#MyTravelokaEscapade to Tokyo!

Traveloka..Traveloka..memang kau hebat! Sebab kau dapat meneka dengan tepat yang aku perlukan holiday sekarang ni. Phew! Bila dah hujung tahun ni paham-paham je lah sibuk dengan projek macam mana kan. Lepas tu stress jangan cakap la. Rasa macam nak larikan diri dan pergi vacation puas-puas! Tiba-tiba teringat la pulak percutian impian kami suami isteri untuk ke Tokyo yang masih lagi belum tercapai. Tak tahu la bila boleh jejakkan kaki ke bumi Tokyo tu sebab duit pun tak berapa mengizinkan kami untuk bercuti ke luar negara.😢 Disebabkan aku selalu belek traveloka.com.my ni, sekali ternampak pulak contest 'You need a holiday lah!' Kalau ada rezeki, dapat la peluang melancong ke Tokyo yang disponsor oleh Traveloka. Amin. Hihi.😃Jom baca coretan #MyTravelokaEscapade aku ke Tokyo!

Seperti yang kita semua tahu, Tokyo merupakan bandaraya termoden di Jepun yang mempunyai pelbagai tempat menarik yang boleh kita lawati. Seni bangunan dan budaya yang menarik juga menjadi salah satu sebab aku dan suami teringin nak pergi ke sana. Jadi janganlah rasa pelik kenapa Tokyo menerima lawatan berjuta-juta pelancong setiap tahun. Aku juga berharap suatu hari nanti aku dapat menjadi salah seorang pelancong di Tokyo. Amin.

Kat bawah ni aku senaraikan 6 Tempat Menarik yang WAJIB pergi kalau ke Tokyo.

1. Gunung Fuji
Credit to http://www.melancongkejepun.com/
Sesiapa yang minat mendaki gunung tu mesti Gunung Fuji menjadi salah satu tempat yang wajib hikers pergi. Gunung Fuji adalah gunung yang tertinggi di Jepun dengan ketinggian 3,776.24 m (12,389 ft). Di sekeliling Gunung Fuji ni pulak ada 5 tasik yang awesome iaitu Tasik Kawagushiko, Tasik Saiko, Tasik Tamanakako, Tasik Shojiko dan Tasik Motosuko. Best gila kalau dapat tengok depan mata semua ni. Huhu. Dah la aku dan suami memang minat mendaki gunung. Kalau dapat naik Gunung Fuji tu memang satu nikmat la dapat tengok pemandangan yang cantik ni semua dari atas gunung. Fuhhhhh! Cuba tengok rate hotel di sekitar Gunung Fuji ni. Kalau book dengan Traveloka, memang berbaloi okay! Lagi-lagi kalau book melalui Traveloka App. Tak percaya? Tengok gambar kat bawah.
Ha...murah je kan..takde la jauh sangat pun dari Mount Fuji tu..dalam 13km je..

2. Roppongi
Credit to http://www.melancongkejepun.com/
Roppongi merupakan tempat yang kita boleh tengok seluruh pemandangan Tokyo daripada dek pemerhati Roppongi Hill. Kat situ kita boleh nampak Mori Tower yang merupakan bangunan tertinggi di Roppongi yang berdiri megah macam dalam gambar tu.

3. Disneysea
Credit to http://www.melancongkejepun.com/
Haaaa...sebelum ni kita asyik dengar Disneyland je kan? Jom pergi Disneysea pulak! Disneysea ni merupakan taman tema fantasi yang dibina untuk golongan dewasa. Disneysea dibina berdasarkan lagenda laut. Cantik gila kan?! Fuhhhh..tengok gambar pun dah terbeliak mata. Macam mana la pulak kalau dah depan mata esok. Haha!

4. Shinjuku Gyoen National Garden
Credit to http://www.pixdaus.com/
Untuk pengetahuan korang, Shinjuku Gyoen National Garden ni merupakan taman tradisional yang tertua di Jepun. Kat sini kita boleh tengok French Garden dan English Garden. Biasanya kat sini jadi tempat santai-santai bersama family bagi masyarakat Jepun pada musim bunga mahupun luruh. Teringin sangat-sangat nak tengok keindahan taman ni. Confirm cantik dan bersih! Lenguh la tangan duk selfie and upload je kerja aku. Haha!

5. Nakamise Shopping Street
Credit to http://goldtour-japan.jp/
Nakasime Street ni terkenal sebagai deretan kedai yang menjual pelbagai cenderahati tradisional Jepun yang unik dan menarik. So wajib la singgah sini before nak balik ke Malaysia untuk beli cenderahati buat family dan kawan-kawan. Orang jauh jangan dilupakan. Hihi.

6. Shibuya
Shibuya ni merupakan kawasan persimpangan lintasan pejalan kaki yang paling sibuk di dunia yang dikenali sebagai Shibuya Crossing. Aku rasa teruja nak melintas kat situ. Haha! Siap tengok video lagi macam mana keadaan orang melintas kat Shibuya Crossing ni. Mula-mula tengok macam impossible je semua orang nak lintas kat jalan tu dalam masa yang sama. Rupanya possible okay! Hebat betul. Haha.
Kalau pergi ke Tokyo, mesti la kena cari tempat penginapan kat sana kan? So book je dengan Traveloka. Senang! Traveloka ni memang boleh dipercayai. Untuk pengetahuan korang, book hotel dengan Traveloka ni memang menguntungkan. Itu aku tak tipu. Bukti kat gambar atas ni. Dah 3 kali aku book hotel dengan Traveloka termasuklah upcoming punya vacation. Memang tak pernah mengecewakan aku sebab dorang bagi diskaun kaw kaw punya!😎
Masih tak percaya? Aku siap promote lagi dekat kawan-kawan aku suruh guna Traveloka kalau nak book hotel sebab Traveloka tak pernah kedekut dengan customer. Haha! Terbaiklah! Thank you Traveloka! Aku akan sentiasa jadi pelanggan setia Traveloka. ;)
Traveloka..Everything is final price with no hidden cost!

Join PowerGold

Assalamualaikum. Alhamdulillah Ya Allah. Setelah hampir sebulan mencari info tentang pelbagai syarikat yang membuat jual beli emas, akhirnya pada hari ini (04/08/2016) elyn membuat keputusan untuk join PowerGold. Elyn join pakej Stokis terus. Ha..amek kau. Haha. Sebab apa elyn terus join pakej Stokis? Sebab elyn ada niat untuk menjadi seorang usahawan emas yang berjaya suatu hari nanti. InsyaAllah. Doakan elyn ye. Semoga segalanya dipermudahkan. Amin.

Sebenarnya ada banyak syarikat yang buat jual beli emas ni. Antaranya PowerGold, Public Gold, Gold Silver Resources, dan Gold Pavilion CreST. Elyn malas nak cerita apa beza keempat-empat syarikat ni sebab dah terlalu banyak blog-blog yang share perbezaan keempat-empat syarikat ni. Korang boleh Google dan baca. Cuma satu je elyn nak bagitahu, elyn join PowerGold sebab ia adalah milik Bumiputera Islam 100% di samping dapat pelbagai kelebihan bila join sebagai ahli.

Memandangkan nilai duit kita dah jatuh, so elyn terfikir untuk buat simpanan dalam bentuk emas. Sebab emas ni laku satu dunia. So tidak menjadi masalah jika suatu hari nanti duit kita tiada nilainya lagi, kita masih ada emas yang bernilai.

Jom sama-sama simpan sekurang-kurangnya 1 bulan 1 gram emas. Kalau nak beli emas untuk buat koleksi atau ada niat untuk bisnes emas, boleh WhatsApp elyn kat nombor +60102665956. Elyn boleh share segala ilmu tentang emas yang elyn tahu pada anda.

Stokis PowerGold,
Elyn
+60102665956
"Orang Berduit Belum Tentu Ada Emas, Orang Ada Emas Sudah Tentu Ada Duit."

Pengalaman Mendaki Gunung Kinabalu


Assalamualaikum / Hello! Dah lama betul tak update blog ni. Bukan tiada masa nak update tapi tak pandai nak curi masa untuk update. Heh! Kali ini aku nak share pengalaman aku mendaki Gunung Kinabalu pada 20-21 Mei 2016. Oleh sebab ramai yang tanya macam mana mendaki hari itu, apa tips untuk mendaki Gunung Kinabalu, dan macam-macam lagi soalan, so aku rasa better aku update dalam blog so that boleh share pengalaman tersebut dengan pembaca lain juga. Ok jemput baca coretan aku di bawah ye. J

19 Mei 2016
Kami bertiga (aku, my husband and officemate aku) bermalam di Mountain Resthouse yang jaraknya dengan Kinabalu Park teramatlah dekat. Pada malam itu, Malim Gunung kami, iaitu Jingkung, membuat briefing session tentang perjalanan kami sepanjang mendaki Gunung Kinabalu keesokan harinya kerana beliau tidak ada dengan kami esok. Jadi Malim Gunung kami yang baru pada esok hari adalah Adli namanya.
- Kinabalu Park -
20 Mei 2016
Selepas breakfast di Mountain Resthouse, kami terus bergerak ke Kinabalu Park untuk berjumpa dengan Adli dan menerima tag dan lunch pack daripadanya yang perlu kami bawa sekali. Sebelum kami naik bas yang disediakan untuk menuju ke Timpohon Gate, kami timbang dulu berat beg masing-masing walaupun kami tidak mengambil perkhidmatan porter. Berat beg officemate aku lebih kurang 9kg, berat beg husband aku 8kg dan berat beg aku cuma 4.5kg. Haha!
- Selamat Mendaki! -

Sebelum memulakan pendakian, Adli bagi sedikit briefing dan menyuruh kami membaca doa. Sebelum mendaki tu wajib buat warm up dulu ye supaya badan tak terkejut. Haha! Kami start mendaki dari Timpohon Gate pada jam 9.15am. Start slow and steady je. Trail dia tak susah pun sebab banyak tangga. Mengikut kepada pesanan Jingkung pada malam itu, kalau dapat sampai di KM 4 (Layang-Layang Hut) sebelum jam 12pm, success rate untuk sampai ke Low’s Peak tu tinggi. Maksudnya kita fit la untuk sampai ke puncak esok paginya. Alhamdulillah kami dapat sampai ke KM 4 pada jam 11:56am. Biasanya di KM 4 ini semua pendaki akan berhenti rehat untuk makan lunch pack yang dibawa dari Kinabalu Park tadi. Aku macam biasa la makan tak pernahnya habis. Perut kecik lah katakan. Haha!

Selesai je makan minum semua, kami terus bergerak untuk sampai ke KM 6 (Laban Rata). Di pertengahan jalan, tiba-tiba hujan turun. Mulalah masing-masing pakai rain coat. Aku memang tak suka pakai rain coat sebab rasa serabut sangat. Lagi-lagi part kepala dia tu. Haih..sabar je la. Tapi sebab dah hujan, terpaksa jugalah pakai. Alhamdulillah akhirnya berjaya juga sampai ke Laban Rata. Agak slow juga sebab bila hujan, badan jadi sejuk dan susah sikit mendaki dalam keadaan sejuk dan basah ni. Perjalanan dari Timpohon Gate ke Laban Rata memakan masa selama 5jam kalau ikut itinerary. Alhamdulillah ngam-ngam 5 jam kami sampai sebab kami start 9:15am dan sampai ke KM 6 pada jam 2:15pm.
- Laban Rata Restaurant -

Sampai sahaja di Laban Rata, kami terus check in Laban Rata Resthouse. Kat sini dorm style. 1 bilik ada 3 katil double decker. So kami bertiga 1 bilik dengan 2 orang lagi Sabahan (cousin lelaki perempuan) sebilik dengan kami. Alhamdulillah kami menginap di resthouse yang sekali dengan café yang diberi nama Laban Rata Restaurant. So turun tangga je dah sampai café. Semua pendaki akan berkumpul untuk makan di café Laban Rata. Disebabkan dinner bermula jam 4:30pm, jadi masing-masing bersihkan diri dulu dan solat. No water heater sebab tiada cahaya matahari pada hari itu. Heater dorang guna solar energy. So aku mandi sambil menjerit-jerit kesejukan la petang tu sebab air dia lagi sejuk daripada ais. Orang Thailand (sempat berborak sebelum kami mandi) yang tengah mandi kat shower sebelah aku pun menjerit sama. Sama-sama la kita menjerit. Haha! Aku mandi sampai berasap-asap keluar dari shower tu. Bukan sebab asap panas tapi asap sejuk. Nampak betapa sejuknya air tu. Huhu.

Selesai mandi dan solat, aku cuba untuk lelapkan mata sekejap. Dalam pukul 4:30pm, kami turun ke café untuk dinner. Kat sini buffet style. So makan la apa pun yang kau nak makan. Tambah la berapa banyak kali kau nak tambah pun. 1 meja dengan aku tu ada 2 orang Filipina. Lelaki dan perempuan. Dorang ni cousin. Sempat la berborak dengan dorang time makan. Time ni kami baru perasan yang kami asyik kenal dengan cousin lelaki perempuan je. Heh!

Selesai dinner, kami terus masuk bilik dan kemas beg untuk bawa barang yang diperlukan sahaja untuk mendaki ke Low’s Peak esok paginya. Selesai mengemas dan solat, aku cuba untuk tidur. Tapi malangnya aku langsung tak dapat tidur. Dari jam 7:30pm sampai jam 9:30pm aku tak boleh tidur. Pukul 9:30pm tu aku pergi toilet sorang-sorang. Masa tu dah sunyi sangat keadaan kat luar. Macam semua orang dah tidur. Huhu. Aku mengalami masalah tak boleh tidur sebab dah biasa tidur lewat. Selalu kan tidur jam 11pm ke atas. Ni tiba-tiba nak tidur jam 7:30pm memang tak dapat la. Last-last aku tak tahu pukul berapa aku tidur. Tapi yang pastinya aku memang tak lena tidur dan mata aku merah keesokan paginya akibat tak cukup tidur. Huhu.

21 Mei 2016
Jam 1am kami semua bangun bersiap-siap untuk mendaki dan supper di café. Aku cuma makan 3 keping roti bakar je sebab aku memang tak lalu nak makan pagi. So after supper, Adli bagi sedikit briefing dan menyuruh kami membaca doa sebelum memulakan pendakian. Masing-masing dah pakai sweater/wind breaker, glove dan juga face mask. Kami ikut Ranau Trail iaitu laluan baru yang dibuat selepas kejadian gempa bumi tempoh hari. Kami memulakan pendakian pada jam 2:40am. Trail semuanya naikkkkkkkkkk je okay. Bertabahlah. Kat sini mental kena kuat. Aku punya tarik nafas kuat gila aku rasa. Memang aku agak susah sikit nak bernafas masa tu sebabnya pakai mask. Kalau buka mask, susah juga nak bernafas sebab udara sejuk sangat. So kesimpulannya aku kejap pakai mask kejap tak pakai.
- Sayat-Sayat Check Point -

Perlu diingatkan bahawa semua pendaki wajib sampai di KM 7 (Sayat-Sayat Check Point) sebelum jam 5am. Kalau ada yang sampai selepas jam 5am, pendaki tersebut tidak dibenarkan sama sekali untuk meneruskan pendakian ke Low’s Peak kerana gate telah pun ditutup. Alhamdulillah kami sampai di KM 7 lebih kurang pukul 3:40am. So ambil masa 1 jam dari KM 6 ke KM 7. Sampai sahaja di sini, kita perlu menunjukkan tag nama kita dan orang yang jaga tu akan "tick" nama kita yang menunjukkan kita dah pun sampai di Sayat-Sayat Check Point. Kat sini boleh la kalau ada pendaki yang nak refill air atau pun membuang air sebelum meneruskan pendakian ke Low’s Peak.

Selepas rest selama 1-2 minit di KM 7, kami meneruskan pendakian ke Low’s Peak. Time ni banyak kena guna tali. So tongkat memang tak guna time ni. Time ni pun bermain dengan mental sebab makin susah bernafas dan sejuk yang amat! Mendaki pun kena jalan zig-zag style untuk elakkan kebosanan. Mana taknya, puncak dah nampak dah tapi tak sampai-sampai. Jauh betul nak sampai. Haha!
- #emanelyn #husbandandwifehiker -

Alhamdulillah, tepat jam 5:15am kami berjaya menjejakkan kaki di Low’s Peak. Perasaan time tu bersyukur dan happy sangat-sangat. Tak percaya dah berjaya mendaki gunung tertinggi di Asia Tenggara! Kalau orang lain boleh, kita pun boleh! InsyaAllah..J
- Tempat wajib wefie -

Bila dah selesai selfie and wefie time, tiba masa untuk kami turun ke Laban Rata semula. Sampai sahaja di Laban Rata pada jam 9am, kami terus packing semua barang untuk check out. Wajib check out sebelum 10:30am. Kalau tak kena bayar RM100. Kami check out lebih kurang jam 9:30am dan terus turun ke café untuk breakfast. After breakfast, terus turun menuju ke Timpohon Gate bersama Adli. Time turun pun ada hujan jugak. Alhamdulillah kami sampai di Timpohon Gate pada jam 2:25pm. Selepas itu kami menaiki van yang berada di situ yang membawa para pendaki dari Timpohon Gate ke Kinabalu Park semula. Kami lunch di Balsam Restaurant (termasuk dalam pakej) dan mengambil sijil daripada Adli dan memberinya "tips" kerana menjadi Mountain Guide dan juga Photographer kami yang terbaik. Heh!
- Berjaya turun dari puncak ke Timpohon Gate semula -

Selepas setel semuanya, kami bertiga meneruskan perjalanan untuk mencari tempat penginapan untuk kami bermalam lagi 3 malam di Sabah. Honestly aku rasa nak REPEAT lagi naik Gunung Kinabalu sebab view dia Subhanallah..AWESOME sangat! Terima kasih kepada yang sudi baca coretan aku yang panjang lebar ini. Anda memang seorang yang sangat penyabar! Haha! Kat bawah ni aku senaraikan beberapa tips yang aku rasa pendaki perlu ambil tahu. Semoga membantu!

Tips Penting Mendaki Gunung Kinabalu:
  1. Kalau boleh elakkan mendaki menggunakan kasut Adidas Kampung sebab nanti kaki boleh melecet. Time mendaki okay lagi pakai kasut tu. Time turun dari puncak baru tak okay. So better pakai je kasut untuk hiking. Kalau takde atau malas nak beli, kasut sukan biasa yang untuk jogging tu pun boleh.
  2. Pakai baju biasa sahaja bila start mendaki dari Timpohon Gate sebab kau akan rasa panas nanti kalau pakai sweater.
  3. Elakkan pakai sweater yang tebal sangat macam kau nak travel ke overseas tu semasa mendaki dari KM6 ke Low's Peak sebab nanti time turun tu keadaan sangat panas. Aku pakai baju lengan pendek, dilapisi baju lengan panjang dan pakai sweater yang nipis. Tu pun dah cukup. Time turun memang aku tanggal je sweater tu sebab panas.
  4. Makan waktu supper tu tak payah makan banyak sangat pun takpe. Makan sekadar perlu je. Kalau makan banyak sangat nanti perut kau cepat meragam. Lagi-lagi kalau kau jenis yang tak biasa makan pagi.
  5. Dari Timpohon Gate lagi tak perlu bawa baju yang banyak. Bawa yang perlu sahaja untuk mendaki. Jangan lupa bawa ubat-ubatan jika perlu. Bawa selipar dan juga keperluan untuk solat.
  6. Bawa air, kamera dan tongkat sahaja semasa mendaki dari KM 6 ke Low's Peak. Air pun bawa 1 botol kecil pun dah cukup sebab kat Sayat-Sayat Check Point tu ada tempat refill air.
  7. Tips paling penting! Semasa mendaki, kalau nak rehat cuma 1-2 minit sahaja. Tak boleh lebih. Ini untuk elakkan rasa cepat penat dan juga untuk elakkan terkena syndrom AMS (Altitude Mountain Sickness).

Renew and Transfer Domain

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hari ni aku nak share tentang domain transfer. Baru-baru ni aku transfer domain aku dari GoDaddy ke DomainPlus. Meh aku bagitahu sebabnya kenapa aku transfer domain tu. Sebabnya bila aku nak renew domain untuk kali yang kedua, harga dia sangat mahal. Takde lagi dapat diskaun best macam dulu. Sobs. Boleh tengok gambar yang aku letak kat bawah ni.

Harga untuk renew domain tahun pertama. Harga sebelum diskaun = RM53.99


Diskaun 35% untuk first year renew.

Harga selepas diskaun = RM32.67

Harga untuk renew domain tahun kedua. Harga sebelum diskaun = RM68.17

Harga selepas diskaun = RM64.17
Diskaun RM4 je? So sad~

Aku dah berpatah hati untuk setia dengan GoDaddy. So aku buat keputusan untuk transfer domain ke tempat lain yang lebih murah harganya. Google punya google akhirnya aku jumpa dengan DomainPlus. Alhamdulillah support staff mereka memang bagus. Segala persoalan yang ditanya pasti dijawab. Bila dah transfer domain ni kau punya blog dah tak boleh diakses guna .com lagi. Kena setting semula. Part tu aku blur. So aku minta tolong support staff mereka untuk settingkan balik. Alhamdulillah segalanya selesai. Yay!

Nasihat aku untuk sesiapa yang baru nak beli domain sendiri tu, boleh la beli dengan GoDaddy sebab harga mereka offer memang tak masuk akal. Memang murah gila. Ada yang tak sampai RM10 pun. Tapi kalau time nak renew nanti, kalau agak-agak harga dia atas RM50, boleh la transfer je domain tu ke tempat yang lebih murah. Dengan itu korang dah berjimat banyak. Hihi. [Habis aku kalau team GoDaddy baca ni.] -.-



Keyword:
Tips renew domain
Steps to transfer domain

Berjaya Menjana Pendapatan dengan 8Share. Benar atau Bohong?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hari ini aku nak share sedikit info tentang 8Share. Kepada yang tidak tahu apa itu 8Share atau macam mana nak guna akaun 8Share, boleh baca POST ini.

Actually dah bertahun-tahun aku join 8Share ni. Sejak dari aku kat UTM lagi. Masa tu nama dia YouthSays. So memang aku dah lama sangat dengan 8Share ni. Nampak tak begitu setianya aku dengan 8Share. Kikiki.

Ada yang tertanya-tanya, betul ke boleh jana pendapatan dengan 8Share? Jawapan aku adalah ya! Kalau tidak, dah lama aku tinggalkan 8Share ni. Alhamdulillah 8Share merupakan salah satu side income aku. Kalau korang tak percaya, korang boleh tengok gambar-gambar yang aku letak kat bawah ni.

Ini masa 8Share buat game untuk completekan setiap level yang ada. Walaupun RM2 je tapi kalau dikumpul jadi banyak juga. Bak kata pepatah, sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit. 

Menang masuk giveaway yang 8Share buat. Dapat RM50 Cotton On gift card. Aku ingat lagi, gift card ni aku guna untuk beli seluar tidur untuk aku dan ibu aku. Kena la topup duit sendiri juga sebab mana cukup belanja RM50 kat Cotton On. Kah!

Masuk contest lagi dan menang lagi. Alhamdulillah, kali ni dapat RM500 Watson Vouchers. Wow! Banyak tu. Siapa nak bagi kan! Untung 8Share bagi! Jenuh nak habiskan voucher tu semua. Haha.

Dapat lagi reward. Alhamdulillah.

Menang lagi giveaway. Tapi terpaksa tolak sebab tak free untuk hari tu dan lagipun dah tengok wayang filem FF7 ni. Hehe.


Ini adalah jumlah duit dalam akaun aku sekarang. Tak banyak pun tapi boleh la buat untuk bayar DiGi Postpaid aku tu kan. Haha.

Ini testimoni yang aku share dekat page 8Share. (Tembam betul pipi aku time ni.)

Nak side income macam aku juga? Boleh REGISTER kat sini. Jangan risau..semuanya FREE! ^_^

Keywords:
Side income with 8Share
The best website for side income

Manfaat Berkongsi Pengalaman Terkena Penyakit Fibroadenoma

Assalamualaikum..Syukur ke hadrat Ilahi kerana masih lagi diberi kesempatan untuk bernafas di muka bumi mu ini Ya Allah. Hari ini elyn buka email dan ada beberapa komen dari blog yang masuk. Antara post yang popular dalam blog elyn adalah post "Aku Terkena Penyakit Fibroadenoma". Masa elyn kena mula-mula dulu, jenuh juga la elyn browse sana sini cari info mengenai penyakit ini. Sebab itu kali pertama elyn dengar penyakit Fibroadenoma. So elyn share pengalaman elyn dari awal sampai akhir dalam post tu. Tak sangka pula ramai juga yang kena penyakit tu dan ada juga yang tanya pasal kos rawatan, sakit ke tidak masa operate, pantang makan macam mana dan macam-macam lagi. Mana yang elyn tahu, elyn akan jawab pertanyaan tu. Cuma kat sini elyn doakan yang terbaik kepada sesiapa yang ada penyakit tu. Semoga Allah permudahkan segala urusan kalian.

Actually elyn rasa bersyukur sangat sebab kita dapat bantu orang lain dengan hanya share pengalaman yang kita ada melalui blog. So kepada yang ada blog tu, jadikan blog anda sebagai salah satu platform yang boleh membantu orang lain sebanyak yang mungkin.

“Don’t focus on having a great blog. Focus on producing a blog that’s great for your readers.” - Brian Clark.

up