Cara Menghilangkan Kelemumur dan Melembutkan Rambut Secara Tradisional

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Anda ada masalah kekusutan rambut? Dah guna pelbagai shampoo and conditioner but still kusut? Juga menghadapi masalah kelemumur? Yes anda perlu baca post ini kerana ia sedikit sebanyak dapat membantu anda untuk atasi masalah tersebut. Wahhh..macam buat iklan dalam tv plak..kahkahkah!

Okay straight to the point. Tahu tak apa keistimewaan limau nipis? Haaa..banyak kelebihan limau nipis ni sebenarnya. Selain boleh buat teh o ais limau, limau nipis juga digunakan dalam perubatan dan kecantikan. Tapi kat sini Elyn just nak focus tentang kelebihan limau nipis dalam kecantikan.

Rasanya ramai yang tahu limau nipis boleh memecahkan lemak dalam badan kan? Tapi tak ramai yang tahu limau nipis boleh menghilangkan kelemumur sekaligus melembutkan rambut dan juga boleh mengharumkan bau badan. Okay caranya cukup mudah. Don't worry..ikut sahaja steps seperti di bawah.
1) Ambil sebiji limau nipis dan potong kepada 4 bahagian. Kiri, kanan, depan, dan belakang. Sila lihat gambar di bawah kalau tak tahu cara nak potong. Means nanti ada 5 bahagian la semuanya termasuk bahagian tengah.

2) Isi air dalam 1/3 baldi macam tu. Then, masukkan kelima-lima bahagian limau tadi di dalam baldi yang berisi air tersebut. Then, perahkan ia sambil berselawat. Make sure perah limau tu dalam air dan bukannya atas permukaan air. So that takde la nanti air limau yang diperah tu terpercik ke luar.

3) Bila dah siap bersihkan badan semua (kira macam dah siap mandi la), sental badan dengan limau nipis yang dipotong tadi. Then, bilas badan dengan air perahan limau tadi. Jirus air dari atas kepala. Make sure rambut dan badan semua kena air perahan limau tu.

4) Biarkan ia kering di badan seketika dan biarkan sahaja sisa-sisa limau yang melekat di badan dan rambut. Don't worry..mandi dengan air limau nipis ni tak melekit pun..malah buat badan lagi rasa fresh..^_^

Okay lepas dah siap mandi dengan air limau ni, boleh la cium-cium tangan sendiri. Belai rambut sendiri. Mesti bau limau kan? Hihi..Masalah kelemumur bukan sahaja dapat diatasi, malah rambut anda akan jadi lembut selembut-lembutnya macam anda pakai conditioner! Mesti sepanjang hari rasa nak belai rambut je nanti! Haha~

~Selamat Mencuba~

0 7 Comments:

Post a Comment


up