bagus. Submit order 10/3, sampai kat rumah 12/3. Cepat gila kan? Lepas ini boleh frame dan gantung dalam bilik. Hihi!

Kalau korang tak nak terlepas peluang memiliki 4 keping poster bersaiz A3 dengan harga yang murah, korang boleh order di SINI dan klik Buy Now! Lepas dah dapat voucher code tu, download and install software yang disediakan untuk design sendiri korang punya poster. Dah siap design semua, boleh terus submit dan ikut arahan seperti yang tertera di bahagian 'HOW IT WORKS'. Cepat-cepat dapatkan voucher code sebelum deal tamat!

#6 Wordless Wednesday


Tak sabar nak balik rumah woi! Why? 
Okay wait for my next post!

Okay bye! ^_^





Kursus Kahwin 2014

Assalamualaikum and hi!
Post kali ini aku nak share pengalaman menghadiri kursus kahwin di Seremban, Negeri Sembilan. Aku ambil kursus kahwin di Usrati Centre, Sikamat pada 8 & 9 Mac 2014. Okay yang bestnya tentang Usrati Centre ini, penceramah-penceramah dia memang terbaik! Pandai buat lawak dan pandai attract orang untuk dengar ilmu yang dikongsi oleh mereka. Alhamdulillah aku dapat banyak ilmu selama 2 hari menghadiri kursus kahwin ini.

Keistimewaan Usrati Centre
Okay nak tahu tak apa yang membezakan Usrati Centre dengan pusat-pusat kursus kahwin yang lain? Haaa..sebenarnya owner Usrati Centre ini adalah seorang doktor. Klinik dia pun dekat je dengan Usrati Centre ini. Yang paling best ambil kursus kahwin di sini adalah disebabkan ada satu slot yang diajar oleh doktor itu sendiri secara percuma kepada para peserta. Slot itu tidak termasuk dalam tentatif kursus pra perkahwinan. Slot itu bertajuk ovulation, perception and gender selection. Antara 2 perkara yang aku ingat adalah macam mana nak dapat anak lelaki/perempuan dan macam mana nak tahu waktu subur isteri. Memang menarik! Untuk yang plan nak dapat anak cepat/lambat, anak lelaki/perempuan, boleh try cara yang diajar oleh doktor itu. InsyaAllah berkesan. ^_^

Okay untuk mereka yang berada di sekitar Negeri Sembilan dan tak ambil lagi kursus kahwin, aku syorkan korang ambil kat sini. Daftar online kat blog Usrati Centre. Nak parking kereta/motor pun senang. Penceramah best. Breakfast and lunch disediakan. Yuran standard RM80. Sijil terus dapat sebaik sahaja tamat kursus.

Yeay! Dah boleh kahwin! :-P

Keyword:
Kursus kahwin area Seremban

Special Offer for Domain .COM

Assalamualaikum and hi!
Actually tadi tergerak hati nak tukar blogspot aku yang berhabuk ni ke domain .com. So terus la jari ini menaip URL GoDaddy di Chrome browser. Sekali tengok ada special offer plak untuk domain .com. So tunggu apa lagi? Rembat je terus! Haha.
Ce intai aku punya URL blog sekarang apa? www.dzailindzulkaflie.com kan? Yeayyy! Dah takde lagi .blogspot macam dulu. Hihi. Baru la semangat nak blogging semula. Ceh! Kononnnnn..haha.
Btw, untuk korang yang rasa nak ada domain .com dengan harga serendah RM10 setahun, boleh la usha website GoDaddy sekarang. Tak tahu la offer dia ni sampai bila. TAPI! Korang kena tahu yang special offer ini untuk first year je taw! Means RM10 tu untuk first year je. Untuk renew for the next year, korang kena bayar macam harga asal dia la. Hehe.

If korang tak nak beli domain GoDaddy sebab rasa macam mahal sangat kan, korang boleh beli domain kat Exabytes yang pada aku kira murah juga la. Tapi since dari dulu pun aku memang beli domain dengan GoDaddy, so untuk personal blog pun aku nak beli dari GoDaddy juga. Kira pembeli domain setia gitu. Haha!

So happy blogging semua! Eh?! ^_^

Keyword : Domain paling murah

Review : The Beggar Hero

Assalamualaikum and hi!
Hari ini terasa macam nak buat review filem pulak. Hihi.
So filem yang terpilih untuk di'review' adalah filem The Beggar Hero. Aku cerita main point je la kat sini ye sebab nanti kalau cerita full, tak best la kalau dah tahu kronologi cerita tu kan. Hehe.
Actually filem ini adalah sebuah filem Cina yang bagi aku not bad la jalan cerita dia. Boleh gelak-gelak jugak la kalau tengok. Filem ini diarahkan oleh Bryan Gao. Kisahnya dari awal sampai akhir tentang pengemis. But seriously cerita ini best la bagi aku sebab dia ada isi. Tagline dia yang aku tak lupa sampai sekarang ialah "Nothing is impossible".

 FYI, ini adalah filem Cina pertama yang aku tengok kat wayang dengan En Tunang. Ini juga adalah kali pertama kami tengok wayang yang dalam hall tu semuanya Chinese, cuma kami je Malay. Haha. Asalnya kami nak tengok cerita lain tapi sebab cerita tu not available untuk waktu itu, so terpaksalah pilih cerita yang ada je. Huhu. But luckily kami pilih untuk tengok cerita ni. Tak menyesal okay! ^_^

Details Majlis Pertunangan Dzailin!

Assalamualaikum and hi!
Entri kali ini elyn just nak share details mengenai majlis pertunangan elyn.
Pelamin (Nana Sa'at Bridal) - Cantik! Ramai yang puji pelamin tu cantik. Ada yang kata dah macam nak nikah dah. Haha. Gambar full pelamin ada kat SINI. Ada yang datang lambat sikit dalam pukul 4 lebih camtu tapi sayang mereka tak sempat nak tengok pelamin sebab pekerja-pekerja kak nana dah buka pelamin time tu. Huhu. Actually idea asal elyn nak guna pelamin panel je..tapi bila tengok langsir kat rumah ni macam cantik je untuk jadi backdrop pelamin, 2 hari sebelum majlis tu elyn whatsapp kak nana untuk bagitahu nak guna langsir sendiri instead of panel. Then kak nana pun setuju. Hihi!

Baju (Nana Sa'at Bridal) - Puas hati! Elyn sendiri puas hati dengan baju tunang tu. Rasa macam simple dah baju tu tapi ada juga yang cakap baju tu macam baju nak kahwin pun ada. Erkkk..elyn rasa tak kot..sebab kalau baju kahwin mesti lagi grand dari baju tu kan..mesti yang jenis meleret-leret sapu lantai bagai..haha! Btw baju tu warna pink. Ada juga yang cakap macam warna peach. Hurm..maybe sebab lighting tu yang menampakkan baju tu macam warna peach.

Make up (Nana Sa'at Bridal) - Nice! First time diri ini disolek oleh MUA. Haha! Rasa janggal pun ada bila orang make up kan muka ni. First time tengok cermin lepas dimekap, memang macam bukan pandang diri sendiri je rasa. Muka dah jadi orang lain. Even family pun cakap camtu. Haha! Elyn tanya juga kat family and friends, make up ni tebal sangat ke? Tapi mereka semua cakap make up ok je..cantik je..tak tebal pun. Aikkk..elyn rasa pelik bila dengar mereka cakap camtu sebab elyn rasa macam MUA tu make up elyn tebal sangat. Huhu. Rupa-rupanya tak..nasib baik..lega dengar..hihi!
Photographer (artExplorationPhotography) - Terbaik! Alhamdulillah dapat OP yang sangat memahami diri ini tak pandai posing. Haha! Elyn posing ikut kata OP je la. Nasib baik dapat OP yang sempoi. Sangat selesa bekerjasama dengan beliau. OP siap bawa elyn pergi outdoor photoshoot lagi. Memang terbaik!

Jamuan makan (Rewang) - Cukup! Alhamdulillah..makanan semua cukup untuk tetamu yang hadir. Semua hidangan dimasak sendiri. Jiran-jiran banyak tolong masak. Actually ada 2 majlis. First buat majlis tahlil dan doa selamat dulu. Then baru proceed dengan majlis pertunangan elyn.
Khemah (Sewa) - Selesa! Untuk majlis pertunangan ni, parents decide untuk pasang 2 khemah je. Kalau pasang 1 khemah je takut tak cukup space plak kan. Lagipun kalau pasang 2 khemah rasa selesa sikit untuk tetamu yang hadir. Warna scallop khemah purple putih. Elyn request purple pink tapi takde. Huhu.
Hantaran (D.I.Y) - Simple! Mostly barang-barang hantaran atas dulang tu elyn DIY. Penat memang penat tapi berbaloi tengok hasil sendiri. Walaupun tak seberapa tapi yang penting ikhlas. Haha! Last minute punya kerja memang penat. 3 hari sebelum majlis baru start buat. Gila tak penat! Haha. Untuk kahwin nanti 2 minggu sebelum elyn dah nak start buat hantaran. Belajar dari kesilapan la konon. Hihi.

For me, everything was perfect! Syukur alhamdulillah..syukur sangat-sangat majlis berjalan dengan lancar sekali. Thanks kepada semua ahli keluarga dan jiran tetangga yang banyak membantu sebelum dan sepanjang majlis berjalan.

Happy Engagement Day Dzailin!

Assalamualaikum and hi semua!
Syukur Alhamdulillah..elyn dah pun bergelar tunangan orang. Lepas ini dah tak boleh nakal-nakal lagi dah. Hihi. Hari ini elyn nak share sikit story tentang majlis pertunangan elyn yang telah berlangsung pada 2 Februari 2014.

Baju, pelamin dan mekap : elyn menggunakan khidmat dari Nana Sa'at Bridal. Service mereka memang tip top! Highly recommended untuk bride to be area Senawang especially.

Official photographer : elyn menggunakan khidmat dari artExplorationPhotography. Highly recommended juga untuk bride to be area Senawang. 

Makanan dan minuman tetamu : Jiran-jiran elyn datang tolong ibu masak kat rumah je. Expected tetamu yang datang lebih kurang dalam 100 orang. Pihak lelaki datang dengan 5 buah kereta. 2 MPV, 2 Sedan dan 1 Hatchback. Ramai juga yang datang rupanya. Hehehe. Alhamdulillah makanan semua cukup.

Hantaran : Sebanyak 7 dulang hantaran dari pihak lelaki berbalas 9 dulang hantaran dari pihak perempuan.
Bab details pasal hantaran nanti elyn buat satu lagi post okay. ^_^

Ok kat bawah ini elyn share gambar pelamin dan gambar elyn. Gambar kat bawah ini adalah dari kamera akak elyn. Gambar-gambar yang lain semuanya dekat kamera OP lagi. Huhuhu.

Ini gambar mini pelamin pertunangan elyn. Elyn request kat bridal tu nak guna langsir sendiri je. Hihi.

Future MIL menyarungkan cincin ke jari manis ku tanda bertunang dengan anak lelakinya. Hehehe. 
Btw, dah siap pakai shawl semua, baru elyn perasan yang mak andam pakaikan inner yang jenis ada sanggul tu. Adehh..sebenarnya elyn tak suka nampak macam sanggul kat kepala tu..huhu..tapi dah semuanya siap dipakaikan, terpaksa juga la terima..huhuhu~

Gambar-gambar yang lain semuanya dekat OP. Nanti la elyn update okay. Hihi.

Ok la..sampai di sini sahaja post kali ini. Encik Tunang suruh survey tempat-tempat honeymoon plak pasni. Hehe.

Ok bye! Thanks for reading! Doakan hubungan elyn dengan Encik Tunang kekal sehingga ke jinjang pelamin dan ke akhir hayat. InsyaAllah. ^_^



up