Destinasi Bajet: Tempat dan Aktiviti Menarik di Port Dickson

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Yuhuuuu..haaa..nampak tak kegembiraan update blog di situ? Hihihi~
Meh sini Elyn nak kongsi dengan anda semua sedikit info tentang apa yang best di Port Dickson. Siapa tak tahu Port Dickson atau lebih dikenali dengan nama PD, dia bukan orang Malaysia. Eh??! Haha..Actually PD merupakan pantai yang paling popular di Negeri Sembilan. Okay..jom layan gambar sambil baca info yang Elyn selitkan di situ ye. This is unplanned trip with my friend, Izyan. Just think and go!

Okay first skali kami pergi ke Eagle Ranch Resort. Eagle Ranch Resort ini tempatnya memang menarik. Accommodation tersangatlah awesome! It's very unique. Tak macam tempat lain yang biasanya berbentuk petak je kan. Ada macam-macam aktiviti yang anda boleh buat kat sini. Recommended bagi sesiapa yang nak buat team building kat sini. Nak tahu info lanjut, boleh ke laman web Eagle Ranch Resort.
Kami beli package voucher untuk Go Kart & Horse Riding. Tak mahal. Only RM38/pax. If nak main archery pun ada. Shooting gallery pun ada. Tapi harga pakej lain-lain la. Untuk newbie boleh la ambil pakej-pakej macam ini. Tapi untuk yang pro, tak perlu rasanya. Haha!
Okay lepas kami dah bersuka ria di Eagle Ranch Resort, kami singgah makan pula di gerai tepi jalan yang tak jauh dari situ. Kat situ ada makanan yang sesuai dimakan ketika cuaca panas seperti ABC dan cendol. Pisang goreng, roti sardin, putu piring pun ada. Even burger pun ada dijual di situ. Makanan panas seperti bihun sup, mee kari dan laksa juga ada. Harga memang berbaloi. Harga untuk makanan panas cuma RM3/mangkuk. Rasanya pun not bad.
Okay sambil makan sambil berfikir ke mana lagi kami nak pergi selepas ini. So kami decide nak pergi ke Teluk Kemang. Teluk Kemang sangat famous di PD. Ramai yang pergi PD bermandi-manda di Teluk Kemang sebab kat sini tempat makan pun banyak, tempat untuk beli cenderahati pun banyak. Bagi yang nak berkelah tu memang sesuai sangat pergi ke Teluk Kemang sebab banyak kerusi dan meja disediakan di tepi pantai. Siap ada payung sekali. So tak la panas kan? Kat situ anda boleh naik bot yang boleh naik ramai-ramai khas untuk menikmati pemandangan di tengah laut. Selain itu, anda juga boleh main banana boat, kayak dan jet ski. Tapi kami tak main semua tu di sini. Kenapa? Sebab kami tak suka tempat yang ramai orang. Tak best. Haha! So kami decide untuk pergi ke Blue Lagoon atau nama melayunya Tanjung Biru. Tapi sebelum itu, kami singgah dulu di kedai cenderahati yang ada di situ. Elyn just beli t-shirt je sehelai. Harganya RM20.
Okay bagi sesiapa yang tak berapa suka nak mandi-manda kat tempat yang ramai sangat orang, anda boleh pergi ke Blue Lagoon. Kalau nak bermalam, boleh stay kat Tanjung Biru Condominium. Tempat tu sangat strategik sebab dekat sangat dengan pantai. Boleh jalan kaki je. Pastu kalau malam-malam rasa panas, boleh buka sliding door tu and terus terjun dalam swimming pool kat situ. Best gila kan? Okay itu yang Elyn pernah buat dengan kawan-kawan masa praktikal untuk meraikan tamatnya praktikal kami di Mesiniaga Berhad. Serious best! Okay kat Blue Lagoon ni juga ada banana boat and kayak. So kami pilih untuk main kayak sebab kami cuma berdua. Kalau nak main banana boat best main ramai-ramai. Main kayak cuma RM10/pax/hour. Best juga la sampai jauh ke tengah laut. Dengan ombak laut lagi. Memang best sampai berani selfie lagi tengah laut. FYI, Elyn bawa hp and kunci kereta sekali masa berkayak sebab takkan la nak tinggal kat orang yang tukang jaga tu pulak kan. So abang tu bagi plastik kat Elyn untuk letak hp dan kunci kereta supaya tak basah kena air masa berkayak nanti. Thanks abang kayak. LOL.
Okay dah habis kayaking, kami terus balik ke Senawang. Pengalaman yang tidak akan dilupakan dan InsyaAllah akan datang ke Port Dickson lagi. Btw, Elyn happy sangat sebab muka dah tak sunburn lagi even berjemur tengah panas terik. Kalau tak dulu berjemur sekejap pun dah sunburn. Thanks to Vitamin C & Vitamin E Shaklee. ^_^

Go Kart & Horse Riding = RM38
Bihun sup + teh o ais = RM4
T-Shirt = RM20
Kayaking = RM10
Total = RM72

~Thanks for reading~

Keywords:
Review Eagle Ranch Resort
Review Teluk Kemang
Review Blue Lagoon

2 comments:

  1. Wahhh.. cantiknya tempat ni.. pernah jugak bercuti di Port Dickson, tp masa tu sambil team building..

    http://miaqaisarah.com/2015/04/20/team-building-supermom-di-port-dickson-day-1/

    ReplyDelete


up