Senarai Barang untuk Masuk Rumah Baru

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Bagi pasangan yang baru berkahwin terutamanya, korang mesti tengah fikir barang apa yang korang perlu beli bila masuk rumah baru kan? Jom aku nak share sikit list barang rumah dan perabot yang diperlukan untuk masuk rumah baru. Aku cuma listkan barang-barang yang aku beli sahaja. Yang tiada dalam list tu maksudnya barang-barang tu aku dapat hadiah kahwin.

Waiting List for 2015
  1. Bedroom Set
  2. Top Load Washing Machine 
  3. Television
  4. Carpet
  5. Cooking Set - Noble Chen Direct Fire Oven, Strom Color Diamond Pan Set
  6. Multi-purpose Blender
  7. High Gloss TV Cabinet
  8. Leather Sofa & Throw Pillow
  9. Tempered Glass Coffee Table
  10. Marble Dining Table
  11. Wallpaper for Refrigerator
  12. Gas Stove Cabinet

Waiting List for 2016
  1. Matress Cover
  2. Modern Shoe Cabinet
  3. Cutlery Set
  4. Power Mixer
  5. Oven
  6. Vacuum Cleaner
  7. Mop
  8. Curtain
  9. Broom Holder
  10. Kitchen Towel Holder

Nak tahu kenapa aku buat list? Sebab daripada situ kita boleh nampak apa lagi yang kurang kat rumah kita. Boleh la start menabung untuk beli barang seterusnya. ^_^

Produk Langsing Terbaik

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

Korang dah try bermacam-macam produk langsing tapi masih tak berkesan? Mesti rasa stress kan? Ha..korang boleh try produk langsing yang tengah HOT sekarang ni. Kenapa aku cakap HOT? Sebab Rozita Che Wan sendiri consume produk ni. Beliau sendiri yang jadi testimoni okayyyy. Beliau hilang 30kg dalam masa 3 bulan. Haaaa..kau mampu? Eh mestilah mampu kalau kita pun consume produk yang dia consume kan. Hihihi..tapi itu semuanya bergantung kepada badan masing-masing. Ada yang hilang banyak, ada yang hilang sikit. Yang tak hilang langsung tu aku tak pernah dengar lagi. Ha dari situ kita dah nampak keberkesanan produk tu kan.

Korang boleh google lagi testimoni yang ada kalau still ragu-ragu dengan keberkesanan produk ni. Orang kata belum cuba belum tahu! Cuba dulu baru tahu!

Aku tak nak cerita panjang-panjang, meh aku perkenalkan produk yang tengah HOT tu. Jeng..jeng..jeng..


Apa khasiatnya?

1. Membakar lemak
  • Menguraikan lemak degil-lipolisis
  • Membina Otot dan menghalang penakungan lemak
2. Membentuk tubuh yang lebih ideal

  • Merangsang termogenasis dan menukarkan lemak kepada tenaga 
  • Meningkatan metabolisme tubuh badan untuk pembakaran kalori 
  • Membantu memelihara usus 
3. Membersihan toksin dalam badan

  • Menyingkiran toksin dalam badan 
  • Membantu mengurangkan kolesterol dalam badan 
  • Meningkatan sistem daya tahan tubuh 
  • Meningkatan peredaran darah 
4. Memelihara kulit

  • Menyimpan kelembapan dan memelihara kulit 
  • Mengekalkan keanjalan kulit 
  • Menghilangkan kedutan dan garis-garis halus
  • Melambatkan proses penuaan 
  • Menyegar dan mencerahkan kulit 


Berapa harganya?

Retail price : RM 280 / kotak (1 kotak ada 14 sachet)

Mahal ke? Mesti korang cakap mahal kan? Tapi cuba korang fikir balik. Daripada korang menghabiskan duit beli produk yang belum tentu berkesan, baik korang laburkan duit tu untuk produk IDOLA. Betul tak?

Tapi disebabkan korang baca blog post ni sampai habis, aku bagi harga PROMOSI. Memang harga kaw2 murah aku bagi kat korang. Meh whatsapp aku cepat! 0102665956 - For serious buyer only.





Search keyword:
Produk langsing Rozita Che Wan
Produk kurus Rozita Che Wan
IDOLA Rozita Che Wan

Review Makanan di Mango Garden Restaurant

Assalamualaikum..ha ni mesti nak tahu sedap ke tidak makanan di Mango Garden Restaurant ni kan? Hehe..Ok jemput baca ye..

Lepas je kami suami isteri habis melawat Rumah Terbalik tu, kami terus decide untuk makan di Mango Garden Restaurant ni.

Setiap tiket yang dibeli ada 10% discount untuk makan di Mango Garden Restaurant. Tapi kalau kita ada 2 tiket, itu tidak bermaksud kita dapat 20% discount untuk makan di situ. Cashier akan ambil 1 sahaja tiket itu untuk 1 resit.

Ini kerja suami yang suruh isterinya bergambar di depan Mango Garden Restaurant.
  
Sambil tunggu makanan siap, jom kita wefie dulu. Nak tahu apa yang kami order? Tengok gambar-gambar di bawah.

Nasi putih - RM2.25

Ikan Goreng Kerabu Mangga - RM20.60

Manuk Tinapah - RM20.60
 
Mango Juice - RM8.40

Milk Tea Cold - RM7.25

So total termasuk GST and tolak 10% discount = RM55.20
Bagi aku memang harganya mahal. Patutlah bila kami masuk restoran je macam tak ada orang. Ada la dalam 2 3 orang masa tu. Tapi mahal-mahal pun, kami puas hati sebab semuanya SEDAP!

Pantai Tanjung Aru, Kota Kinabalu

Assalamualaikum and hi! Kali ini elyn nak cerita sedikit mengenai Pantai Tanjung Aru yang terletak di Kota Kinabalu, Sabah. Disebabkan elyn sampai KKIA lebih kurang jam 9.10am, so lepas je ambil kereta sewa di airport, elyn and husband terus menuju ke Pantai Tanjung Aru. Saje nak jalan-jalan tepi pantai kan.

Pantai Tanjung Aru ni terbahagi kepada tiga iaitu First Beach, Second Beach and Third Beach. Yang elyn pergi hari tu adalah First Beach sahaja. Pantai ni sangat dekat dengan KKIA terminal 2. Tak sampai setengah kilometer pun. Kat tepi pantai ada restoran dan juga foodcourt. Boleh pilih nak makan kat mana yang korang suka. Time elyn pergi ni waktu pagi so keadaan agak sunyi la. Tak ramai orang sangat. So kalau pergi waktu pagi memang bosan la sebab kedai makan pun tak buka lagi. Kehkehkeh. Kalau pergi waktu petang ke malam mungkin meriah sikit kot. Masuk je entrance kena ambil tiket dan bayar RM0.50 time nak keluar kat gate nanti.

Btw, kat Pantai Tanjung Aru ni juga ada resort yang mewah iaitu Shangri-La's Tanjung Aru Resort & Spa. Tempat memang meletop habis! Boleh usha website dorang.

Jalan-jalan tepi pantai ambil gambar je la yang mampu.

Kat mana-mana tempat pun 2 bendera ni mesti ada. :)

Asal Usul 7 Nama Tempat Di Sabah Yang Orang Tidak Tahu

1) Menggatal

Menggatal berasal daripada nama sejenis pokok mangga yang menghasilkan buah yang boleh menyebabkan kegatalan apabila dimakan. Nama tempat itu pada asalnya disebut Mangga Gatal. Tetapi lama-kelamaan tempat itu diringkaskan dengan sebutan Menggatal.

2) Tawau

Tawau berasal daripada perkataan Tawai. Tawai merupakan cara orang-orang dahulu memancing ikan. Suatu ketika dahulu Tawau ini adalah sebuah perkampungan nelayan.

3) Penampang

Penampang berasal daripada nama salah sebuah kampung yang terawal di daerah itu iaitu Kampung Penampang. Ia berasal daripada perkataan Kadazan yang bermaksud batu besar di mana terdapat banyak batu besar di kampung tersebut.

4) Putatan

Putatan berasal daripada nama sejenis pokok yang digelar Pokok Putat yang tumbuh dengan banyak di daerah tersebut.

5) Papar

Papar berasal daripada perkataan Melayu Brunei yang bermaksud tanah rata. Papar terletak di bawah pemerintahan Kesultanan Brunei suatu ketika dahulu.

6) Tuaran

Tuaran berasal daripada perkataan tawaran yang bermaksud jualan atau tawar atau promosi atau diskaun. Ia berasal daripada aktiviti jual-beli yang berlaku antara para penduduk bumiputera dengan para nelayan pantai dan masyarakat Cina pantai.

7) Kota Belud

Kota Belud berasal daripada bahasa Banjau iaitu kota yang bermaksud kubu pertahanan dan belud yang bermaksud bukit. Jadi, Kota Belud dirujuk sebagai Kubu Pertahanan di atas Bukit.

Maksud nama tempat Menggatal
Maksud nama tempat Tawau
Maksud nama tempat Penampang
Maksud nama tempat Putatan
Maksud nama tempat Papar
Maksud nama tempat Tuaran
Maksud nama tempat Kota Belud


Itinerary 4 Hari 3 Malam ke Kota Kinabalu

Assalamualaikum..hai! Dah lama elyn tak update blog ni. Now baru ada semangat nak update blog memandangkan elyn baru sahaja pulang dari Kota Kinabalu baru-baru ini. So sekarang elyn akan share dengan korang itenarary atau tentatif ke Kota Kinabalu selama 4 hari 3 malam di sana.

Btw, ada banyak lagi tempat menarik yang elyn tak sempat nak pergi. InsyaAllah next time akan repeat lagi ke KK!

Hari Pertama

Jalan-jalan di Pantai Tanjung Aru
Usha pakej-pakej Island Hopping di Jesselton Point
Breakfast di Restoran Islamic
Check-in Century Hotel
Beli barang-barang makanan di kedai runcit dan 7eleven yang berhampiran dengan hotel
Kembali ke hotel

Hari Kedua

Beli tiket ke 3 buah Pulau (Mamutik, Manukan, Sapi) di Jesselton Point
Parasailing di Pulau Mamutik
Snorkeling di Pulau Mamutik, Manukan dan Sapi
Lunch di Pulau Manukan
Dinner di Lot 10 Anjung Senja
Kembali ke hotel

Hari Ketiga

Check-out hotel
Melawat Rumah Terbalik di Tamparuli
Lunch di Mango Garden Restaurant
Check-in Dreamtel
Dinner di kedai makan berdekatan dengan Pasar Malam Kg Air
Beli brooch di Pasar Malam Kg Air
Kembali ke hotel

Hari Keempat

Breakfast di hotel
Jalan-jalan di Centre Point Sabah, Oceanus Mall dan Suria Sabah
Lunch di D'Lengkuas
Shopping di Pasar Filipina dan Pasar Ikan Masin
Kembali ke KKIA

*Details untuk setiap tempat akan elyn update kemudian

Kembali Belajar JavaScript

Assalamualaikum..dah lama aku tak update blog ni..kali ini aku nak share pasal study JavaScript.
Btw, dah lama gila aku tak sentuh JavaScript ni. So banyak yang dah ingat-ingat lupa. So now aku ada 1 role baru iaitu as Front End Engineer. So aku kena la study balik pasal HTML5, CSS, JavaScript, dan macam-macam lagi la yang relate dengan front end. Agak-agak korang la aku belajar JS tu kat mana? Baca buku kah? Online kah?

Siapa yang jawab online dia memang hebat! Haha. Takde maknanya aku nak study guna buku. Aku lebih prefer study online. So satu-satunya website yang dapat bantu aku untuk study online adalah W3Schools Online Web Tutorials. Website w3schools ni ada pelbagai jenis language yang korang boleh belajar kat situ. Tapi tak semua la ada. Yang bestnya kita boleh test coding kita kat situ and lihat hasilnya di page yang sama. Ah aku nak cerita pun susah. Senang cerita korang try la study programming kat situ. Tapi biasanya website tu ajar yang basic je la. Sangat sesuai untuk mereka yang baru nak belajar programming or untuk mereka yang nak refresh balik sebab dah lama tinggalkan dunia programming macam aku. Haha.



Menambah Pendapatan dengan GFC

Assalamualaikum..syukur Alhamdulillah masih lagi dapat menghirup udara segar pada hari ini. Hari ini elyn nak cerita sedikit tentang GFC. Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai GFC, boleh la teruskan pembacaan. Kalau tak nak tahu, boleh close page ini ye.

Apa itu GFC?

GFC merupakan satu sistem yang memerlukan participant tolong menolong antara satu sama lain. Sistem ini tiada kena mengena dengan MLM, Skim Cepat Kaya, Kutu dan seumpama dengannya. Ia cuma berkonsepkan tolong-menolong antara satu sama lain.

Kelebihan GFC?

Setiap pemain akan dapat 30% daripada jumlah wang yang disimpan. Setiap hari wang akan dinaikkan 1% daripada jumlah wang yang dimasukkan. 30 hari = 30% (maximum)

Contoh situasi:

1/6/2015: Ali join GFC dengan memasukkan duit sebanyak RM1000. Ali kena klik butang Provide Help (PH).
1/6/2015: Ali kena bank in deposit 5% daripada jumlah PH. Dalam kes ini, Ali kena deposit RM50.
15/6/2015: Selepas 15 hari atau selepas GFC Admin hantar SMS dan email kepada Ali, Ali kena bank in RM950 lagi ke nombor-nombor akaun yang diberi melalui sistem dan email.
Selepas mendapat pengesahan daripada pemegang-pemegang akaun, sistem akan mengemaskini akaun GFC Ali.
30/6/2015: Ali boleh mengeluarkan duit sebanyak RM1290 dengan menekan butang Request for Help (GH).





Kenapa Ali hanya boleh keluarkan RM1290 sahaja dan bukannya RM1300? 
- Sebab RM10 itu hanya boleh dikeluarkan untuk next cashout.

Jadi sekarang Ali sudah mendapat keuntungan sebanyak RM290. Untung atau tidak? Siapa nak bagi free RM290 kan? Kira ok la tu dapat RM290 pun. Itu kalau Ali masuk RM1000. Kalau Ali masuk RM3500, Ali akan dapat keuntungan sebanyak RM1050. Banyak ke tidak? Free free je dapat sebulan RM1k. Bijak..bijak..hehe

Selamat atau tidak join GFC?

Alhamdulillah..setakat hari ini elyn join GFC tak ada apa-apa masalah pun. Ok je..memang selamat sebab setiap kali kita nak bank in duit ke akaun orang lain, kita kena screenshot resit atau transaction slip sebagai bukti yang kita dah bank in. Setiap pemain hanya diberi masa selama 48jam untuk bank in ke nombor akaun yang diberi. Kalau kita memerlukan masa sedikit atas sebab-sebab tertentu, kita boleh request to extend time and pemegang akaun tersebut perlu approve request kita.

Bagaimana untuk join GFC?

Register HERE
Referral: xylenedz atau emanelyn
Mobile number dan email kena bagi yang aktif sebab semua notification untuk pembayaran akan dihantar melalui 2 medium ini.

Sebarang persoalan berkaitan GFC boleh email elyn di xylenedz@gmail.com atau whatsapp 0102665956.

Terima kasih.

Bank Rakyat Personal Loan Repayment Table 2015

Pinjaman peribadi untuk kakitangan awam.

Kelayakan Pelanggan:
  1. Warganegara Malaysia
  2. Berumur minimum 18 tahun dan maksimum 60 tahun semasa tamat tempoh pembiayaan
  3. Berpendapatan bulanan tetap minimum RM1000 termasuk elaun tetap
  4. Berkhidmat dalam sektor awam & GLC terpilih
  5. Telah berkhidmat minimum 3 bulan



Pinjaman peribadi untuk kakitangan swasta.

Kelayakan Pelanggan:
  1. Warganegara Malaysia
  2. Berumur minimum 18 tahun dan maksimum 60 tahun semasa tamat tempoh pembiayaan
  3. Berpendapatan bulanan tetap minimum RM2000 termasuk elaun tetap
  4. Berkhidmat dalam sektor swasta
  5. Berjawatan tetap (telah disahkan dalam jawatan) dan kontrak (pendapatan bulanan RM8000 dan ke atas)



Bank Islam Personal Loan Repayment Table 2015

Kelayakan Pelanggan:
  1. Pemohon hendaklah berumur 18 tahun dan tidak melebihi umur persaraan pada tempoh akhir pembayaran
  2. Warganegara Malaysia
  3. Mempunyai pendapatan tetap minimum RM2,000 sebulan
  4. Pemohon hendaklah terus menjadi pekerja dalam sektor-sektor yang berikut:
    • Sektor Kerajaan
    • Syarikat Senarai Awam Terpilih
    • Anak-anak Syarikat Kerajaan atau Syarikat Senarai Awam Terpilih
    • Syarikat Sendirian Berhad Terpilih yang lain yang dikategorikan di bawah pakej syarikat yang disenaraikan oleh Bank Islam

Rujukan: Bank Islam Pembiayaan Peribadi-i

Menang RM500 Watsons Voucher!


Syukur Alhamdulillah..Ini betul-betul hadiah yang memang Elyn tak jangka langsung akan dapat. RM500 Watsons Voucher! Like..seriously??? Betul ke ni??? OMG! OMG! Dalam hati dah terjerit-jerit happy (jerit dalam hati je mampu sebab time tu baca email kat office..krikkrikkrik). Tak lupa juga time tu bersyukur ke hadrat Ilahi sebab terpilih untuk menjadi salah satu pemenang. Alhamdulillah..murah rezeki..dapat la beli apa-apa yang patut kat Watsons nanti. Hihi..

Time tu ada banyak sangat hadiah lain yang para peserta boleh menangi seperti RM200 Jusco Voucher, Galaxy Tab, iPad Mini, dan macam-macam lagi la. Sekarang ni lagi banyak hadiah-hadiah best yang korang boleh menang macam RM250 H&M Gift Card, Philips HTL-2163 Soundbar, Gopro Hero4 Silver Edition, 3 Months Supply of GSC Movie Vouchers, Fujifilm Instax Mini 8 + 10 Packs Mini Film, Lenovo IdeaTab Yoga 10.1 WiFi 16GB, 6 months worth of Petrol, and Polaroid Instant Digital Camera Z2300.

Haa..nampak tak hadiah dia? Semua gempak-gempak okay! So macam mana korang nak join? Meh sini nak ajar. Semudah ABC uols! ^_^

1) Sign up kat SINI.

2) Pilih dan faham betul-betul setiap special yang ada.

3) Then baru share!

4) Jangan SPAM dekat sesiapa pun sebab nanti automatic uols punya akaun kena deactivate!

So..good luck and happy sharing! ^_^

Tutorial DIY Veil Nikah

Assalamualaikum pembaca blog Elyn! ^_^
Hari ini Elyn nak ajar steps untuk DIY veil nikah. Seriously simple. Tak payah dah nak beli online atau tempah kat orang lain yang cajnya kemain mahal. Buat sendiri lagi jimat uols. Meh Elyn ajar!

Step 1: Beli kain net atau chiffon yang nipis di kedai kain. Kepanjangan bergantung kepada berapa labuh veil yang kita nak pakai. Macam Elyn beli 2 meter tapi pakai dalam 1 meter setengah je rasanya.

Step 2: Lipat 2 kain net tu dan pinkan supaya tak bergerak. Then, potong seperti dalam gambar di bawah.

Step 3: Untuk veil kelihatan lebih cantik bila dipakai, potong bahagian curve tu supaya straight sedikit. Susah nak cakap macam mana, so korang tengok je la gambar kat bawah ye.

Step 4: Jahit border lace pada kain net yang telah siap dijahit tepi seperti dalam gambar di bawah.

Ha..inilah hasilnya! Simple je kan. Hehe. Actually bahagian bawah tu ada lace lagi Elyn buat tapi lupa nak ambil gambar. Once dah ambil nanti Elyn akan update dekat post ni ye.

Keywords:
Tutorial DIY veil nikah
Tutorial DIY veil kahwin
Tutorial DIY veil tunang
Cara buat veil nikah paling simple

up