Details Majlis Pertunangan Dzailin!

Assalamualaikum and hi!
Entri kali ini elyn just nak share details mengenai majlis pertunangan elyn.
Pelamin (Nana Sa'at Bridal) - Cantik! Ramai yang puji pelamin tu cantik. Ada yang kata dah macam nak nikah dah. Haha. Gambar full pelamin ada kat SINI. Ada yang datang lambat sikit dalam pukul 4 lebih camtu tapi sayang mereka tak sempat nak tengok pelamin sebab pekerja-pekerja kak nana dah buka pelamin time tu. Huhu. Actually idea asal elyn nak guna pelamin panel je..tapi bila tengok langsir kat rumah ni macam cantik je untuk jadi backdrop pelamin, 2 hari sebelum majlis tu elyn whatsapp kak nana untuk bagitahu nak guna langsir sendiri instead of panel. Then kak nana pun setuju. Hihi!

Baju (Nana Sa'at Bridal) - Puas hati! Elyn sendiri puas hati dengan baju tunang tu. Rasa macam simple dah baju tu tapi ada juga yang cakap baju tu macam baju nak kahwin pun ada. Erkkk..elyn rasa tak kot..sebab kalau baju kahwin mesti lagi grand dari baju tu kan..mesti yang jenis meleret-leret sapu lantai bagai..haha! Btw baju tu warna pink. Ada juga yang cakap macam warna peach. Hurm..maybe sebab lighting tu yang menampakkan baju tu macam warna peach.

Make up (Nana Sa'at Bridal) - Nice! First time diri ini disolek oleh MUA. Haha! Rasa janggal pun ada bila orang make up kan muka ni. First time tengok cermin lepas dimekap, memang macam bukan pandang diri sendiri je rasa. Muka dah jadi orang lain. Even family pun cakap camtu. Haha! Elyn tanya juga kat family and friends, make up ni tebal sangat ke? Tapi mereka semua cakap make up ok je..cantik je..tak tebal pun. Aikkk..elyn rasa pelik bila dengar mereka cakap camtu sebab elyn rasa macam MUA tu make up elyn tebal sangat. Huhu. Rupa-rupanya tak..nasib baik..lega dengar..hihi!
Photographer (artExplorationPhotography) - Terbaik! Alhamdulillah dapat OP yang sangat memahami diri ini tak pandai posing. Haha! Elyn posing ikut kata OP je la. Nasib baik dapat OP yang sempoi. Sangat selesa bekerjasama dengan beliau. OP siap bawa elyn pergi outdoor photoshoot lagi. Memang terbaik!

Jamuan makan (Rewang) - Cukup! Alhamdulillah..makanan semua cukup untuk tetamu yang hadir. Semua hidangan dimasak sendiri. Jiran-jiran banyak tolong masak. Actually ada 2 majlis. First buat majlis tahlil dan doa selamat dulu. Then baru proceed dengan majlis pertunangan elyn.
Khemah (Sewa) - Selesa! Untuk majlis pertunangan ni, parents decide untuk pasang 2 khemah je. Kalau pasang 1 khemah je takut tak cukup space plak kan. Lagipun kalau pasang 2 khemah rasa selesa sikit untuk tetamu yang hadir. Warna scallop khemah purple putih. Elyn request purple pink tapi takde. Huhu.
Hantaran (D.I.Y) - Simple! Mostly barang-barang hantaran atas dulang tu elyn DIY. Penat memang penat tapi berbaloi tengok hasil sendiri. Walaupun tak seberapa tapi yang penting ikhlas. Haha! Last minute punya kerja memang penat. 3 hari sebelum majlis baru start buat. Gila tak penat! Haha. Untuk kahwin nanti 2 minggu sebelum elyn dah nak start buat hantaran. Belajar dari kesilapan la konon. Hihi.

For me, everything was perfect! Syukur alhamdulillah..syukur sangat-sangat majlis berjalan dengan lancar sekali. Thanks kepada semua ahli keluarga dan jiran tetangga yang banyak membantu sebelum dan sepanjang majlis berjalan.

Happy Engagement Day Dzailin!

Assalamualaikum and hi semua!
Syukur Alhamdulillah..elyn dah pun bergelar tunangan orang. Lepas ini dah tak boleh nakal-nakal lagi dah. Hihi. Hari ini elyn nak share sikit story tentang majlis pertunangan elyn yang telah berlangsung pada 2 Februari 2014.

Baju, pelamin dan mekap : elyn menggunakan khidmat dari Nana Sa'at Bridal. Service mereka memang tip top! Highly recommended untuk bride to be area Senawang especially.

Official photographer : elyn menggunakan khidmat dari artExplorationPhotography. Highly recommended juga untuk bride to be area Senawang. 

Makanan dan minuman tetamu : Jiran-jiran elyn datang tolong ibu masak kat rumah je. Expected tetamu yang datang lebih kurang dalam 100 orang. Pihak lelaki datang dengan 5 buah kereta. 2 MPV, 2 Sedan dan 1 Hatchback. Ramai juga yang datang rupanya. Hehehe. Alhamdulillah makanan semua cukup.

Hantaran : Sebanyak 7 dulang hantaran dari pihak lelaki berbalas 9 dulang hantaran dari pihak perempuan.
Bab details pasal hantaran nanti elyn buat satu lagi post okay. ^_^

Ok kat bawah ini elyn share gambar pelamin dan gambar elyn. Gambar kat bawah ini adalah dari kamera akak elyn. Gambar-gambar yang lain semuanya dekat kamera OP lagi. Huhuhu.

Ini gambar mini pelamin pertunangan elyn. Elyn request kat bridal tu nak guna langsir sendiri je. Hihi.

Future MIL menyarungkan cincin ke jari manis ku tanda bertunang dengan anak lelakinya. Hehehe. 
Btw, dah siap pakai shawl semua, baru elyn perasan yang mak andam pakaikan inner yang jenis ada sanggul tu. Adehh..sebenarnya elyn tak suka nampak macam sanggul kat kepala tu..huhu..tapi dah semuanya siap dipakaikan, terpaksa juga la terima..huhuhu~

Gambar-gambar yang lain semuanya dekat OP. Nanti la elyn update okay. Hihi.

Ok la..sampai di sini sahaja post kali ini. Encik Tunang suruh survey tempat-tempat honeymoon plak pasni. Hehe.

Ok bye! Thanks for reading! Doakan hubungan elyn dengan Encik Tunang kekal sehingga ke jinjang pelamin dan ke akhir hayat. InsyaAllah. ^_^



up