Asal Usul 7 Nama Tempat Di Sabah Yang Orang Tidak Tahu

by - September 14, 2015

1) Menggatal


Menggatal berasal daripada nama sejenis pokok mangga yang menghasilkan buah yang boleh menyebabkan kegatalan apabila dimakan. Nama tempat itu pada asalnya disebut Mangga Gatal. Tetapi lama-kelamaan tempat itu diringkaskan dengan sebutan Menggatal.

2) Tawau

Tawau berasal daripada perkataan Tawai. Tawai merupakan cara orang-orang dahulu memancing ikan. Suatu ketika dahulu Tawau ini adalah sebuah perkampungan nelayan.

3) Penampang

Penampang berasal daripada nama salah sebuah kampung yang terawal di daerah itu iaitu Kampung Penampang. Ia berasal daripada perkataan Kadazan yang bermaksud batu besar di mana terdapat banyak batu besar di kampung tersebut.

4) Putatan

Putatan berasal daripada nama sejenis pokok yang digelar Pokok Putat yang tumbuh dengan banyak di daerah tersebut.

5) Papar

Papar berasal daripada perkataan Melayu Brunei yang bermaksud tanah rata. Papar terletak di bawah pemerintahan Kesultanan Brunei suatu ketika dahulu.

6) Tuaran

Tuaran berasal daripada perkataan tawaran yang bermaksud jualan atau tawar atau promosi atau diskaun. Ia berasal daripada aktiviti jual-beli yang berlaku antara para penduduk bumiputera dengan para nelayan pantai dan masyarakat Cina pantai.

7) Kota Belud

Kota Belud berasal daripada bahasa Banjau iaitu kota yang bermaksud kubu pertahanan dan belud yang bermaksud bukit. Jadi, Kota Belud dirujuk sebagai Kubu Pertahanan di atas Bukit.

Maksud nama tempat Menggatal
Maksud nama tempat Tawau
Maksud nama tempat Penampang
Maksud nama tempat Putatan
Maksud nama tempat Papar
Maksud nama tempat Tuaran
Maksud nama tempat Kota Belud


You May Also Like

0 7 Comments