HIV Test untuk Nikah

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Dah lama sangat tak update blog. Rasa bersalah dengan diri sendiri sebab dulu janji dengan diri sendiri nak update blog hari-hari tapi sekarang sebaliknya yang berlaku. Haha!
Okay jom proceed dengan topik kita kali ini. Topik ini sesuai la dengan pembaca yang bakal mendirikan rumah tangga tidak lama lagi. Senang cerita bakal pengantin la. Hihi. Mohon tabah membaca entri yang panjang gila ni. -.-
15 September 2014 elyn ambil annual leave untuk pergi ke Klinik Kesihatan Senawang (KKS) untuk buat HIV test. Sebelum pergi KKS, elyn whatsapp dan tanya dulu kawan-kawan elyn yang dah kahwin. Elyn tanya la macam mana procedure untuk buat HIV test tu. Ada kawan elyn kata kena bawa borang nikah ke klinik.

Tapi bila tiba hari kejadian, elyn pergi KKS tak bawa pun borang nikah. Slumber badak je pergi dengan tangan kosong. Sampai je dekat kaunter pendaftaran, elyn just cakap nak buat HIV test. Dan staff tu pun bagi pelbagai macam borang nak kena isi. Kemain la banyaknya. Sampai lenguh kaki berdiri kat meja untuk isi borang-borang tu semua. Tulisan pun dah macam cakar ayam sebab dah tak larat nak menulis. Sampai macam tu teruk sekali. Sabar je la. Huhu.

Bila dah hantar segala macam borang tu dekat kaunter pendaftaran tu balik, then kena tunggu pula sampai nombor giliran dipanggil untuk bayar RM1 dan diberi borang-borang yang perlu kita beri kepada nurse atau doktor yang berkaitan. Then terus pergi ke Klinik Pesakit Luar, bilik no 20 di mana HIV test dibuat dan letak borang-borang tu dekat dalam bekas yang disediakan diluar bilik tersebut. Terkejut masa sampai dekat bilik no 20 tu tengok orang ramai gila tengah tunggu giliran. Rupanya bilik tu bukan sahaja buat HIV test, tapi ada banyak juga test lain yang dibuat. Sebab tu la ramai orang. Sabar je la. Huhu.
Sumber: Google

Okay bila dah sampai giliran elyn untuk buat HIV test, nurse lelaki tu pun ambil blood pressure elyn. Then baru ambil darah. Btw, ini kali kedua elyn ambil darah yang dicucuk di pangkal lengan. Cara dia ambil darah macam dalam gambar di atas. First time ambil di Sunway Medical Centre. Nurse perempuan tu ambil darah terasa sakitnya. Tapi yang nurse lelaki ni buat tak rasa sakit langsung. Sikit pun tak rasa sakit. Tahu-tahu je dah siap. Bagus betul. Thumbs up! Tapi nurse lelaki ni peramah sikit. Start dari elyn duduk dia nak ambil blood pressure sampai la dah habis ambil darah, kami sakan berborak macam dah lama kenal. Sampai gelak-gelak bagai. Dah la pintu bilik tu memang tak tutup. So orang luar boleh tengok apa yang nurse tengah buat dekat patient. Mesti dorang ingat kami ni memang kenal. Padahal tak pun.

Ingatkan bila dah ambil HIV test, dah setel la. Rupanya belum lagi. Kena pula hantar darah tu ke Makmal. Then kena tunggu result. Nasib baik tak ada orang lain kat makmal masa tu. So cepat la dapat result. Then bila dah dapat result, bagi pula result tu dekat nurse lelaki tadi. Then nurse lelaki tu suruh pergi jumpa doktor bilik no 5 pula. Haih. Ke hulu ke hilir elyn hari tu. Penat kot. Okay dah setel jumpa doktor, pergi balik dekat nurse lelaki untuk hantar report yang doktor dah tulis. Then dalam 5 minit macam tu, nurse lelaki tu keluar dan bagi surat yang bersampul yang memang dah tak boleh buka sampul tu.

"Okay dah siap. Nanti bagi dekat Jabatan Agama ye. Okay tahniah! Awak dah boleh kahwin!" kata nurse lelaki itu kepada elyn. Nak tergelak pun ada dengar. Haha! Tapi rasa happy la bila part HIV test ni dah setel. Alhamdulillah. Allah permudahkan urusan elyn pada hari itu. ^_^

Baju Nikah Disember 2014

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Hari ini excited sikit sebab pagi tadi dah ambil baju nikah yang ditempah! Yeay! Alhamdulillah..settle dah bab baju nikah. Tapi..baju je la baru settle..tudung and veil tak settle lagi sebab tak cari lagi..huhu.

Sekarang ni aku tengah Google nak DIY veil nikah. Hopefully dapat la buat veil nikah hasil tangan sendiri. Perghhh~ Gigih gila nak buat sendiri! Haha!

Btw, gambar baju nikah hanya boleh diupload selepas nikah. Itu adalah prinsip aku. Cewahhh. Siap prinsip bagai. Choiii~

Okla..aku nak start googling dah ni. Bubbye~

Pengalaman Sesat dalam Negeri Sendiri

Assalamualaikum dan salam 1 Dunia..
Tetiba hari ini baru dapat semangat nak update blog. Actually nak cerita kisah tersesat semalam. Bila fikir balik rasa kelakar pun ada. Haha!
Alkisah..semalam aku pergi kenduri kahwin staff kat department di Taman Rimba, TTDI. Aku yang dari Senawang ni bertolak seorang diri ke rumah kawan aku di Taman LTAT, Bukit Jalil. So dari Bukit Jalil, aku gerak dengan kawan aku tu pergi ke Taman Rimba, TTDI. Setelah selesai bab makan dan sesi bergambar bersama pengantin dan kawan-kawan, kami pun bertolak balik dalam pukul 2 lebih kot. (Aku tak tengok jam pun time tu) 

Lepas tu aku teman kawan aku ni pergi The Curve. Teman dia beli dress yang cantik di Nichi, beli baju untuk kucingnya di Daiso dan juga beli karipap di IKEA. Sepanjang aku teman kawan aku ni pergi shopping, yang aku beli cuma 2 biji karipap dan sebotol air mineral di IKEA. Mood shopping aku tak datang pun time tu sebab memang tengah saving untuk beli barang kahwin. Kalau shopping pun semuanya related untuk majlis je.

Okay balik ke Bukit Jalil dah jam 6.15pm camtu. So bila aku lalu Tol Sg Besi, aku tengok kat board yang display trafik tu tertulis 'Trafik perlahan dari Nilai Utara ke Seremban'. So disebabkan aku nak elak trafik tu, aku decide untuk lalu ikut LEKAS. Okay masalah yang tak dijangka timbul bila aku lalu LEKAS. Damn!

Actually ini first time aku lalu LEKAS seorang diri. Sebelum ni kalau lalu LEKAS pun dengan ayah atau dengan kawan. Tapi semalam aku lalu seorang diri dan masa tu pulak dah pukul 6.30pm camtu. Satu kelemahan aku bila lalu LEKAS semalam, aku tak tahu nak exit mana satu. Nak exit Mantin, nanti keluar ikut jalan lama plak. Jalan tu plak seram sikit. Nak exit Senawang, aku tak jumpa pun lagi signboard yang tulis exit Senawang lagi berapa KM. Time tu plak dah pukul 7 lebih. Last-last aku decide untuk exit Ampangan. Yakin tak yakin terpaksa la lalu. Sekali masuk, alamak serius aku tak pernah lalu jalan tu. Dalam keadaan yang gelap malam, menambahkan lagi kerisauan aku. Waze aku plak dah tak berfungsi. Tetiba aku declare diri aku dah SESAT!

Serius jantung aku berdegup laju. Berjuta kali kot aku beristighfar minta pertolongan Allah untuk tunjukkan aku jalan pulang. Yang aku peliknya tu, aku dah nampak signboard AMPANGAN besar-besar, then aku assume jalan yang aku lalu tu jalan yang pernah aku lalu untuk balik ke Senawang dari Ampangan sebelum ni. Sekali salah jalan. Aku macam dah buntu gila. Dah banyak jalan aku masuk. Entah sampai mana-mana entah. Yang aku ingat jalan last skali aku sesat adalah Jalan Labu. Bawa kereta memang hati tak tenang kalau sesat seorang diri. Lastly aku decide untuk stop kat bahu jalan and call ayah aku. Ayah aku plak tak angkat call. Then aku nekad untuk u-turn kat situ.

Dalam beberapa saat lepas u-turn, adik aku call tanya kenapa call ayah tadi. Then aku pun cakap la aku dah sesat sebab exit Ampangan. Tengah cakap dengan adik aku ni, tetiba aku nampak sigboard arah ke Pusat Bandar. So aku pun cakap "Ok la..rasa macam dah jumpa jalan balik ni." So betul la assumption aku tu. Jalan yang aku lalu ni dah betul dah. Sampai je dekat traffic light nak masuk ke Palm Mall, ayah aku plak call tanya dah kat mana.

Okay 8.20pm baru aku sampai rumah. Gila tak gila aku sesat dalam 1 jam kot. Minyak pun banyak habis sebab asyik pusing cari jalan je. Pengalaman sesat ni tak mungkin aku dapat lupakan. First time wey sesat sensorang dalam negeri sendiri! Hahaha!



up